Windmolens naast de E19 in Loenhout
Volledig scherm
Windmolens naast de E19 in Loenhout © Laenen

OVERZICHT: Zo veel energie wordt in jouw gemeente gewonnen uit windmolens

Zeg windmolens en je denkt meteen aan Nederland. Maar qua moderne windenergie, gewonnen op land, doen we het tegenwoordig beter dan onze noorderburen. Dat blijkt uit recente cijfers. "Er staan nu 503 windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van 1.136 Megawatt", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld).

55 reacties

 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Mijnheer Peeters, een EV moet niet elke avond opladen, en vele EV laden overdag (gratis) op de bedrijfsparking. Bovendien is er ‘s avonds en ‘s nachts elektriciteit te veel, vandaar het nachttarief. U zoekt problemen waar er geen zijn, ook de metaalmoeheid van windmolens na 20 jaar is een fabeltje.
 • Albert De Vries

  3 jaar geleden
  Met een Europees vergelijk in kW/km2 kan je rare dingen bewijzen. Een groot land als Spanje dat op de 2de plaats staat qua energie uit windturbines, komt met kW/km2 maar op de 9de plaats. En Vlaanderen op de 3de plaats. Echter heeft Vlaanderen maar 18,6 Watt per inwoner windstroom geproduceerd in 2017 daar waar Spanje in 2017 47 TWh windstroom geproduceerd heeft, goed voor 1009 Watt per inwoner...
 • raf peeters

  3 jaar geleden
  @Eddy Michiels en dan heb je de CO2 nog niet gerekend die er geproduceerd wordt voor de aanmaak van die windmolens, net als de E wagen zonder zijn CO2 maar de productie van èèn batterij voor een E wagen staat al gelijk met 100000 gr CO2 en dan heeft men de wagen nog niet geteld die in productie gaat maar ze gaan wel de mensen wijs maken dat een E wagen milieu niet belast.Tussen haakjes ,zo'n windmolen moet om de 20 jaar volledig vervangen wegens metaalmoeheid.
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Meneer Michiels, ziehier het antwoord van het vierde leerjaar: zonder windmolens was de stijging nog groter geweest.
 • Eddy Michiels

  3 jaar geleden
  Sinds 2014 is wereldwijd 250 000 MW aan windmolens extra in dienst genomen, en zitten we nu aan 550 000 MW (dit is design vermogen, de echte opbrengst is slechts 20 %). De CO2 in de atmosfeer is evenredig meegestegen, van 390 naar 410 ppm. Van die additionele windmolen capaciteit is niets te zien, geen afbuiging van de CO2 trend, geen knik, die stijgt gewoon lineair verder. Dan een vraagje voor het vierde leerjaar : hoeveel windmolens moeten we nog bijplaatsen om de CO2 stijging te stoppen ?
 1. "Oh my God, ik lig met een puber in bed!": 'Uit de Kleren' begint met een sisser
  Play
  Uit de Kleren

  "Oh my God, ik lig met een puber in bed!": 'Uit de Kleren' begint met een sisser

 2. Piepjonge Bart Peeters was voorbestemd voor showbizz: "Ik gooide met vlijmscherpe messen naar mijn broer"
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Piepjonge Bart Peeters was voorbe­stemd voor showbizz: "Ik gooide met vlijmscher­pe messen naar mijn broer"