Federaal procureur Frédéric Van Leeuw.
Volledig scherm
Federaal procureur Frédéric Van Leeuw. © BELGA

Politie staat voor moeilijke keuzes: “Alle Sky ECC-berichten lezen, zou ons 685 jaar kosten”

Met de kraak van berichtendienst Sky ECC, heeft de Belgische politie zichzelf met een enorme berg werk opgezadeld. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw zegt in De Tijd dat het met de huidige middelen 685 jaar zou duren om alle onderschepte berichten alleen nog maar te lezen. Het is duidelijk dat de politie keuzes zal moeten maken.

120 reacties

 • Joseph Vande Reyd

  2 maanden geleden
  Dit zag iedereen aankomen, alleen ontbrak nog de juiste uitleg hoe betrokken magistraten en politici uit de onderzoeken weerhouden zouden blijven, en ziedaar!het is potverdikke ook nog een uitleg die voor de hand lag én die nog geslikt gaat worden door het overgrote deel van de bevolking, nogmaals proficiat voor jullie nooit aflatende strijd om steeds weer het politiewerk verticaal te doen classeren,laat ons hopen dat er bij de politie voldoende mensen zijn die dit nooit zullen los laten, hopen
 • Bart Vanlandeghem

  2 maanden geleden
  Neuraal netwerk en privé IT specialsten op loslaten. Zeker NIET overlaten aan ambtenaren - dan loopt het zeker in het honderd.
 • Jan Van Gent

  2 maanden geleden
  De berichten waar vriendjes in staan zullen net niet worden gelezen door geen tijd. Het is al begonnen zodat de bevriende visjes kunnen wegzwemmen uit het net.
 • philip janssens

  2 maanden geleden
  Waarom moet dat lezen op 1 dag gebeuren? Zo'n vaart zal het nu ook weer niet maken.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Ontcijferen duurt nog langer dan gewoon lezen. Wanneer hebben ze die helft van die berichten dan ontcijferd. Zijn ze daar ergens aan begonnen in het jaar 1200.
 1. De drie lagen in het Sky-drugsnetwerk ontbloot: de kingpins, de bovenwereld en de resellers
  PREMIUM

  De drie lagen in het Sky-drugsnet­werk ontbloot: de kingpins, de bovenwe­reld en de resellers

  Dankzij de grootste politieactie in ons land ooit, operatie Sky, kon een volledig drugsnetwerk worden blootgelegd. Dinsdag werden 48 personen aangehouden en voorgeleid. De speurders slaagden erin om het geliefkoosd communicatiemiddel van de drugskartels, de Sky ECC-cryptofoon, te kraken en onderschepten zo in totaal 1 miljard criminele berichten. Die berichten vanuit de criminele onderwereld leggen een netwerk bloot van de kleine verdelers in het Antwerpse tot de grote haaien in Dubai. En ook de ‘bovenwereld’ blijft niet gespaard. Een overzicht.
 2. Maak kennis met ‘de Hulk’ van de Antwerpse drugsspeurders, opgepakt in Operatie Sky
  PREMIUM

  Maak kennis met ‘de Hulk’ van de Antwerpse drugsspeur­ders, opgepakt in Operatie Sky

  Schouders als kanonskogels, een kleerkast van bijna een meter breed en twee stalen armen. De Antwerpse ‘Hulk’ wil je liever niet tegenkomen in het donker en daar kunnen de drugsdealers in de haven over meespreken. D.L. werkt bij de operationele sectie van DOT-team van de Antwerpse politie: het echte straatwerk, waarbij ze drugsdealers onderscheppen nadat de drugs geleverd wordt. Tot nu, want deze agent werd donderdag zelf samen met zijn echtgenote opgepakt. Welke dubbele rol speelde hij? En is de rekening in Dubai met daarop 700.000 euro van hem?
 1. PORTRET. De ‘Goliath van Borgerhout’: twee keer kanker ko geslagen, rolmodel voor jonge kickboksers en nu in cel als verkoper van cryptofoons
  PREMIUM

  PORTRET. De ‘Goliath van Borgerhout’: twee keer kanker ko geslagen, rolmodel voor jonge kickbok­sers en nu in cel als verkoper van crypto­foons

  Twee meter en vijf centimeter groot, 124 kilo aan staal en spieren. In de kickbokswereld is Jamal Ben Saddik (30) letterlijk én figuurlijk een grote meneer. Nummer twee van de wereld, pain in the ass van wereldkampioen Rico Verhoeven en rolmodel voor heel wat jonge boksertjes. Deze week viel ‘de Goliath van Borgerhout’ van zijn sokkel. Hij wordt genoemd als een van de ‘resellers’ in het Sky-dossier rond de Antwerpse drugsmaffia en zit sinds gisteren in de cel. Wie is Jamal Ben Saddik? Een portret.
 1. Agressieve kraaien "terroriseren" winkelier
  Play
  dieren

  Agressieve kraaien "terrorise­ren" winkelier

 2. Politie in India ontdekt verontrustende situatie: kinderen verpakken coronatesten in onhygiënische omstandigheden
  Play

  Politie in India ontdekt verontrus­ten­de situatie: kinderen verpakken coronates­ten in onhygiëni­sche omstandig­he­den