Zonder Octaaf Callebaut zou er vandaag geen sprake zijn van de grootste chocoladefabriek ter wereld.
Volledig scherm
PREMIUM
Zonder Octaaf Callebaut zou er vandaag geen sprake zijn van de grootste chocoladefabriek ter wereld. © RV

PORTRET. Willy Wonka in Wieze: dat de grootste chocoladefabriek ter wereld in het nietige Oost-Vlaamse Wieze prijkt, is te danken aan deze man

Zelfs bij Barry-Callebaut blijkt men niet vrij van salmonellabesmetting. Maar dat de grootste chocoladefabriek ter wereld zowaar nog in het nietige Oost-Vlaamse Wieze prijkt, is te danken aan Octaaf Callebaut. Als ‘overbodige' zoon van een bierbrouwersfamilie die liever met cacaobonen experimenteerde, leerde hij vanaf 1911 Vlaanderen én ver daarbuiten chocolade eten. Maak kennis met de Willy Wonka van Wieze. 

11 reacties

 • PETER SWYNGEDOUW

  11 maanden geleden
  ´Nietige´ Wieze ? Een mooi, gezellig dorpje ja
 • Denis Heynderickx

  11 maanden geleden
  En zeggen dat mijn ouders hun huis gebouwd hebben met de oude bakstenen van de brouwerij Callebaut. Ik zag mijn vader regelmatig in het weekend stenen kappen om het cement weg te halen. Ik herinner mij ook dat er ooit eens dat er een spaaractie was voor fietsvlaggen: een lange gelé stok met 2 oranje vlaggen met op de hoogste vlag, het logo van de chocolaterie. Mja, die tijden zijn gepasseerd.
 • Geert Moens

  11 maanden geleden
  @ Franky Vansteelandt: u verwart het magazijn in Lokeren met de fabriek in Wieze. Hier in Wieze is er best nog véél volk aan het werk.
 • Luc Roels

  11 maanden geleden
  @Bart Dekort, mocht de fabriek in China gestaan hebben, had ik het geen 42 jaar volgehouden hebben bij BC, en werken moet je overal, maar zeker niet kromwerken, heb daar de mooiste jaren van mijn werkleven gehad, en zelfs respect, wat je in China zeker niet zou krijgen.
 • Dennis Van Gossum

  11 maanden geleden
  Wat draaien ze tegenwoordig allemaal in chocolade ? Toch niet logisch dat elke grote chocolade merknaam ook salmonella als ingrediënt heeft tegenwoordig !?