Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Politieke steun voor ‘meer België’ groeit: “Na zes staatshervormingen blijkt dat de regio's het zeker niet altijd beter doen”

Steeds meer parlementsleden van steeds meer partijen zouden bij een volgende staatshervorming de voorkeur geven aan meer bevoegdheden voor de federale staat. De evolutie zet zich het sterkst door bij alle Franstalige partijen (behalve PS), maar ook bij de Vlaamse Open Vld, Vooruit en Groen. Waarom? “De roep om een efficiënter bestuur wordt vaak genoemd”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB).

100 reacties

 • Tom Vanuytsel

  2 maanden geleden
  Ben benieuwd of de bevolking er in 2024 hetzelfde over denkt. De regio's werken niet omdat ze niet voldoende bevoegdheden hebben en de federale werkt niet omdat de regering bestaat uit teveel partijen die het allemaal verprutsen. Om nog maar niet te spreken over de begegroting. België is een achterhaal concept uit de 19de eeuw.
 • Herman Vicca

  2 maanden geleden
  Eindelijk. Altijd maar versnipperen, versnipperen, versnipperen. Ik denk dat ge daar geen studies moet voor gedaan hebben om te begrijpen dat zoiets totaal niet werkt, laat staan dat zo'n systeem onmogelijk efficiënt kan zijn.
 • Herman Vicca

  2 maanden geleden
  Eindelijk. Altijd maar versnipperen, versnipperen, versnipperen. Ik denk dat ge daar geen studie moet voor gedaan hebben
 • victor vandesande

  2 maanden geleden
  Ze beginnen het licht te zien. Geen enkel land kan zich zo'n politieke warboel en eindeloze versnippering van bevoegdheden met bijhorende buitensporige kosten permitteren.
 • Jan Kerkhof

  2 maanden geleden
  gooi al die deelregeringen op de schop en voer een nieuw kiesstelsel in: elke partij draagt mensen voor diverse ministerposten voor, en het volk kan stemmen welke minister ze op elke post willen, voor heel Belgie. Een verkozen minister MOET die post gedurende de legislatuur uitvoeren, op straffe van uitsluiting van deelname aan volgende verkiezingen. Daarnaast aparte verkiezingen voor de kamer. Dan krijgen we misschien de juiste minister op de juiste plek.
 1. REPORTAGE. In de Vuurtorenwijk in Oostende: “Ge hebt Oostende niet gekocht, hé. Lange Nelle stond hier eerst”
  PREMIUM

  REPORTAGE. In de Vuurtoren­wijk in Oostende: “Ge hebt Oostende niet gekocht, hé. Lange Nelle stond hier eerst”

  “Wie komt er nu aan de kust wonen en is zo ‘stoem’?” De vuurtoren van Oostende mag niet meer schijnen op de chique flats ernaast, nadat enkele bewoners daarover hebben geklaagd. Onbegrijpelijk, vinden de buren die wij spraken. Er is prompt een petitie gestart om het licht terug te halen. “Nu is er een stukje romantiek weg.” Onze reporter trok een namiddag door de Vuurtorenwijk.
 2. Bart Versluys na commotie rond vuurtoren: “Er zijn geen bewoners die klacht hebben ingediend. We hebben het enkel gevraagd”
  PREMIUM

  Bart Versluys na commotie rond vuurtoren: “Er zijn geen bewoners die klacht hebben ingediend. We hebben het enkel gevraagd”

  Iedereen heeft intussen wel een mening over de kwestie rond de vuurtoren in Oostende, toch blijven er nog vragen over. Hebben bewoners nu écht klacht ingediend tegen het licht? Hoe is de dubbelzijdige folie er uiteindelijk gekomen? En zijn er plannen om ook te sleutelen aan de functie van de vuurtoren voor de scheepvaart? Bart Versluys (51), CEO van de betrokken bouwgroep, werpt zijn licht op de zaak.
 3. Bart De Wever (N-VA) schiet met scherp op PS: “Mensen moeten beseffen hoe erg de situatie is en dat de PS dit doelbewust organiseert”
  Politiek

  Bart De Wever (N-VA) schiet met scherp op PS: “Mensen moeten beseffen hoe erg de situatie is en dat de PS dit doelbewust organi­seert”

  N-VA-voorzitter Bart De Wever is enkel bereid om in 2024 in een regering te stappen die het confederalisme organiseert. Dat zei hij zaterdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens hem is het begrotingstekort niet meer op te lossen in een federale context en is het tijd voor verandering. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Franstalige socialisten.