Plenaire Kamer rondt marathonzitting over de begroting af: “Deze begroting vormt een scharniermoment”
De plenaire vergadering van de Kamer rondt een marathonzitting over de begroting van 2022 af. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) mocht de debatten woensdagochtend sluiten.
De Kamer begon dinsdagochtend om 9 uur aan de eerste van drie plenaire vergaderingen deze week. Het werd een marathonzitting over de begroting van 2022 die uiteindelijk tot woensdag half zeven 's morgens duurde.
De zitting leverde debat op over onder meer de kernuitstap, de activering van inactieven op de arbeidsmarkt, de btw op gas en elektriciteit en de coronapandemie.
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker sloot de discussie woensdagochtend af. “Deze begroting vormt een scharniermoment", zei ze. "We zullen de strijd blijven voeren tegen corona en de mensen in de frontlinie, de burgers en de bedrijven blijven steunen. Maar tegelijkertijd kijken we vooruit naar hoe we willen dat ons land eruit ziet na corona, en zetten we dat om in concrete acties.”
Het begrotingstekort loopt op tot 16,6 miljard euro, goed voor 3,2 procent van het bbp, herhaalde de Open Vld-staatssecretaris. “We doen een inspanning van 2,4 miljard. Ik zal de komende jaren blijven hameren op het implementeren van de hervormingen op de arbeidsmarkt, en op een zo fors mogelijke inspanning. De begroting van 2022 is het startpunt van een traject dat we zo lang mogelijk zullen moeten aanhouden.”
De Bleeker benadrukte wel dat dat niet makkelijk wordt. "Het begrotingsherstel wordt een van de grote uitdagingen van de komende jaren, naast de opflakkering van de coronavarianten. Daar komt ook nog de vergrijzing bij, die nu tot uiting zal komen en ervoor zal zorgen dat de uitgaven zullen stijgen", waarschuwde ze. "Ook al zijn de uitdagingen enorm, ik neem die handschoen op. We moeten het tekort en de staatsschuld terugdringen, ik zet mij daar ook volledig achter.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Populaire smartphonedeals onder de loep: interessant of te mooi om waar te zijn?
-
Artsen en ziekenfondsen sluiten nieuw tariefakkoord
Artsen en ziekenfondsen hebben deze nacht een nieuw medicomut-akkoord gesloten, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over de honoraria. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten. Het akkoord geldt voor de periode 2022-2023. -
PREMIUM
Dit ligt op tafel van het Overlegcomité: alles kan, behalve versoepelen
Nog even de kat uit de boom kijken of toch nu al de duimschroeven aandraaien? Het privéleven wordt door het Overlegcomité allicht opnieuw uit de wind gezet, maar supporteren voor je favoriete voetbalploeg zal hoogstwaarschijnlijk even niet meer kunnen. Voor de federale regering was een volledige sluiting van de fitness, de theaterzaal, de cinema en alle andere binnen- en buitenactiviteiten gisterenavond zelfs geen taboe meer. Dit is het menu waar het overlegcomité haar kerstpakket uit kan samenstellen. -
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
-
PREMIUM
Stijgende energieprijzen kosten al zeker 1.400 euro per jaar extra en einde is nog lang niet in zicht: “We gaan richting 3.000 euro extra op jaarfactuur"
De torenhoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met variabel contract nu al 1.400 euro extra. En het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt, wel integendeel. We zullen nog jarenlang met enorm hoge energieprijzen geconfronteerd blijven. “Op dit moment wordt er pas een normalisatie tegen 2025 voorspeld”, zegt Andreas Tirez, directeur bij de federale energieregulator CREG. “Als de huidige stijging aanhoudt gaan we per huishouden naar 3.000 euro extra energiekosten op jaarbasis.” -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
PREMIUM
Waarom de kletsnatte lente natuurbrand in Hoge Venen niet kan tegenhouden