BELGA
Volledig scherm
© BELGA

“Plan voor verplichte vaccinatie bij zorgpersoneel rijpt binnen de regering”, maar personeel eerst overtuigen met actieplan

Alle Belgische ziekenhuizen en de meeste woonzorgcentra pleiten samen voor een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Ze eisen dat het Overlegcomité dit komende vrijdag al beslist. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil eerst inzetten op een actieplan voor het personeel. Als dat niet lukt, moet ook volgens hem een verplichte vaccinatie overwogen worden. Dat plan wint aan steun binnen de federale regering, zegt minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). De zorgvakbonden zijn vooralsnog tegen, maar pleiten wel voor meer inspanningen om werknemers te overtuigen om zich te laten inenten.

 1. HET DEBAT. Moet het coronavaccin verplicht worden voor zorgmedewerkers in ons land?

  HET DEBAT. Moet het coronavac­cin verplicht worden voor zorgmede­wer­kers in ons land?

  Na de aankondiging van Frankrijk en Griekenland om het coronavaccin verplicht te maken voor zorgmedewerkers wordt ook in ons land opnieuw gediscussieerd over een verplichte vaccinatie in de zorgsector. Politieke eensgezindheid in ons land is er momenteel niet. Wat denk jij? Moet de overheid het coronavaccin verplichten voor zorgpersoneel? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts en enkele politici ervan vinden.
 2. Open brief: Hulp gevraagd voor Felix (9) onschuldig slachtoffer van een onbegrijpelijk corona-beleid
  OPEN BRIEF
  6

  Open brief: Hulp gevraagd voor Felix (9) onschuldig slachtof­fer van een onbegrijpe­lijk corona-be­leid

  Opnieuw kruipt een moeder in de pen voor een open brief die ze naast Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens richt aan Vlaams ministers Ben Weyts (Onderwijs) en Benjamin Dalle (Jeugd). De Antwerpse Marie Van Leemput laakt de door de expertengroepen RAG (Risk Assessment Group) en RMG (Risk Management Group) opgestelde regelgeving inzake de test- en quarantaineregels voor kinderen in het lager onderwijs. Haar oudste zoon Felix (9) moet ondanks een negatieve coronatest nog tot 8 oktober wachten voor een tweede coronatest, wat betekent dat hij twintig dagen lang afwezig zal blijven van school. “Hallucinant en onrechtvaardig”, schrijft Marie.