Premier De Croo en minister Lahbib ontmoeten president Zelensky tijdens onaangekondigd bezoek aan Kiev
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn vanochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev, voor een onaangekondigd bezoek. Ze kondigen er zowat 37,4 miljoen euro extra Belgische steun aan. “De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne”, aldus De Croo.
De Croo en Lahbib arriveerden zaterdagochtend omstreeks 7.45 uur (6.45 uur Belgische tijd) in de Oekraïense hoofdstad, goed negen maanden na de invasie van Rusland in haar buurland.
Onderweg naar Kiev benadrukte De Croo dat het bezoek op “een belangrijk moment” plaatsvindt. “De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan”, legde hij uit. “Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog.” Minister Lahbib trad hem daarin bij. “Het is een cruciaal moment met de winter in aantocht”, zei ze. “België zal nogmaals zijn steun aan Oekraïne aantonen”, aldus nog de minister.
De premier deelde op Twitter ook enkele foto’s van zijn ontmoeting met Oekraïens president Volodymyr Zelensky.
“Speciale dag”
President Zelensky bedankte De Croo en België voor de steun die ons land aan Oekraïne heeft geleverd. “Onze onderhandelingen en samenwerkingen zijn heel vruchtbaar en in elkaars belang”, klonk het.
Zelensky merkte ook op dat het bezoek van de Belgische regeringsleider op een “heel speciale dag” komt, namelijk de herdenking van de miljoenen slachtoffers van de grote hongersnood in Oekraïne in 1932 en 1933, de ‘Holodomor’ in het Oekraïens. Kiev beschouwt die hongersnood als een genocide door het regime van Stalin. De Oekraïense president beschuldigde Rusland ervan nu opnieuw doelbewust een hongersnood te veroorzaken.
De Croo en Lahbib woonden in Kiev ook een herdenkingsceremonie bij voor de slachtoffers van de Holodomor. In aanwezigheid van Zelensky hebben ze een minuut stilte in acht genomen en kaarsen aangestoken.
Graantransporten
Niet toevallig op de herdenking van de grote hongersnood, hebben De Croo en Zelensky deze voormiddag een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin België toetreedt tot een initiatief om graantransporten uit Oekraïense havens naar het zuiden te financieren. Volgens de Oekraïense president is ons land de eerste natie die zich bij het ‘Grain from Ukraine’-initiatief aansluit.
België trekt 10 miljoen euro uit voor de financiering van graantransporten. Bedoeling is om naar verluidt minstens 5 miljoen ton graan te verschepen tegen de zomer van volgend jaar. Zelensky zei dat zowat zestig schepen tegen midden volgend jaar graan zullen vervoeren uit Oekraïense havens naar landen zoals Soedan, Jemen en Somalië. Het Wereldvoedselprogramma is partner van het initiatief.
“We zijn blij dat we hier deel van uitmaken”, zei De Croo daarover. “Dit helpt dat sommige landen niet in een hongersnood verzeilen, maar helpt ook de Oekraïense economie.”
De premier ging voorts nog in op de verschillende vormen van steun die België al aan Oekraïne heeft geboden, zoals generatoren, maar ook brandstof, machinegeweren en artillerie. “We zullen de steun voortzetten zolang dat nodig is, en alles doen wat nodig is”, zei De Croo. Hij herhaalde dat ons land de Russische agressie ten strengste veroordeelt. “België steunt de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.”
Risico
Het bezoek van de Belgische politici werd tot het laatste moment stilgehouden. Premier De Croo erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n reis, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd. “De Oekraïense bevolking leeft elke dag in gevaar”, zei hij. “Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.”
Wat vraagt u zich af over het bezoek? Stel hier uw vragen aan Robin Ramaekers, die met de premier en minister mee reisde: hij beantwoordt de belangrijkste in VTM NIEUWS.
KIJK. Robin Ramaekers: “Ontmoeting van De Croo met Zelensky was zeer hartelijk”
37,4 miljoen euro extra steun
De Croo en Lahbib kondigden ook aan dat België 37,4 miljoen euro bijkomende steun zal leveren aan Oekraïne. Naast bijkomende militaire steun gaat het om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw.
Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van veertien ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur.
In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. Ons land vangt daarnaast ook meer dan 61.000 Oekraïense oorlogsvluchtelingen op.
Westerse leiders
Sinds de start van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders hen voor. Vorig weekend was de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) laat vandaag in ‘Le Soir’ ook weten dat België “ultramodern materiaal naar Oekraïne zal sturen, zoals mobiele laboratoria en onderzeese drones”.
De twee mobiele laboratoria zouden al binnen de drie weken aan Oekraïne geleverd kunnen worden en kunnen worden ingezet in de buurt van plaatsen waar een chemisch, bacteriologisch, radiologisch of nucleair incident is gebeurd, aldus de minister. “Ze kunnen ook gebruikt worden in rampgebieden waar kraamafdelingen of ziekenhuizen zijn verwoest, om dringende hulp te bieden.”
Ook zullen er tegen eind mei aan Oekraïne tien onderzeese drones van de Belgische firma ECA Robotics Belgium geleverd worden. “Die zijn in staat om alle onderzeese dreigingen te identificeren, of het nu gaat om mijnen of spionage-apparatuur”, zegt de minister. “Het gaat om gloednieuwe technologie, die enorm zal helpen.”
Militairen
Tot slot wordt een honderdtal Belgische militairen vrijgemaakt om achttien opleidingsmodules te geven. Het gaat dan onder meer om gevechtstraining, het opruimen van mijnen, infiltreren, training voor sluipschutters en het inzetten van communicatiesystemen. Op Europees niveau is het de bedoeling 12.000 tot 15.000 Oekraïense soldaten op te leiden.
LEES OOK:
KIJK OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oorlog in Oekraïne
President Zelensky: “Nog altijd stroomuitval voor zes miljoen Oekraïners”
Zes miljoen Oekraïense huishoudens hadden vrijdag nog te maken met stroomuitval, zei president Volodymyr Zelensky twee dagen na grootschalige raketaanvallen van Rusland op vooral Oekraïense energievoorzieningen. Woensdag waren dat er nog bijna twee keer zo veel. De autoriteiten hopen dit weekend veel herstelwerken af te ronden. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
PREMIUM
ANALYSE. Dat Vivaldi nog moet doorgaan tot 2029 lijkt stilaan een nachtmerrie
“Het gaat van kwaad naar erger met Vivaldi”, zegt professor politicologie Carl Devos. “De regering lijkt uitgeleefd. Zelfs bij de coalitiepartners was het geloof in deze regering al sinds het begin bescheiden, nu resultaten uitblijven of tegenvallen, zakt het helemaal weg. Ze nemen zelfs openlijk afstand van de regering: ‘Het is niet míjn schuld.’ Om zo ook te profiteren van de kritiek op De Croo I. Vivaldi is daardoor meer reageren dan regeren, reageren op elkaar.” -
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Zemst
Fiets van vermiste vrouw (25) gevonden bij sluis in Zemst, speurders lassen pauze in van drie dagen
Aan de sluis op de Zenne in Zemst is deze voormiddag de fiets gevonden van de 25-jarige vrouw uit Eppegem die in de nacht van zaterdag op zondag in de rivier is gevallen. De fiets lag op een twintigtal meter van de sluis en werd herkend door de familie van het slachtoffer. Er is deze middag ook een duiker het water ingegaan, maar de zoektocht bij de eerste perimeter lijkt niets op te leveren. Ondertussen is de zoekactie weer stopgezet. Die zou pas binnen drie dagen hervat worden. -
Trein dreigt duurder te worden voor jongeren en senioren
Een treinrit dreigt duurder te worden voor jongeren en senioren. Het nieuwe beheerscontract van de NMBS maakt een einde aan de vaste kortingstarieven van respectievelijk 7,1 en 7,8 euro, schrijft De Morgen zaterdag. Hoe langer het traject, hoe groter het verschil zal zijn. Maar volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zullen jongeren en senioren met het nieuwe tariefaanbod juist winnen en wordt het voordeliger. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor.