OVERZICHT. Ziekenhuisopnames blijven fors toenemen, ook dagelijkse besmettingscijfers stijgen door
Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten blijft almaar sterker stijgen. Dat geven de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano vanochtend aan. Elke dag worden er gemiddeld 137 patiënten opgenomen, een stijging met 19 procent. Ook het aantal besmettingen zit opnieuw in stijgende lijn.
Delen per e-mail
Tussen 15 en 21 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.051 nieuwe besmettingen geregistreerd in België, een stijging met 2 procent in vergelijking met de periode voordien. Tegenover het gemiddelde dat gisteren werd gemeld (2.009) is de stijging nog hoger. Uit het voorlopige dagcijfer van 22 januari blijkt bovendien dat het zevendaags gemiddelde morgen nog zal doorstijgen tot minstens 2.102.
In totaal raakten in ons land nu al 693.666 mensen besmet.
In deze tabel tonen we ook de bevestigde dagcijfers. Elke rij stelt een dag uit de zevendaagse periode voor waarop het gemiddelde wordt berekend. De linkse kolom toont de laatste periode met bevestigde cijfers, de rechtse kolom de week daarvoor:
Testen
Elke dag werden er gemiddeld 51.451 testen afgenomen. De regering kondigde vrijdag aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van vooral besmettelijkere varianten van het virus nog in te dijken. Ook op scholen zullen alle nauwe contacten van positief geteste kinderen voortaan als hoogrisicocontacten beschouwd wordend.
Het reproductiegetal is opnieuw gestegen, tot 1,11. Dat betekent dat de epidemie zich uitbreidt en elke 100 besmette personen er gemiddeld 111 aansteken.
De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totale aantal, bedraagt momenteel 5,57 procent.
Ziekenhuizen
Ook de curve van de ziekenhuisopnames toont een duidelijke opwaartse trend. Tussen 18 en 24 januari zijn elke dag gemiddeld 136,6 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren werden er 105 patiënten opgenomen.
Er liggen nu 1.923 patiënten in het ziekenhuis, een stijging met 2 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalde wel met 2 procent tot 322.
Overlijdens
In de periode van 15 tot 21 januari stierven elke dag gemiddeld 49,6 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is dan weer een kleine daling met 4,1 procent in vergelijking met de week voordien.
In totaal zijn al 20.779 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
PREMIUM222
Wat ligt er op tafel van Overlegcomité? Véél vragen, maar opheffen reisverbod maakt meeste kans
-
18
Geert Molenberghs: “Reisverbod heeft gewerkt. 80 procent van import uit rode zones buitengehouden”
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs heeft het verbod op niet-essentiële reizen gewerkt. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op Radio 1. “We zijn erin geslaagd om 80 procent van de import uit rode zones buiten te houden", vertelt hij. -
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Wouter Beke: “Onze vaccinatiecentra staan klaar, maar kunnen niet vaccineren, dat zorgt voor frustraties”
Deze ochtend vond er overleg plaats tussen de ministers van Volksgezondheid naar aanleiding van de leveringsproblemen met de coronavaccins AstraZeneca en Moderna. Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V), reageert op de problemen in VTM NIEUWS. “De vaccinatiecentra staan klaar, maar we kunnen niet vaccineren”, aldus Beke. -
PREMIUM
INTERVIEW. Marc Van Ranst en Geert Molenberghs over hoe het nu verder moet: "Kappers open? Zonder varianten had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar”
De Britse variant maakt momenteel 25% uit van de besmettingen in ons land. Tegenhouden is dus geen optie meer. Het wordt snel de nieuwe dominante stam. De oude variant dooft ondertussen uit. Viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs leggen uit hoe het nu verder moet. “De ene reus gaat slapen en de andere reus staat op. En degene die opstaat, is groter dan de vorige. Ingrijpen is nodig.”
110 reacties
DIDIER HEGGERICK
Baldr VanHoek
jos duriau
Geert Peeters
DIRK VAN DESSEL