Positieve coronatest, wat nu? Dit zijn de regels (ook als je hoogrisicocontact had)
U bent zelf besmet met corona of u had een hoogrisicocontact? Wat dan? Moet je in quarantaine of in isolatie, en hoelang? En wanneer moet je je nu eigenlijk laten testen? Een overzicht van de regels.
Wanneer laten testen?
Als je je ziek voelt en lichte of één van onderstaande symptomen hebt, vraagt de FOD Volksgezondheid om thuis te blijven en NIET meteen een van de overbevraagde huisartsen te contacteren.
Symptomen corona
• Hoest
• Ademhalingsmoeilijkheden
• Koorts
• Pijnklachten
• Moeheid
• Smaakverlies en/of verlies van de reukzin
• Diarree
Je kan zelf via de zelfevaluatietool van de overheid nagaan of een coronatest zinvol is. Als de online tool aangeeft dat je je best kan laten testen, dan krijg je ineens ook een testcode. Die heb je nodig om een afspraak te maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheek. Wie een hoger risico loopt op ernstige Covid-19, zoals zwangere personen of diabetespatiënten, raadpleegt wel best een arts.
Als je getest bent, blijf je thuis in afwachting van het resultaat. Contacttracing vraagt om de gegevens te noteren van iedereen met wie je contact had tot twee dagen voor je symptomen opdoken. Dit om die mensen te kunnen verwittigen als je test positief blijkt.
Wat na een positieve coronatest?
Ben je besmet met het coronavirus, dan ben je besmettelijk voor anderen en blijf je minstens tien dagen thuis in isolatie, de term die gebruikt wordt voor de afzondering van coronapatiënten bij wie de besmetting is vastgesteld. Voor wie mogelijk besmet is, wordt de term quarantaine gebruikt. Na die tien dagen isolatie mag je je huis weer verlaten, op voorwaarde dat je minstens drie dagen geen koorts meer hebt en je ook geen ademhalingsproblemen meer ondervindt.
Een vastgestelde besmetting heeft ook gevolgen voor je omgeving. De contacttracing start dan en alle hoogrisicocontacten moeten in quarantaine gaan, dus ook je huisgenoten. Een quarantaine voor mogelijk besmette personen duurt in principe eveneens tien dagen. Het is een preventieve afzondering om mogelijke verspreiding van het virus te beperken. Niet alleen wie een hoogrisicocontact had, maar ook wie zich ziek voelt en nog niet getest is, moet in quarantaine.
Wat zijn hoogrisicocontacten?
Een hoogrisicocontact is een contact met een besmet persoon van langer dan een kwartier van dichtbij, binnen en zonder mondmasker. Let wel: dat kwartier moet niet aan één stuk zijn. Drie keer vijf minuten op een dag geldt óók als hoogrisicocontact. Droegen beide personen de hele tijd correct hun mondmasker, dan is er eerder sprake van een laagrisicocontact.
Wie zo’n contact had, krijgt zelf automatisch een code om zich te laten testen, tenminste als de besmette persoon de gegevens correct heeft doorgegeven aan contacttracing (02/214.19.19). De contactpersoon krijgt GEEN code als die persoonlijk verwittigd is door het besmette individu. In dat geval kan je je laten testen in een testcentrum of bij deze apothekers. Je kan online een afspraak maken via deze website.
Wanneer stopt de quarantaine?
De quarantaine na een hoogrisicocontact stopt voor wie volledig gevaccineerd is, nadat de eerste test - op dag 1 na het hoogrisicocontact - negatief is gebleken. Laat je daarna wel nog eens testen op dag 7.
Het gaat hier om een PCR-test. Je kan wel een zelftest afnemen, die je bij de apotheker kan gaan halen, maar die vervangt de PCR-test niet. Laat dus zeker ook een test in een testcentrum of in een labo afnemen. Als de zelftest positief is, dan moet je in quarantaine en de contacttracing verwittigen. Die laatste zal ook contact opnemen met wie een rood scherm krijgt via de Coronalert-app op de smartphone. Is de PCR-test vervolgens negatief, dan mag je uit quarantaine.
Wie niet volledig gevaccineerd is en een hoogrisicocontact had, moet in quarantaine gaan en kan er pas weer uit na de tweede test op de zevende dag na het laatste contact met de besmette persoon.
Wie tijdens de quarantaine positief test, moet in isolatie, net als iemand die positief test bij ziektesymptomen.
Je mag tijdens de quarantaine wel naar de apotheek, de dokter en de supermarkt - weliswaar mét mondmasker. Naar kantoor mag je niet. Wie niet thuis kan werken, krijgt een quarantainecertificaat.
Volg je de regels voor quarantaine of isolatie niet, dan kan een straf of boete volgen.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Hervorming verkeersbelasting in Wallonië veroorzaakt kopzorgen: Walen zullen tot 100 keer meer moeten betalen dan Vlamingen
In Wallonië krijgt de hervorming van de verkeersbelasting felle kritiek. Bevoegd minister Philippe Henry (Ecolo) kwam met het plan voor de hervorming, die stelt dat eigenaars van grote auto’s vanaf 2023 meer zullen moeten betalen dan eigenaars van kleinere auto’s. “Het doel is om mensen aan te moedigen om minder vervuilende, maar ook minder dure automodellen te kopen”, legde Henry eerder uit bij ‘RTL Info’. FEBIAC, de federatie van de auto- en tweewielerindustrie, berekende in samenwerking met ‘SudInfo’ het verschil tussen de bedragen die Walen en Vlamingen moeten betalen, en legt daarmee een enorme prijskloof bloot. -
Herselt
Moordverdachte Herselt stuurt haar kat naar de raadkamer: “Om medische redenen, want het gaat echt niet goed met haar”
Caroline D. (46) kwam om medische redenen vrijdag niet naar de raadkamer. De vrouw wordt beticht van de moord op Robert D.T. in een caravan in Herselt. Ze werd vorige maandagavond opgepakt in de buurt van waar het drama zich afspeelde. Volgens haar raadsman Omar Souidi is haar toestand niet goed. “Ze beseft volgens mij nauwelijks wat er is gebeurd", aldus de raadsman. -
-
PREMIUMHeusden-Zolder
Gigantische muggenplaag teistert Zolders gezin: “We zitten alleen buiten onder de parasol met het muskietennet rond ons, iets anders is niet mogelijk”
-
PREMIUM
Bistro HLN met Sporza-anker Imke Courtois: “Je wordt er niet gelukkig van om ‘achterlijke hoer’ genoemd te worden. Hoe belachelijk ook, het raakt je toch altijd.”
-
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht.