OVERZICHT. Ziekenhuisopnames stijgen tot hoogste aantal dit jaar, besmettingen blijven stabiel op hoog plateau
Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft in stijgende lijn. In de zeven dagen tot en met donderdag waren er gemiddeld ongeveer 156 opnames per dag, of 23 procent meer dan in de week ervoor. Het gemiddelde lag dit jaar nooit eerder zo hoog.
Delen per e-mail
Gisteren waren er opnieuw 170 ziekenhuisopnames op een dag tijd. Dinsdag waren het er ook al 176, na het erg hoge dagcijfer van 204 vorige week vrijdag. Het gemiddelde blijft zo oplopen tot 156, het is al van 30 december geleden dat het nog zo hoog lag. Tegelijkertijd schreven de experts gisteren in een brief aan de ziekenhuizen dat de exponentiële stijging van het aantal opnames is uitgebleven.
De teller van het totale aantal ziekenhuisopnames sinds de start van de pandemie staat volgens de voorlopige gegevens van het Coviddashboard van gezondheidsinstituut Sciensano op 57.717.
Momenteel liggen in totaal 1.906 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 426 op intensieve zorg. Half februari was het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg nog tot onder de 300 gezakt.
Besmettingen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen klokt intussen af op 780.251. In de week van 23 februari tot 1 maart is er sprake van gemiddeld 2.358,7 nieuwe besmettingen per dag. Dat is 2 procent meer dan het gemiddelde van de week voordien.
In onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor.
Te zien is dat het aantal besmettingen de voorbije week op vier dagen waarop de cijfers volledig zijn, hoger lag dan op diezelfde dag een week eerder. Op vrijdag, zaterdag en zondag lag het cijfer opnieuw lager. Een positief signaal, de komende dagen zal blijken of die trend zich verder zet.
Testen
In de zeven dagen tot 1 maart was er sprake van gemiddeld 41.300 coronatesten per dag.
De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal, stijgt ondertussen niet meer en ligt nu op 6,47 procent.
Overlijdens
Intussen zijn in ons land 22.196 mensen gestorven aan Covid-19. In de week tot 1 maart stierven dagelijks gemiddeld 26,1 mensen. Dat is een daling met 6,6 procent ten opzichte van het gemiddelde in de week voordien. Stilaan lijkt die daling hier wel te vertragen, met de laatste dagen weer iets hogere dagcijfers.
Vaccinaties
Intussen hebben 540.256 Belgen een eerste of tweede dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 4,7 procent van de totale bevolking, terwijl 325.451 onder hen ook al een tweede prik kregen en dus volledig zijn gevaccineerd, goed voor 2,83 procent van de bevolking.
In Vlaanderen zijn 348.580 inwoners (5,26 procent) minstens deels gevaccineerd, 207.655 daarvan zijn volledig ingeënt (3,13 procent).
Gemiddeld komen er elke dag 16.353 nieuwe inentingen bij, nu vooral weer veel nieuwe eerste inentingen (rode balken). Door de grote achterstand in de registraties zal de beloofde versnelling die er sinds deze week moet komen, pas de komende dagen in de cijfers te zien zijn.
Meer vaccinatiecijfers vind je op hln.be/vaccinatieteller
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aan de slag als spion bij MI6 of undercover in de VS tijdens de Koude Oorlog: deze spionageseries moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Ons aanbod van deze week? Spionnen en undercover agents, waaronder Alex Rider op Streamz, The Spy van Sacha Baron Cohen en 24 op Netflix en The Night Manager op Prime. -
19
Vlaamse meerderheid wil handelskernen in steden en dorpen versterken
De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen de handelskernen in de Vlaamse steden en dorpen laten heropleven. Vandaag staat één op de tien winkelpanden immers leeg en dat zet de leefbaarheid er onder druk. Een reeks aanbevelingen moet de lokale besturen helpen om het tij te doen keren. -
47
Van Damme wil binnen- en buitenplannen opnieuw op tafel leggen: “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan”
Epidemioloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie en de Gems, spreekt zich zondag nog niet uit over een mogelijke heropening van de horeca op 1 mei, maar vindt wel dat de binnen- en buitenplannen eventueel opnieuw op tafel moeten worden gelegd. Hij benadrukt dat het belangrijk is om niet té snel te versoepelen. “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan ongelofelijk effect hebben in de toekomst. Stap voor stap is het verstandigste”, zei hij in het VRT Journaal. -
-
Multimedia
Welke televisies hebben de beste audio?
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert zienderogen, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, stellen we enkele toestellen voor met betere audio. -
PREMIUM
Hotelgast stort te pletter tijdens vlucht voor politie: “Damian telde af naar de versoepeling van de maatregelen”
-
ANTWERPEN
Jongeren Let’s Go Urban reageren nu ook zelf op El Kaouakibi-heisa: “Onze vereniging is doorheen de jaren groot geworden dankzij vele jongeren en vrijwilligers, níet door één persoon”
Voor het eerst sinds de zaak ontplofte, reageren de jongeren van het Antwerpse dansproject Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi ook zelf. 124 leden, jongeren en ouders van de vzw en het Antwerpse Kiel publiceerden zaterdagmiddag een open brief: “We zijn bezorgd dat onze vereniging moet sluiten en dat we allemaal onze tweede thuis verliezen.” -
Voorschotfactuur duurder dan afgesproken? Dit zijn de oorzaken
Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt: het bedrag op je voorschotfactuur ligt een pak hoger dan verwacht. De Ombudsman Energie ontvangt jaarlijks enkele honderden klachten over de voorschotfactuur. Nochtans is het net de bedoeling dat die zo goed als mogelijk overeenstemt met je reële maandelijkse energiekosten. Hoe komt het dat je energievoorschotten zo duur zijn? En wat kan je eraan doen?
27 reacties
Nadine Huldemont
MARC Formesyn
Hendrik Goris
Hilde Eykens
rita malfait