OVERZICHT. Week 'afkoelingsperiode’ voor leerlingen van secundair onderwijs, geen algemene mondmaskerplicht op lagere school
Er komt een week 'afkoelingsperiode' voor de krokusvakantie in de vorm van afstandsonderwijs voor leerlingen van het gewoon secundair onderwijs. Dat is woensdagavond beslist op het overleg tussen de onderwijspartners. Voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar komt een mondmaskerplicht als er een besmetting of quarantaine is in de klas. Het Overlegcomité zal zich vrijdag over de voorstellen buigen.
Delen per e-mail
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijskoepels en vakbonden bespraken tijdens het overleg de adviezen van de RAG-expertengroep, die dinsdag bekend zijn gemaakt. Ook enkele experts zaten mee aan tafel.
Er is afgesproken dat enkel voor leerlingen van het secundair onderwijs er een afkoelingsperiode komt. Zij moeten dus een week vroeger niet naar school, maar krijgen wel via afstandsonderwijs les. De leerlingen van het lager onderwijs, de kleuters en de kwetsbare scholieren van het BuSO OV1 en OV2 kunnen ook in de week voor de krokusvakantie naar school gaan.
Afstandsonderwijs is veel moeilijker te organiseren voor kleuters, kinderen en de meest kwetsbare scholieren, klinkt het. Bovendien zou er bij een collectieve sluiting van de basisscholen opnieuw buitenschoolse opvang voorzien moeten worden, minstens voor de kinderen van ouders met een essentieel beroep. Dat zou betekenen dat er verschillende bubbels van verschillende scholen met elkaar vermengd worden, net wat virologen afraden, luidt de verklaring.
Koepels blij met duidelijkheid
Katholiek Onderwijs Vlaanderen is tevreden dat er duidelijkheid is zodat de middelbare scholen zich kunnen voorbereiden. "We appreciëren tegelijk dat het basisonderwijs open kan blijven", zegt directeur-generaal Lieven Boeve. "De intrede van de Britse variant noopte tot een snelle evaluatie van de bestaande maatregelen." Volgens Boeve gaat het om de bijdrage die het onderwijsveld wil leveren aan “het geheel van inspanningen van de samenleving” tegen de Britse coronavariant.
“Dit is een probleem van de hele samenleving en daarom komen deze maatregelen op het Overlegcomité, waar ook andere maatregelen kunnen worden genomen, zoals bijvoorbeeld een nieuw reisadvies.” Dat de samenleving ervoor kiest de scholen zo lang mogelijk open te houden, vereist dan ook een “gezamenlijke inspanning”, aldus Boeve. “Het aantal besmettingen in het onderwijs is bovendien erg klein, besmettingen vinden vaak plaats binnen het gezin. Maar als het volgende week anders is, moeten bijkomende maatregelen genomen worden. Dankzij de bijgestelde teststrategie kunnen we besmettingen op scholen ook snel op het spoor komen.”
Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, is tevreden dat er voor de leerlingen van het lager onderwijs niets verandert. "De impact is er vooral voor leerlingen van de eerste graad secundair. Gelukkig kunnen we teren op de ervaring van het afstandsonderwijs tijdens de eerste lockdown", stelt Verdyck. "Het is alleszins goed dat scholen een prioriteit blijven in de samenleving. Bovendien houden de scholen zich aan de maatregelen en dat loont."
Geen algemene mondmaskerplicht
In het lager onderwijs komt er geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen. Alleen bij een besmetting of een quarantaine van iemand in hetzelfde leerjaar zullen leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en hun leerkrachten uit voorzorg gedurende een periode van veertien dagen een mondmasker dragen op school. Het CLB kan ook in andere gevallen een mondmasker adviseren voor de leerlingen van die leerjaren. Deze maatregel gaat in vanaf maandag 25 januari.
Voor de studenten gaat Weyts samen met de virologen en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) richtlijnen uitwerken voor een 'kotbubbel'. De huidige coronamaatregelen zijn immers sterk geënt op de klassieke familiale situatie. Er is weinig rekening gehouden met bijvoorbeeld de kotstudenten of tieners op internaat. "Corona hakt er zwaar in bij onze studenten. We moeten het probleem van sociale isolatie, eenzaamheid en mentale gezondheid ernstig nemen. We willen nu regels op maat van studenten uitwerken. Zo krijgen ze een positief perspectief", verklaart Weyts.
Ook onderwijsbonden tevreden
Ook de onderwijsbonden ACOD en COV zijn tevreden met de duidelijkheid die gebracht wordt door de regeling rond mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar. “We zijn tevreden dat er nu een duidelijke richtlijn is. Iedereen weet nu waar hij aan toe is”, zegt algemeen secretaris Nancy Libert van de socialistische bond ACOD Onderwijs.
“De vraag naar duidelijkheid over de mondmaskers is eindelijk beantwoord”, klinkt het ook in een reactie van het Christelijk Onderwijzersverbond. “Belangrijk is dat deze maatregel doelgericht wordt genomen voor de plus 10-jarigen en de leerkrachten als er een besmetting of quarantaine is.”
De twee vakbonden beklemtonen ook dat ze achter de beslissing staan om het basisonderwijs open te houden en enkel in het secundair onderwijs een afkoelingsperiode te voorzien. Die beslissing werd stevig onderbouwd door de virologen, klinkt het.
Bekijk hier de laatste video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
135
Orde der Artsen opent jacht op antivax-huisartsen
De Orde der Artsen zal dokters vervolgen die onwaarheden vertellen over coronavaccins en zo de vaccintwijfel in de hand werken. Er zijn al een paar procedures gestart, enkele sancties zijn al uitgesproken, schrijft Het Nieuwsblad. -
Drongen
Vrachtwagen knalt met te hoge lading tegen brug over de E40 in Drongen
Een vrachtwagen is donderdagnamiddag met een te hoge lading tegen de brug van de Kloosterstraat over de E40 in Drongen gereden. De onderkant van de brug raakte hierbij ernstig beschadigd. Het Agentschap Wegen en Verkeer is ter plaatse om de schade te onderzoeken. -
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling. -
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
3
Wat zijn de weersverwachtingen als onze ‘buitenbubbel’ straks wat groter wordt?
Vandaag een herkansing voor een eventuele uitbreiding van onze ‘buitenbubbel’. Ook VTM-weerman Frank Duboccage krijgt zo een tweede kans om aangenaam weer te voorspellen voor het geval we met meer dan vier samen buiten zouden mogen. Maar de weercijfers zijn hem - en dus ook ons - helaas niet gunstig gezind. -
4
Vier op de tien werknemers was geen enkele dag ziek in 2020
Vorig jaar was 41 procent van de werknemers in de privésector geen enkele keer afwezig wegens ziekte. Dat blijkt uit het ziekteverzuimrapport van hr-dienstverlener SD Worx, op basis van loongegevens van zowat 750.000 Belgische werknemers in de private sector. Het gaat om het beste niveau sinds 2010, mede door de coronamaatregelen.