Politiebaas Marc De Mesmaeker zal zijn mandaat niet verlengen om “persoonlijke redenen”
Commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker zal zijn mandaat, dat in juni afloopt, niet verlengen omwille van persoonlijke redenen. De Mesmaeker heeft die beslissing vandaag meegedeeld aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Zijn besluit volgt na woelige weken tussen hem en zijn voogdijministers, die de politiebaas een stroeve rekrutering, ondermaatse digitalisering en moeizame strijd tegen de drugsmaffia verweten.
De Mesmaekers mandaat loopt in juni volgend jaar af en alles wees erop dat het niet zou worden verlengd. Twee weken geleden werd de politiebaas nog met de grond gelijk gemaakt door zijn voogdijministers Annelies Verlinden (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Tijdens een informeel gesprek over de stand van zaken kreeg hij een hoop verwijten naar het hoofd geslingerd.
De Mesmaeker werd door Verlinden en Van Quickenborne op drie zaken gewezen: de ondermaatse digitalisering van het politiewezen, de stroeve rekrutering en de strijd tegen de drugsmaffia in Antwerpen, die de politie alsmaar meer dreigt te verliezen. Volgens onze bronnen ging hij allesbehalve akkoord met wat hem werd verweten. Ook de politievakbonden gingen achter de commissaris-generaal Marc De Mesmaeker staan na de beschuldigingen.
Beide ministers laten in een gezamenlijke reactie weten dat ze op de hoogte zijn gebracht van de beslissing van De Mesmaeker en bedanken hem voor de constructieve samenwerking en het werk dat hij de afgelopen jaren heeft geleverd “De ministers en de commissaris-generaal deelden de afgelopen twee jaar dezelfde ambitie: de politieorganisatie beter, sterker en moderner maken. En dat heeft hij steeds met veel toewijding en engagement gedaan. Met en voor zijn mensen”, luidt het.
“Zoals hij zelf aangeeft, wordt die samenwerking met wederzijds respect en in de beste verstandhouding verdergezet, tot aan het einde van zijn mandaat. Er zijn vele uitdagingen voor de politie, die ze ook de komende maanden samen zullen aangaan.”
Vertrouwensbreuk
Volgens De Mesmaeker was er sprake van een vertrouwensbreuk, maar zijn besluit zou wel om persoonlijke redenen te maken hebben. De Mesmaeker benadrukt donderdag nog dat de bevolking, de overheden, andere veiligheidspartners en uiteraard de personeelsleden van de federale politie en bij uitbreiding van de geïntegreerde politie ondertussen op zijn volle inzet kunnen blijven rekenen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM
Ministers maken politiebaas met de grond gelijk
Wordt de baas van de federale politie Marc De Mesmaeker naar de uitgang geduwd? Zijn voogdijministers Verlinden en Van Quickenborne verwijten hem een stroeve rekrutering, ondermaatse digitalisering én de moeizame strijd tegen de drugsmaffia. De Mesmaekers mandaat loopt in juni volgend jaar af en alles wijst erop dat het niet zal worden verlengd. -
PREMIUM
ASSISEN. Seriemoordenaar Stephaan Du Lion op eerste procesdag: “Wanneer een vrouw slaag verdient? Als ze in haar eentje wil uitgaan, bijvoorbeeld”
-
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens meer dan 350 keer gecontacteerd in 2022
Vorig jaar hebben 356 mensen contact opgenomen met Stop it Now!, het project ter preventie van seksueel misbruik en hulplijn voor mensen die worstelen met pedofiele gevoelens. Dat blijkt vrijdag uit cijfers die persagentschap Belga bij de hulplijn heeft opgevraagd. Stop It Now! herhaalt ook de oproep tot meer ondersteuning, omdat er door onderbezetting nog altijd veel oproepen worden gemist. -
Vakbonden reageren op verwijt van ministers aan politiebaas: “Politie kreunt onder politieke spelletjes”
De politievakbonden VSOA, NSPV - SNPS - NGPS, ACV en CSC staan achter commissaris-generaal Marc De Mesmaeker nadat ministers de politiebaas met de grond gelijk hebben gemaakt. Zijn voogdijministers Annelies Verlinden (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verwijten hem een stroeve rekrutering, ondermaatse digitalisering en de moeizame strijd tegen de drugsmaffia. -
PREMIUM
Elke week een mesaanval met minderjarige verdachte: wat kunnen we hieraan doen?
Alweer een incident met een mes, alweer zijn er jongeren betrokken: waarom trekken jongens en zelfs meisjes zo snel een mes? En wat valt eraan te doen? Jeugdcriminoloog Johan Deklerck ziet heil in een proactieve aanpak, ook op school: “Waarom wachten tot het huis in brand staat, om pas dan erover te praten?”
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFreddy De Vos
Patrick Denolf
Gerard Braeckmans
Peeters Francis
Luciano Padua