OVERZICHT. Ziekenhuisopnames blijven fors toenemen, ook dagelijkse besmettingscijfers stijgen door
Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten blijft almaar sterker stijgen. Dat geven de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano vanochtend aan. Elke dag worden er gemiddeld 137 patiënten opgenomen, een stijging met 19 procent. Ook het aantal besmettingen zit opnieuw in stijgende lijn.
Tussen 15 en 21 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.051 nieuwe besmettingen geregistreerd in België, een stijging met 2 procent in vergelijking met de periode voordien. Tegenover het gemiddelde dat gisteren werd gemeld (2.009) is de stijging nog hoger. Uit het voorlopige dagcijfer van 22 januari blijkt bovendien dat het zevendaags gemiddelde morgen nog zal doorstijgen tot minstens 2.102.
In totaal raakten in ons land nu al 693.666 mensen besmet.
In deze tabel tonen we ook de bevestigde dagcijfers. Elke rij stelt een dag uit de zevendaagse periode voor waarop het gemiddelde wordt berekend. De linkse kolom toont de laatste periode met bevestigde cijfers, de rechtse kolom de week daarvoor:
Testen
Elke dag werden er gemiddeld 51.451 testen afgenomen. De regering kondigde vrijdag aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van vooral besmettelijkere varianten van het virus nog in te dijken. Ook op scholen zullen alle nauwe contacten van positief geteste kinderen voortaan als hoogrisicocontacten beschouwd wordend.
Het reproductiegetal is opnieuw gestegen, tot 1,11. Dat betekent dat de epidemie zich uitbreidt en elke 100 besmette personen er gemiddeld 111 aansteken.
De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totale aantal, bedraagt momenteel 5,57 procent.
Ziekenhuizen
Ook de curve van de ziekenhuisopnames toont een duidelijke opwaartse trend. Tussen 18 en 24 januari zijn elke dag gemiddeld 136,6 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren werden er 105 patiënten opgenomen.
Er liggen nu 1.923 patiënten in het ziekenhuis, een stijging met 2 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalde wel met 2 procent tot 322.
Overlijdens
In de periode van 15 tot 21 januari stierven elke dag gemiddeld 49,6 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is dan weer een kleine daling met 4,1 procent in vergelijking met de week voordien.
In totaal zijn al 20.779 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lochristi
Opnieuw straffe dashcambeelden uit Lochristi met links en rechts voorbijstekende wagens
Eén dag nadat er straffe dashcambeelden van een levensgevaarlijk inhaalmanoeuvre van een bus op Denen opdoken in Lochristi, zijn er opnieuw opmerkelijke beelden. Ditmaal op de N70 richting Oostakker. -
PREMIUMLummen
Ex-piloot (45) sterft week voor trouw, verloofde (44) opgepakt op verdenking van moord: “Hij was de lijm die de straat samenhield”
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
-
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
Steeds meer druggebruikers betrapt achter het stuur
Steeds meer bestuurders worden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs. En het aantal betrapte chauffeurs is slechts het topje van de ijsberg, schrijft De Zondag. -
PREMIUM
INTERVIEW. Marc Van Ranst en Geert Molenberghs over hoe het nu verder moet: "Kappers open? Zonder varianten had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar”
De Britse variant maakt momenteel 25% uit van de besmettingen in ons land. Tegenhouden is dus geen optie meer. Het wordt snel de nieuwe dominante stam. De oude variant dooft ondertussen uit. Viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs leggen uit hoe het nu verder moet. “De ene reus gaat slapen en de andere reus staat op. En degene die opstaat, is groter dan de vorige. Ingrijpen is nodig.” -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.
110 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDidier Heggerick
Baldr VanHoek
jos duriau
Geert Peeters
DIRK VAN DESSEL