Politieke steun voor ‘meer België’ groeit: “Na zes staatshervormingen blijkt dat de regio's het zeker niet altijd beter doen”
Steeds meer parlementsleden van steeds meer partijen zouden bij een volgende staatshervorming de voorkeur geven aan meer bevoegdheden voor de federale staat. De evolutie zet zich het sterkst door bij alle Franstalige partijen (behalve PS), maar ook bij de Vlaamse Open Vld, Vooruit en Groen. Waarom? “De roep om een efficiënter bestuur wordt vaak genoemd”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB).
Uit nieuw onderzoek, door onder meer Dave Sinardet (VUB) en Min Reuchamps (UCL), blijkt dat de steun voor ‘defederalisering’, meer bevoegdheden naar de regio’s, snel afneemt. De politicologen vroegen alle parlementsleden uit deze regeerperiode om hun voorkeur bij een volgende staatshervorming op een puntenschaal van 0 tot 10 uit te zetten van meer splitsen (defederalisering, 0) over status quo (5) tot meer herenigen (herfederalisering, 10).
Behalve bij de tweetalige uiterst linkse PTB-PVDA neigen nu ook de verkozenen van zes andere partijen gemiddeld sterk naar herfederalisering met een score van 6 op 10 of meer: Open Vld, Vooruit en Groen in Vlaanderen en MR, Ecolo en Les Engagés in Franstalig België. PS en Défi zijn erg verdeeld over de kwestie, terwijl aan Vlaamse zijde VB en N-VA erg uitgesproken zijn voor verdere splitsing. Ook bij CD&V zijn politici gemiddeld meer voor defederalisering. De Vlaamse christendemocraten zijn de enige partij waar de steun voor verdere splitsing wat toeneemt.
Er is nood aan eenheid van commando, nood aan meer daadkracht, nood aan meer eenheid en samenhorigheid
De studie, die vandaag gepubliceerd werd in het progressieve blad Samenleving & Politiek, biedt een vervolg op eerdere gelijkaardige onderzoeken in 2011 en 2014. In 2014 bleek de roep om herfederalisering al aan kracht te winnen. Nu zet die ontwikkeling zich dus stevig door. “Bekijk je het op die wat langere termijn, dan is de trend naar meer herfederalisering significant”, legt professor Sinardet uit in de krant ‘De Morgen’. “In 2011 was er geen enkele federaal vertegenwoordigde partij die gemiddeld naar herfederalisering neigde. Nu zijn N-VA, VB, de PS en CD&V nog de laatste partijen waar de balans niet naar herfederalisering overhelt.”
Nood aan efficiëntie
Bij elke staatshervorming in het verleden was er min of meer consensus dat de bevoegdheden van het federale niveau naar de deelstaten zouden moeten verschuiven. Een omgekeerde beweging was vaak “een taboe”, maar deze studie laat zien dat dat taboe gesneuveld is. Steeds meer partijen roepen (openlijk) op om bevoegdheden zoals klimaat en mobiliteit opnieuw bij één niveau te leggen. Ook in opiniepeilingen blijkt de steun voor ‘meer België’ onder de bevolking te groeien.
De verklaring? Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) is de zucht naar meer efficiënte groot. “De roep om een efficiënter bestuur wordt vaak genoemd. Ook speelt er een zekere ontgoocheling over de werking van autonome bevoegdheden. In de praktijk blijkt vaak dat je dan toch weer samenwerkingsakkoorden moet sluiten met de andere deelregeringen. Dat werkt vaak nog lastiger”, aldus Sinardet.
In ‘De Ochtend’ op Radio 1 bevestigde hij die teleurstelling over de werking van het land. “Er is nood aan eenheid van commando, nood aan meer daadkracht, nood aan meer eenheid en samenhorigheid. Na zes staatshervormingen blijkt dat de regio’s het zeker niet altijd beter doen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ook uitvaartmedewerker is knelpuntberoep: “Tijdens het wassen en verzorgen letten we echt op de details”
Nieuw in de lijst van knelpuntberoepen: de uitvaartmedewerker. ‘9 to 5’ is immers niets voor de dood en ook de nogal sombere bijklank schrikt af, maar wat houdt de job precies in? Laurens (28) en Amber (24) weten het: “Een overledene toonbaar maken voor een familie in rouw: mooier wordt het toch niet?” -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Paul Magnette wil geen staatshervorming in 2024
PS-voorzitter Paul Magnette wil geen nieuwe staatshervorming in 2024, zo stelt hij vandaag in Le Soir. Hij sluit ook uit om onderwijs en cultuur naar de gewesten te halen. Er wordt dus niet geraakt aan de Franse Gemeenschap, klinkt het naar aanleiding van het Waals PS-congres dat morgen op de agenda staat. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM
REPORTAGE. In de Vuurtorenwijk in Oostende: “Ge hebt Oostende niet gekocht, hé. Lange Nelle stond hier eerst”
“Wie komt er nu aan de kust wonen en is zo ‘stoem’?” De vuurtoren van Oostende mag niet meer schijnen op de chique flats ernaast, nadat enkele bewoners daarover hebben geklaagd. Onbegrijpelijk, vinden de buren die wij spraken. Er is prompt een petitie gestart om het licht terug te halen. “Nu is er een stukje romantiek weg.” Onze reporter trok een namiddag door de Vuurtorenwijk. -
PREMIUM
Bart Versluys na commotie rond vuurtoren: “Er zijn geen bewoners die klacht hebben ingediend. We hebben het enkel gevraagd”
Iedereen heeft intussen wel een mening over de kwestie rond de vuurtoren in Oostende, toch blijven er nog vragen over. Hebben bewoners nu écht klacht ingediend tegen het licht? Hoe is de dubbelzijdige folie er uiteindelijk gekomen? En zijn er plannen om ook te sleutelen aan de functie van de vuurtoren voor de scheepvaart? Bart Versluys (51), CEO van de betrokken bouwgroep, werpt zijn licht op de zaak. -
Politiek
Bart De Wever (N-VA) schiet met scherp op PS: “Mensen moeten beseffen hoe erg de situatie is en dat de PS dit doelbewust organiseert”
N-VA-voorzitter Bart De Wever is enkel bereid om in 2024 in een regering te stappen die het confederalisme organiseert. Dat zei hij zaterdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens hem is het begrotingstekort niet meer op te lossen in een federale context en is het tijd voor verandering. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Franstalige socialisten.
100 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTom Vanuytsel
Herman Vicca
Herman Vicca
victor vandesande
Jan Kerkhof