Paralympisch kampioen Peter Genyn: “Eigenlijk heeft het niet-toegankelijk zijn van de arbeidsmarkt mij geholpen. Na een tijdje heb ik het opgegeven en ben ik helemaal voor de sport gegaan.”
Volledig scherm
PREMIUM
Paralympisch kampioen Peter Genyn: “Eigenlijk heeft het niet-toegankelijk zijn van de arbeidsmarkt mij geholpen. Na een tijdje heb ik het opgegeven en ben ik helemaal voor de sport gegaan.” © Photo News

Platgestoken banden en toch een gouden medaille: topatleet Peter Genyn werd even wereldberoemd in Vlaanderen. Nu doet hij een pijnlijke onthulling: “Ik durf geen profcontract te sluiten”

Je mag dan olympisch atleet zijn, als je in een rolstoel zit, blijft werk vinden moeilijk. Dat ondervond ook sprintkampioen Peter Genyn (45). Onze stagiair-reporter Sasker Van de Ven (27) onderzoekt waarom werkgevers niet staan te springen om mensen in een rolstoel een job aan te bieden. Bij gebrek aan werk smeet Genyn zich op de sport. Hij won een gouden medaille op de Olympische Spelen - zelfs sabotage aan zijn rolstoel kon hem niet stoppen. Nu stuit Peter op een ander probleem: “Ik durf geen profcontract sluiten met de Vlaamse overheid, ook al heb ik daar recht op.”

5 reacties

 • Vic Smeets

  2 maanden geleden
  Met zijn mentaliteit zou hij een geweldig werknemer zijn ... Maar ja , de vooroordelen op de arbeidsmarkt zijn legio.
 • katja goethals

  2 maanden geleden
  Top mentaliteit! Veel succes met alles wat je onderneemt!
 • Jean Vangronsvelt

  2 maanden geleden
  Het systeem is rot tot op het bot.
 • Dirk Van den Abbeele

  2 maanden geleden
  Deze sporters zijn mensen met een onnoemelijk groot doorzettingsvermogen die jammer genoeg te weinig in de spotlights komen te staan, behalve tijdens de periode voor en na de Paralympics. Genyn kreeg zijn medaille trouwens overhandigd door een Belg die geneutraliseerd is tot Fransman die zelf een geweldige sportcarrière uitbouwde in de mindervaliden sport en momenteel voorzitter is van het IWAS en zich dagdagelijks inzet voor deze sporters wereldwijd. Beide heren hebben mijn diepste respect.
 • Nadine Verbelen

  2 maanden geleden
  Hoe herkenbaar je verhalen en hoe frustrerend dat in tijden van inclusie en diversiteit, mensen met een beperking nog uitgesloten worden. Mijn man, ook dwarslaesie patiënt , heeft dankzij herscholing in computertekenen wel al een loopbaan van 35 jaar. Wat ben ik zijn huidige en vroegere werkgevers dankbaar dat zij naar de mens en zijn talent keken en niet enkel naar zijn beperking.
 1. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”