Jef Turf en de Roemeense "Conducator", Nicolae Ceausescu. Samen vonden ze de lage versie van de Poetin-tafel uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Jef Turf en de Roemeense "Conducator", Nicolae Ceausescu. Samen vonden ze de lage versie van de Poetin-tafel uit. © Lannoo

PORTRET. Jef Turf, Vlaanderens laatste echte communist: “Ik heb de wereld slechter achtergelaten. Mijn excuses, maar ik heb tenminste geprobeerd”

“Ik ben geboren in het jaar dat de grote wereldwijde crisis begon. Ik weet niet in welk jaar ik zal sterven, maar het heeft er alle schijn van dat dit zal gebeuren in een jaar van een nog veel grotere crisis.” Toen Jef Turf tien jaar geleden het nawoord tikte van zijn Memoires, kon hij moeilijk inschatten hoe profetisch zijn woorden zouden zijn.

7 reacties

 • François THIJS

  5 maanden geleden
  Ik heb ooit een uitspraak gelezen van de joodse auteur Amos Oz: 'Er is ooit maar een communistisch experiment geweest en dat zijn de kibboetsen, omdat daar iedereen gelijk is. Maar dat is geen gemakkelijk leven, omdat daar iedereen terugvalt op zijn persoonlijke kwaliteiten en er geen mogelijkheden zijn om met geld status te verwerven.' Hij had mijn inziens volledig gelijk. Alle zogezegde communistische landen zijn gewoon dictaturen.
 • Bettina De mol

  5 maanden geleden
  Dat boek zou ik wel eens willen lezen!!! Interessante persoon!!
 • Peter Nols

  5 maanden geleden
  Zijn waarheid mag een héél stuk hoger ingeschat worden dan die van al die neppolitici uit de traditionele partijen.
 • An Vanden Bossche

  5 maanden geleden
  De jeugd heeft het communisme nooit gekend. De herinnering vervaagt: ik zie steeds meer mensen in die val trappen, alsof de geschiedenis ons niks heeft geleerd. Er wordt zeer sterk geïnvesteerd in het levend houden van de slechtheid van het nationaalsocialisme, Hitler, de holocaust, omdat het nooit meer zou gebeuren. (Terwijl we dat in Rusland alweer zien) Maar over de wreedheden van het communisme bestaat geen enkel museum. Er komen geen verontwaardigde reacties of processen tegen de PVDA.
 • Raphaël Defour

  5 maanden geleden
  Zonder communist te zijn heb ik Jef Turf als een waardig politicus ervaren. Het betoog van de actoren van de partij in het huidige parlement vind ik echt straat demagogie van het laagste gehalte. Voor sommigen kan het best leuk overkomen, doch met dit simplisme zullen wij onze welvaart niet opkrikken.
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  7

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. Demir na kritiek Mahdi: "CD&V heeft zelf ziel van Vlaanderen verkocht”

  Demir na kritiek Mahdi: "CD&V heeft zelf ziel van Vlaanderen verkocht”

  Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) ontkent dat Vooruit en N-VA al afspraken hebben gemaakt voor de regeringsvorming in 2024. Ze countert daarmee de kritiek van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Die waarschuwde zaterdag op een CD&V-congres voor een samenwerking tussen Vooruit en N-VA, een samenwerking die volgens hem "de ziel van Vlaanderen" op het spel zet. Maar volgens Demir heeft CD&V zelf al de "ziel van Vlaanderen verkocht door in 2019 in de federale regering te stappen zonder een Vlaamse meerderheid". Dat zei de N-VA-politica zondag in ‘De Zevende Dag’.
 1. Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"

  Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"

  Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is zijn partij na de verkiezingen in 2024 de enige garantie dat elke Vlaming - ook de vergeten Vlaming - “gehoord wordt” en dat “de minachting voor de landelijke gebieden en de buitenwijken van de grootsteden stopt”. In zijn slotspeech op het ‘Respect’-congres in Gent zette Mahdi zijn partij in de markt als enige alternatief voor de “roodgele combine” tussen N-VA en Vooruit. Dat “geheime huwelijk” leidt volgens Mahdi enkel tot meer wantrouwen en overheidsbetutteling.
 2. Verbouwing afgelegen huis kost ‘Blind Gekocht’-koppel 616 euro aan… brieven: “Plots hadden we 88 ‘buren’ die aangetekend schrijven kregen”
  PREMIUM

  Verbouwing afgelegen huis kost ‘Blind Ge­kocht’-kop­pel 616 euro aan… brieven: “Plots hadden we 88 ‘buren’ die aangete­kend schrijven kregen”

  Verbouwen na gezinsuitbreiding: het hoeft geen opzien te baren. Maar toen ‘Blind Gekocht’-deelnemers Tom Robberechts (31) en Vicky Van Der Elst (29) eraan begonnen, kregen ze plots een factuur van 616 euro in de bus. Kosten die de stad Mechelen hen aanrekent, nadat in het kader van een openbaar onderzoek rond hun verbouwingswerken, 88 buren aangetekend aangeschreven werden. “Omdat een klein stukje tuin grenst aan het perceel van een flatgebouw...”
  Mechelen