OVERZICHT. Verbod op vuurwerk en strikte avondklok: dit zijn coronaregels op oudejaarsavond
Het feest op de laatste dag van het jaar zal iets minder uitbundig zijn dan anders. Ook vanavond zijn strenge coronaregels van kracht en die zullen onverbiddelijk gecontroleerd worden. Een overzicht.
Delen per e-mail
Met wie mag ik straks aan de feesttafel zitten?
Met oudejaar zijn de regels strenger dan op kerstavond en kerstdag. Een huishouden mag net als vorige week maximaal één persoon uitnodigen (binnenshuis). Dat is het knuffelcontact van een van de leden van het gezin. Een knuffelcontact is gedurende zes weken dezelfde persoon en kinderen onder 12 jaar tellen ook mee. Het is dus niet mogelijk om een volwassene samen met zijn/haar kinderen uit te nodigen.
Hetzelfde geldt deze keer voor alleenstaanden. De uitzonderingsmaatregel van kerst - waarbij zij niet alleen hun knuffelcontact maar ook een ander (gewoon) contact samen mochten uitnodigen - is nu niet van kracht.
En wat als we buiten afspreken?
Buiten gelden de regels rond samenscholingen. Je mag met maximaal vier mensen samenkomen, maar daar worden kinderen tot en met 12 jaar niet in meegeteld. Je kan bijvoorbeeld in de tuin rond een vuurschaal toosten op het nieuwe jaar, maar die tuin moet langs buiten bereikbaar zijn. Alleen een knuffelcontact mag het huis immers binnen gaan. Moet iemand anders van het gezelschap bijvoorbeeld naar toilet, dan zit er niets anders op dan buiten te gaan of weer naar huis terug te keren. De sociale afstand tussen mensen van verschillende huishoudens moet buiten ook de hele tijd gerespecteerd worden.
Tot wanneer mag het feest duren?
De avondklok is ook vandaag van kracht. In Vlaanderen geldt die van middernacht tot vijf uur ‘s morgens. Gasten moeten dus om middernacht weer thuis zijn óf blijven slapen. Wie viert in Brussel of Wallonië mag vanaf 22 uur al niet meer buiten komen. Daar duurt de avondklok ‘s morgens ook een uurtje langer: tot 6 uur.
En hoe zit het met vuurwerk?
Vuurwerk afsteken is verboden op oudejaarsavond. Die maatregel geldt voor het hele land.
Mag ik reizen tijdens de feestdagen?
Reizen in eigen land is geen probleem. Let wel: ook dan gelden de regels rond sociale contacten. Je mag op vakantie gaan met je eigen huishouden en één knuffelcontact. Bars en restaurants blijven gesloten, zelfs in hotels. Maar die laatste mogen wel een maaltijd in de kamer aanbieden.
Naar het buitenland gaan, wordt sterk afgeraden. Vanaf vandaag gelden trouwens strengere regels voor wie terugkeert uit een rode zone. Het Overlegcomité besliste gisteren dat wie daar langer dan 48 uur verbleef, verplicht in quarantaine moet en een coronatest moet afleggen op dag één en dag zeven.
Mogen we van de sneeuw gaan genieten in de Ardennen?
Dat is geen enkel probleem, als je het met je huishouden doet of maximaal vier personen welteverstaan. Het ziet er trouwens naar uit dat het sneeuwdek daar de komende uren nog met enkele centimeters zal aangroeien. Hou er wel rekening mee dat skipistes, langlaufpistes en skicentra dicht zijn.
Welke activiteiten zijn toegelaten?
De niet-essentiële winkels zijn open. Je mag dus nog last minute eindejaarsaankopen doen. Let wel op: winkelen doe je alleen en voor maximaal dertig minuten (per winkel). Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar: zij mogen een volwassene vergezellen.
Je mag ook gaan wandelen met maximaal drie andere personen. De afstandsregel moet hier wel gerespecteerd worden. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen buitenshuis niet mee. Een wandeling maken met de grootouders en de kleinkinderen kan dus wél.
Zijn ook open: buitenspeeltuinen, musea, zwembaden (maar niet de recreatieve gedeelten en subtropische zwembaden), buitengedeelten van sportinfrastructuren, bibliotheken, spelotheken en mediatheken.
Wat als ik de regels overtreed?
Wie de coronamaatregelen overtreedt, riskeert een boete van 250 euro. De boetes voor deelnemers aan een georganiseerd lockdownfeestjes zijn opgetrokken van 250 euro tot 750 euro en voor de organisatoren van 750 euro naar maximaal 4.000 euro, het wettelijk plafond. De politie zal onverbiddelijk controleren, zo klonk het eerder deze week. Er zullen geen waarschuwingen uitgedeeld worden, maar meteen boetes. Er komen ook anonieme controles en als de buren inbreuken tippen, zal er een ploeg ter plaatse gaan.
Waar we het voor doen?
Wel, volgens professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) is er licht aan het einde van de tunnel. De coronacijfers evolueren in de goede richting en met de huidige daling zouden we over 17 dagen onder de grens van gemiddeld 800 bevestigde besmettingen per dag gaan, de grens om over versoepelingen te kunnen spreken. “ALS we nieuwjaar binnen onze bubbel vieren, de reizigers in quarantaine gaan en de hervatting van de scholen en het werk geen opflakkering veroorzaken”, klinkt het.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Malaria meest voorkomende doodsoorzaak bij overzeese reizigers
Hoewel het sterftecijfer door ziekte bij reizigers beperkt is, overlijden overzeese reizigers het vaakst aan malaria. Dat blijkt uit een Europese studie waar ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen deel van uitmaakte. Andere infectieziekten die worden overgedragen door muggen zijn aan een opmars bezig. -
HLN Drive Vrouwelijke jury kiest de beste auto’s van het jaar
Veel vrouwelijke autojournalisten zijn er niet. En dat is best jammer, want het vrouwelijke oog voor detail is in vele gevallen een aanwinst. Om de vrouwelijke stem in de autojournalistiek kracht bij te zetten, wordt er nu een vrouwelijke auto van het jaarverkiezing georganiseerd. De resultaten kan je lezen op HLN Drive. -
Demir over zonnepanelenfiasco: “Het spijt mij zeer, ik zal er alles aan doen om het op te lossen”
De plenaire zitting van het Vlaams parlement is gestart over het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd. U kan het debat hier live volgen. -
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Grote daling in aantal onderzoeken naar zwartwerk
Het aantal onderzoeken naar zwartwerk is in vier jaar sterk gedaald. Dat schrijft De Tijd vandaag. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (sp.a) geeft toe dat er bij de RSZ-inspectie minder personeel is om de onderzoeken uit te voeren. -
Antwerpen tweede en Brussel achtste Europese stad met dodelijkste stikstofdioxide
In een rangschikking van duizend Europese steden naar de mortaliteitsgraad door stikstofdioxide (NO2) staat Antwerpen op de tweede en Brussel op de achtste plaats. Dat blijkt uit een studie door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) in samenwerking met onderzoekers van het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) en de Universiteit van Utrecht, die gepubliceerd werd in The Lancet Planetary Health.
48 reacties
Ingrid Vlamynck
Frederick Timmerman
dominique van damme
Erik Wouters
Bart Timperman