Piek van vijfde golf wordt rond eind februari verwacht: ziekenhuizen vrezen te moeten kiezen wie nog intensieve zorg kan krijgen
De besmettingscijfers in België dalen, maar de omikronvariant dreigt binnenkort roet in het eten te gooien. Volgens Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel, komt er volgend jaar een vijfde golf aan. Die piek zou rond eind februari liggen. Een vijfde coronagolf kan resulteren in een triage van patiënten die nog intensieve zorg kunnen krijgen, waarschuwt Zorgnet-Icuro. Noppen vraagt het Overlegcomité van morgen alvast paraat te staan om indien nodig te verstrengen.
Lees alles over het coronavirus in ons dossier
In het UZ Brussel worden momenteel 55 Covid-patiënten verzorgd, achttien onder hen liggen op de afdeling intensive care. Sinds vorige week werden 21 nieuwe coronagevallen opgenomen en konden 11 patiënten het ziekenhuis verlaten. Ondanks de algemene daling in Brussel zag het UZ er wel enkele coronagevallen bijkomen. “We zien natuurlijk ook patiënten die van buiten Brussel komen, maar het klopt dat we blijven hangen rond de 55 Covid-gevallen”, zegt Noppen.
Kurt Barbé voorspelt als wiskundige van het UZ Brussel nog een daling tegen het einde van het jaar, maar door de opkomst van de omikronvariant wordt die snel tenietgedaan. “Hij voorspelt ook dat we vanaf januari een stijging zien van de opnames - allicht ook op intensive care - met een vijfde golf en piek rond eind februari. Dat ziet er niet goed uit”, aldus Noppen.
Zijn oproep naar de beleidsmakers en het Overlegcomité is om maximaal te blijven inzetten op de boosterprikken en om de maatregelen te behouden en vooral te controleren. “Zeker geen versoepelingen, met alle respect voor de getroffen sectoren”, stelt de CEO. “Moeten er bijkomende maatregelen komen? Volgens sommige experten wel. Als je ziet wat er in andere landen gebeurt, denk ik toch dat we de mogelijkheid om te verstrengen open moeten houden.”
Intensieve zorg
Volgens Zorgnet-Icuro krijgen burgers de laatste weken de indruk dat de vierde golf zo goed als voorbij is, door de vele berichten over dalende coronacijfers. “Niets is minder waar in de ziekenhuizen”, meldt de zorgkoepel. “Op dit moment liggen er om en bij de 2.600 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. Maandag lagen er nog 732 patiënten in een intensief bed. Pas een week geleden zette de daling zich in op intensieve zorg. Sinds begin november werd in de ziekenhuizen de planbare zorg stelselmatig afgeschaald en uitgesteld.”
Geven we omikron te veel speelruimte, dan kunnen we in een scenario terechtkomen van bikkelharde dilemma’s in de zorg.
Door een personeelsuitval van ongeveer 15 procent zijn er bovendien enorm veel problemen om op te schalen en te reorganiseren. Er waren de afgelopen weken 1.800 IC-bedden in plaats van de gebruikelijke 2.000 beschikbaar. Hierdoor waren er slechts 1.100 IC-bedden beschikbaar voor niet-Covid-zorg, terwijl er in een normale winter permanent ongeveer 1.400 bedden worden ingenomen door gewone patiënten. “Aan het huidige ‘dalingstempo’ zouden we ruw geschat nog zes weken nodig hebben vooraleer de zorg helemaal kan hernemen.”
Maar de opkomst van de omikronvariant zal dat hoogstwaarschijnlijk verhinderen, zegt de zorgkoepel. “Prognoses tonen dat de exponentiële stijging van besmettingen al tegen begin januari een enorm hoge druk zal geven op de eerste lijn. Vanaf de tweede week van januari verwachten de ziekenhuizen een toestroom van patiënten met de omikronvariant.”
Limieten in zicht
Veel ziekenhuizen zitten momenteel in fase 2A, met 60 procent van de IC-capaciteit voorbehouden voor corona. Verder opschalen is volledig onrealisch, zegt Zorgnet-Icuro. “Zoals al zo vaak gesteld in deze crisis gaat het niet om de infrastructuur (ruimten en bedden) maar om geschoold personeel dat de mensen moet verzorgen. Na 22 maanden zijn de limieten bereikt.”
Omdat de limieten van het zorgsysteem in zicht komen, vraagt Zorgnet-Icuro steun aan de politici. “De overheid moet weten welke risico’s ze wil nemen”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. “Geven we omikron te veel speelruimte, dan kunnen we in een scenario terechtkomen van bikkelharde dilemma’s in de zorg. De ziekenhuizen hebben de risico’s afgewogen; we weten wat er zal gebeuren in een slecht scenario. Het is de plicht van de politici om aan de bevolking uit te leggen wat die mogelijke risico’s zijn, en hun beslissingen hierop te baseren. En remember de les van de vorige golven: wanneer de besmettingen exploderen, is het voor de ziekenhuizen al te laat. Laat ons het zekere voor het onzekere nemen.”
Test- en tracingaanpak
Nog volgens de laatste prognoses zullen huisartsenpraktijken begin januari geconfronteerd worden met stijgende besmettingscijfers. “We zitten met een variant die mogelijk twee tot drie keer besmettelijker is, dus we kunnen ook twee tot drie keer meer besmettingen te zien krijgen dan in de vorige golf”, aldus Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel. “Daarom vragen we dat de belasting van de eerstelijnszorg in de gaten wordt gehouden.”
Moesten de cijfers snel stijgen, dan kijken de huisartsen in de eerste plaats naar een aanpassing van de test- en tracingaanpak. “Bij de vierde golf hebben we tegen de rand van de capaciteit van de eerstelijn gezeten. Indien we daar bij een vijfde golf over gaan, zijn er niet veel opties: dan moeten we ons focussen op de symptomatische patiënten.”
“B-scenario nodig”
De huidige teststrategie, met één test na een hoogrisicocontact voor volledig gevaccineerden, is voor de huisartsen op dit moment haalbaar. “Maar we willen dat de scenario’s klaarliggen wanneer de situatie verandert.”
Welke maatregelen er morgen genomen moeten worden, is volgens Van Giel een politieke keuze. “Niemand kan voorspellen hoe de situatie zal evolueren. Je kan kiezen voor een veiligheidsscenario zoals in Nederland of niet. Maar als de politici daar niet voor kiezen, moet er wel een B-scenario zijn.”
Poll
Moeten er morgen uit voorzorg verdere verstrengingen komen?
-
Ja (49%)
-
Nee (51%)
Bekijk ook: “Snelheid van omikron is zorgwekkend”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Dit adviseren experts aan Overlegcomité: contacten thuis beperken, heropenen scholen na kerstvakantie en binnen- en buitenevents afgelasten
Woensdag zit het Overlegcomité van de verschillende regering van ons land samen om de coronamaatregelen opnieuw te evalueren. In aanloop naar die vergadering heeft het Coronacommissariaat van Pedro Facon een rapport opgesteld dat de redactie van ‘VTM Nieuws’ in handen kreeg. Dit zijn de belangrijkste punten uit het advies van de experten aan het Overlegcomité. -
Bestuurder reed 150 km/u en filmde zichzelf toen hij zes mensen doodreed op carnaval Strépy
Paolo Falzone reed meer dan 150 kilometer per uur toen hij een jaar geleden met zijn wagen zes dodelijke slachtoffers maakte op het carnaval in Strépy-Bracquegnies. Dat maakte het parket van Bergen na de reconstructie bekend. Hij zou zichzelf ook aan het filmen geweest zijn op het moment van de aanrijding. -
-
Vanaf zondag is zon van de partij, temperaturen klimmen in paasvakantie naar 14 graden
Dan toch! Vanaf zondag is de zon weer van de partij, meteen ook de start van een droge paasvakantie. De temperaturen blijven wel nog ietwat achterwege, al zit er tegen het einde van de week wel 14 graden in. -
Netbeheerder Fluvius riskeert dagelijks 10.000 euro te moeten betalen
Vanaf volgende week riskeert Fluvius een boete van een miljoen euro plus dagelijks nog eens 10.000 euro. De netbeheerder haalde een deadline niet die de regulator stelde om maandelijks verbruiksgegevens van klanten naar leveranciers te sturen. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.