Paulette en haar achterkleindochter Fran: "Uw tijd komt nog wel, 'meiske'."
Volledig scherm
PREMIUM
Paulette en haar achterkleindochter Fran: "Uw tijd komt nog wel, 'meiske'." © Jan De Meuleneir / Photo News

Paulette was 16 tijdens WOII: "Liever de oorlog dan corona, toen was er tenminste nog sociaal contact"

Ze vormen de beide uiteinden van een viergeslacht. Tussen hen ligt bijna een gemiddeld mensenleven. Maar toch delen Paulette Deprez (volgende week 91) en Fran Van Houdenhove (16) hetzelfde momentum. De ene was zestien in WOII, de andere ís zestien in de coronacrisis. Dubbelgesprek tussen overgrootmoeder en achterkleindochter over even verwarrende tienertijden: "Tijdens de oorlog was er tenminste nog sociaal contact", zegt overgrootmoeder Paulette ferm.

14 reacties

 • jean-pierre Vermyle

  2 jaar geleden
  wat een belachelijke vergelijking.tijdens de oorlog,honger kou niks comfort en angst van de bezetter,angst van de bommen .nu heeft iedereen eten,tv en alle nodige comfort.nu hebben de meeste individualisten plots allemaal behoefte aan sociaal contact.wil wel eens weten wat zij verstaan onder sociaal contact.
 • Guy Rutten

  2 jaar geleden
  Hoe dom en egoïstisch kan men zijn. Miljoenen mensen gestorven tijdens de oorlog, een conflict veroorzaakt door mensen... Deportatie, honger, vergast omdat men tot een bepaalde bevolkingsgroep behoorde, soldaten, ... Maar er was 'tenminste sociaal contact', zegt ze terwijl haar achterkleindochter op de foto, zonder masker, langs haar staat. En ze kan eten wat ze wil, terwijl ze naar haar favoriete soaps kijkt.
 • Bart Timperman

  2 jaar geleden
  Mijn beide ouders zijn bijna negentig en hebben dus als tieners WOII meegemaakt. Er hangt veel af waar je woonde toen want armoede en honger was er heel veel. In die tijd was er geen pandemie en het is wel onzin om te zeggen dat er meer vrijheid was en geen mondmaskers gedragen moesten worden als er toen geen dodelijk virus was zoals nu!
 • Gert Destoop

  2 jaar geleden
  Je kunt deze pandemie niet met de oorlog vergelijken. Of misschien wel. In die tijd verklikte men elkaar, dus moest men op zijn woorden letten. Ditmaal moet je voorzichtig zijn niet in de nabijheid van andere mensen - ook niet je buren - te komen. Wat is erger? Ik zou zeggen, deze pandemie. Hou je mond dicht en nog altijd maak je kans besmet te worden. (Vooral door die leukerds die als ze met je praten hun mondkapje naar beneden trekken om zich verstaanbaarder te maken. Vlamingen!)
 • ingrid huybrechts

  2 jaar geleden
  Ik ben het volledig eens met deze mensen, dit zeggen mijn moeder en ik ook. In de oorlog was er heel veel sociaal contact tussen buren, familie, toen hielpen mensen elkaar nog. En nu verbieden ze echt alles. Daar is 1 woord voor SCHANDALIG !! En inderdaad zoals Dhr. Fred De Vlaminck zegt : toen waren er geen verplichte mond maskers en je kon gaan en staan waar je wilde nu pakt men ALLE vrijheid af !!!
 1. INTERVIEW. Jan Jambon: "Ik, mij schamen? De socialisten zouden zich moeten schamen voor alle flauwekul die ze indertijd ingevoerd hebben”
  PREMIUM
  69

  INTERVIEW. Jan Jambon: "Ik, mij schamen? De socialis­ten zouden zich moeten schamen voor alle flauwekul die ze indertijd ingevoerd hebben”

  Nee, Jan Jambon (N-VA) schaamt zich niet. Integendeel: hij gooit de boemerang terug in het gezicht van Conner Rousseau (Vooruit). “Weet je waar ik mij voor zou schamen? Voor al die flauwekul die de socialisten indertijd in het onderwijs ingevoerd hebben.” De Vlaamse minister-president schiet met scherp en maakt z’n borst nat voor een pittig voorjaar. Maar wat na 2024?