Dave Sinardet
Volledig scherm
Dave Sinardet © Reporters / QUINET

Politicoloog Sinardet: “Formule met grootste politieke partijen is nu volwaardig uitgetest”

"Er is nu tenminste een volwaardige poging gedaan om de grootste politieke partijen in beide landsdelen een regering op de been te laten brengen. En omdat dit mislukt is, wordt misschien een andere formule mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan paars-groen (groenen, socialisten en liberalen), Vivaldi (met christendemocraten erbij) of eventueel zelfs een Arizonacoalitie (zonder de groenen, maar met N-VA).” Dat zegt VUB-professor Dave Sinardet nu de coalitiepoging van Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) afgesprongen is.

  1. Een echte herfstdag met regen en veel wind

    Een echte herfstdag met regen en veel wind

    Vandaag worden eerst opklaringen en wolkenvelden verwacht met hier en daar enkele buien. De grootste kans op bredere opklaringen is voor het noordwesten van het land. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het vaak grijs en nevelig. In de loop van de dag neemt de hoge en middelhoge bewolking overal toe vanaf de kust, in de late namiddag gevolgd door regen over het westen. De maxima schommelen tussen 8 en 12 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden tot het zuidwesten met windstoten tot 65 km/u of plaatselijk iets meer, vooral dan op het einde van de dag. Dat meldt het KMI.
  2. OVERZICHT. Coronacijfers blijven alarmeren: morgen allicht meer patiënten in ziekenhuizen dan op piekmoment april

    OVERZICHT. Coronacij­fers blijven alarmeren: morgen allicht meer patiënten in ziekenhui­zen dan op piekmoment april

    Tussen 17 en 23 oktober waren er dagelijks gemiddeld 13.052 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 38 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorg blijven onrustwekkend toenemen. Er liggen nu in totaal al 5.260 mensen in de hospitalen. Ter vergelijking: op 6 april, de piek van de eerste golf, lagen er 5.759 covidpatiënten in het ziekenhuis. Met gemiddeld meer dan 500 nieuwe opnames per dag liggen er morgen dus meer mensen in het ziekenhuis met covid dan tijdens de piek in het voorjaar.