Archiefbeeld
Volledig scherm
Archiefbeeld © Photo News

OVERZICHT. Van buiten afspreken met 10 personen tot de heropening van horeca: dit werd beslist op het Overlegcomité

Na een weekje ‘time-out’ omdat het de slechte kant leek op te gaan met de coronacijfers, heeft het Overlegcomité vandaag toch beslist om enkele “zo veilig mogelijke" versoepelingen “onder voorwaarden" aan te kondigen. Een overzicht.

 1. Topman Belgisch leger voorstander om militaire dienstplicht opnieuw in te voeren: “Dat zou logisch zijn”
  Play
  650

  Topman Belgisch leger voorstan­der om militaire dienst­plicht opnieuw in te voeren: “Dat zou logisch zijn”

  Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, is er voorstander van om de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. “Dat zou logisch zijn”, zegt de legerbaas in een interview met RTBF. Vanwege de huidige situatie waarbij Europa door Rusland wordt bedreigd, kan volgens hem de noodzaak ontstaan om het grondgebied van de NAVO of van Europa te moeten verdedigen. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) is militaire dienstplicht vandaag niet aan de orde en ligt het ook niet op tafel. “We moeten volop inzetten op de-escalatie”, zegt ze.
 2. Maakt een bubbel van vier of tien écht een verschil? “Waar jongeren mee zitten is het gebrek aan verbinding”
  PREMIUM

  Maakt een bubbel van vier of tien écht een verschil? “Waar jongeren mee zitten is het gebrek aan verbinding”

  Is de grotere buitenbubbel de sleutel tot een beter mentaal welzijn voor onze jongeren? Het plan ligt alvast op tafel om binnenkort met meer dan vier te wandelen of - buiten - het glas te heffen. Zes, acht, tien: het is afwachten. En is vier of tien effectief zo’n wereld van verschil voor jongeren? “Een grotere bubbel geeft weer kans om nieuwe mensen te leren kennen”, vinden experten.