Graaf Henri d'Udekem d'Acoz (Archiefbeeld).
Volledig scherm
Graaf Henri d'Udekem d'Acoz (Archiefbeeld). © belga

Parket eist 6 maanden cel tegen 'Nonkel Henri', oom van koningin Mathilde

Het parket Halle-Vilvoorde heeft deze namiddag een gevangenisstraf van 6 maanden gevorderd tegen graaf Henri d'Udekem d'Acoz (83), oud-burgemeester van Poperinge en oom van koningin Mathilde. "Nonkel Henri" zou samen met Hans Velle (53) een koppel uit Vlaams-Brabant hebben opgelicht voor 175.00 euro. Ook tegen Velle, die al eerder veroordeeld werd voor oplichting, eiste het parket 6 maanden cel. Beide verdachten vroegen de vrijspraak.

 1. Eigen Kweek, van fictie naar realiteit: zoon dwingt familie en kennissen om vijf jaar lang cannabis te kweken
  PREMIUM
  Gent/Evergem/Assenede

  Eigen Kweek, van fictie naar realiteit: zoon dwingt familie en kennissen om vijf jaar lang cannabis te kweken

  Het was een drukke woensdagnamiddag in de correctionele rechtbank van Gent. Maar liefst twaalf beklaagden stonden terecht voor het bezitten, telen en invoeren van cannabis in en rond Gent. Spilfiguur Boy V. B. (33) uit Assenede overtuigde onder andere zijn ouders, ex-schoonouders en (ex-)partners om mee in zijn drugsproject te stappen. Na intens politieonderzoek konden verschillende plantages opgerold worden. Voor Boy V.B. vorderde de procureur een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 24.000 euro.
 1. "Nonkel Henri", oom van koningin Mathilde, staat in Brussel opnieuw terecht voor oplichting

  "Nonkel Henri", oom van koningin Mathilde, staat in Brussel opnieuw terecht voor oplichting

  Voor de Brusselse correctionele rechtbank gaat morgen het proces van start tegen graaf Henri d'Udekem d'Acoz (83), oud-burgemeester van Poperinge en oom van koningin Mathilde. Hij zou samen met Hans Velle (53) een koppel uit Vlaams-Brabant hebben opgelicht voor enkele tienduizenden euro's. "Nonkel Henri" werd in december 2016 door de Kortrijkse correctionele rechtbank nog veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel in een andere oplichtingszaak.
 2. Zes maanden met uitstel voor graaf Henri d'Udekem d'Acoz

  Zes maanden met uitstel voor graaf Henri d'Udekem d'Acoz

  Graaf Henri d'Udekem d'Acoz (82) uit Proven (Poperinge) is door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 1.375 euro voor oplichting van een gezin uit Ingelmunster. Samen met een veroordeelde oplichter maakte de ere-advocaat, oud-burgemeester en -provincieraadsvoorzitter het gezin zo'n 156.000 euro afhandig om landbouwgrond om te toveren in bouwgrond én een erfeniskwestie te regelen. De graaf kondigde via zijn advocaat meteen aan in beroep te gaan.