Onder de noemer 'Un oeuf = un oeuf' - of 'Enough is enough' - voerden gisteren 400 mensen actie op Linkeroever tegen de vervuiling op de 3M-site. Op eieren schreven ze protestboodschappen neer.
Volledig scherm
PREMIUM
Onder de noemer 'Un oeuf = un oeuf' - of 'Enough is enough' - voerden gisteren 400 mensen actie op Linkeroever tegen de vervuiling op de 3M-site. Op eieren schreven ze protestboodschappen neer. © BELGA

Politiek en bouwheer blijven achter dading staan: “3M zal wél opdraaien voor vervuiling”

PFOSHet Vlaams Parlement richt vandaag een onderzoekscommissie op over de vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht. Gisteren bleek dat Lantis - dat de Oosterweelverbinding realiseert - eerder al een deal sloot met 3M, dat ervan afkwam met amper 75.000 euro. De Vlaamse regering blijft achter dat akkoord staan: het was nodig om een vertraging van Oosterweel te vermijden. Maar, komt die vertraging er alsnog niet? En vijf vragen over die stilaan ‘beruchte’ dading van 75.000 euro.

32 reacties

 • Lisette Theunis

  1 maand geleden
  Asbest, lood, cadmium, ozon, zwavel, nitraten, stikstof, ultra fijn gevaarlijk stof, de extra CO2 van de nog te bouwen centrales, de opruiming van kernafval enz. De geschiedenis leert ons dat de burger voor 99% opdraait voor alle vervuiling. Als je het vuil lang genoeg onder de mat kan vegen, spreekt men steeds van historische vervuiling. Daar waar politici net moeten zorgen voor voldoende veilige uitstootnormen en kontrole, verschuilen ze zich steeds achter onvoldoende beschikbare normen..
 • DIRK VAN DESSEL

  1 maand geleden
  Oosterweel moest en zou. komen, ongeacht het gezondheidsrisico. De belangen der betonboren primeren blijkbaar.
 • anna vandenberg

  1 maand geleden
  3M zal het faillissement aanvragen en betaalt niets, dat is de realiteit. Alle bedrijven hebben een grote milieu impact, maar zonder kunnen we niet, hoe groter de bevolking, hoe meer consumeren, hoe meer bedrijven en hoe meer kiezers voor politici. Het is niet alleen een Belgisch probleem, vooruitgang is achteruitgang voor het milieu en klimaat en groene energie bronnen brengen evenveel milieuschade mee op termijn, grondstoffen delven, recyclage en afval.
 • Hendrik Goris

  1 maand geleden
  Schitterend werk van BAM en het Vlaamse departement openbare werken. Groen staat er bij en kijkt ernaar. Sinds tientallen jaren. Wat is het nut van een groene burgemeester?
 • Erik Bervoets

  1 maand geleden
  Was er geen klokkenluider geweest had de politiek juist niets gedaan. Nu daar mee afkomen is populisme.