Bert Smits
Volledig scherm
Bert Smits © Photo News

Pedagoog Bert Smits: “Verschillen tussen leerlingen zullen allicht groter zijn”

“Het coronavirus zal ons alvast niet meer kunnen overvallen, zoals het dat zes maanden geleden heeft gedaan”, zegt pedagoog Bert Smits van Schoolmakers in een gesprek over de uitdagingen die het nieuwe schooljaar zal stellen. "Wat er half maart is gebeurd, was invasief en overweldigend. Dat zal nu op 1 september heel anders zijn. We gaan weer school kunnen maken. De scholen zijn weer open en ze zijn actief. Dat is een wereld van verschil.”

 1. ASSISEN. Wetsgeneesheer die kogel niet vond in lichaam van Isabelle (39) verdedigt zich: “Zelfs bij tweede autopsie heb ik drie uur moeten zoeken”
  PREMIUM
  Diksmuide

  ASSISEN. Wetsgenees­heer die kogel niet vond in lichaam van Isabelle (39) verdedigt zich: “Zelfs bij tweede autopsie heb ik drie uur moeten zoeken”

  In het Brugse assisenhof is wetsdokter Jan Bolt zijn getuigenis komen afleggen. De arts kreeg dinsdag flink wat kritiek van z'n collega Werner Jacobs, omdat hij eerst een steekwonde weerhield als doodsoorzaak van Isabelle Deschodt (39). “Geneeskunde van 1920 en niet van 2020", sneerde die laatste. Bolt sprak zelf nooit van een fout. “Zelfs bij de tweede autopsie heb ik drie uur naar dat kogeltje moeten zoeken.”
 1. Ziekenhuizen stevenen af op implosie op 6 november: “Wij bereiden al een fase voor die officieel niet bestaat. Zo erg is het”
  PREMIUM

  Ziekenhui­zen stevenen af op implosie op 6 november: “Wij bereiden al een fase voor die officieel niet bestaat. Zo erg is het”

  Vandaag liggen er méér Covid-patiënten in het ziekenhuis dan bij de piek uit de eerste golf. De implosie dreigt voor onze ziekenhuizen: volgende week vrijdag zou de maximumcapaciteit van 2.000 mensen op intensieve zorg bereikt zijn. De toestand is zo ernstig dat ziekenhuizen zelf plannen maken voor ‘fase 3’ — de fase zo erg dat de overheid ze niet eens voorzien heeft.
 2. Wie durft z’n kinderen nog op een (overvolle) bus naar school te zetten? VAB vreest dat ouders massaal voor auto zullen kiezen
  PREMIUM

  Wie durft z’n kinderen nog op een (overvolle) bus naar school te zetten? VAB vreest dat ouders massaal voor auto zullen kiezen

  Durven ouders in deze coronatijden hun kinderen nog met het openbaar vervoer naar school te sturen? Normaal neemt zowat de helft van alle middelbarescholieren de bus of de tram, maar VAB vreest dat dit er nu een stuk minder zullen zijn — en dat velen met de auto gebracht zullen worden. “De verkeersveiligheid in schoolomgevingen komt nog meer onder druk te staan.” Alles over de terugkeer naar school vind je in dit dossier.