OVERZICHT. Trend nieuwe besmettingen stijgt met 4 procent, aantal ziekenhuisopnames daalt wel nog
Na een periode van dalingen is het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag in België in de periode van 30 december tot en met 5 januari gestegen met 4 procent tegenover de zeven voorgaande dagen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is geen verrassing, want er wordt opnieuw meer getest.
Delen per e-mail
In de week van 30 december tot en met 5 januari werden gemiddeld 1.721 bevestigde besmettingen per dag geteld. Het gaat om een stijging met 4 procent ten opzichte van de week daarvoor.
Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op dinsdag 5 januari 2.778 besmettingen vastgesteld. Op maandag 4 januari ging het om 3.071 besmettingen, op zondag 3 januari om 820 en op zaterdag 2 januari om 1.114.
Sinds het begin van de pandemie zijn in België nu al 660.703 bevestigde coronagevallen geteld.
Opnieuw meer getest
De stijging komt niet als een verrassing. Viroloog Steven Van Gucht had vrijdag al aangegeven dat er mogelijk een toename aankwam. Het testbeleid is een verklaring: tijdens de kerstvakantie hebben minder mensen zich laten testen. Bovendien worden nu teruggekeerde reizigers getest.
Gedurende de periode van 30 december 2020 tot 5 januari 2021 werden dagelijks gemiddeld 30.124 tests uitgevoerd, dat is 10 procent meer dan het gemiddelde van de week ervoor.
De positiviteitsratio daalt wel nog. Van elke 100 uitgevoerde testen zijn er nu gemiddeld 6,22 positief, een lichte daling met 1 procent.
Ziekenhuizen
Ook de trend van de ziekenhuisopnames is nog dalend. Er worden gemiddeld nog 130 patiënten per dag opgenomen, een daling met 11 procent.
Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is inmiddels weer onder de kaap van 2.000 gedaald: het zijn er nu nog 1.994, van wie 378 patiënten intensieve zorgen nodig hebben.
Overlijdens
Van 30 december tot en met 5 januari stierven dagelijks gemiddeld 61,9 mensen na een coronabesmetting, 13,2 procent minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Het totale dodental bedraagt 19.992.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
PREMIUM
INTERVIEW. De zomer lacht ons toe. Zelfs expert Pierre Van Damme is nu hoopvol voor festivals: "Waarom niet? Jongeren verdienen dat na zo'n jaar”
Het was vrijdag een ‘hoeradag’, vol goed nieuws vanop het vaccinatiefront: voor september moet iedereen die dat wil zijn gevaccineerd, ook minderjarigen krijgen zicht op een spuitje en de bijhorende herwonnen vrijheid, en uit elk flacon met het kostbare goedje kan warempel zelfs plots een dosis extra worden gehaald. Hoe maken we dit ambitieuze voornemen waar? Vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce Vaccinatiestrategie, beantwoordt 10 essentiële vragen. -
Voorsprongfonds van 60 miljoen voor Vlaamse universiteiten en hogescholen
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil met een Voorsprongfonds van 60 miljoen de hogescholen en universiteiten toekomstgerichter, flexibeler en digitaler maken. "De coronacrisis heeft ons teruggeslagen, maar we grijpen het momentum aan om een achterstand om te buigen in een voorsprong", zegt Weyts. -
-
Laatste lentedag van de week: “Mogelijk opnieuw dagrecord”
Vandaag wordt het zeer zacht en meestal droog met af en toe wolkenvelden, maar ook nog mooie zonnige perioden. De temperaturen halen 12 tot 14 graden in de Ardennen en in de kuststreek, lokaal kunnen we zelfs een temperatuur van 18 graden halen. “Het is de laatste lentedag van de week. Mogelijk is er vandaag opnieuw een dagrecord”, zegt onze weerman Frank Duboccage. -
Topvrouw Testing & Tracing: “Voorstander vaccinatiepaspoort als iedereen kans op vaccinatie heeft gehad”
Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, is voorstander van het invoeren van een vaccinatiepaspoort, maar pas als iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. Dat heeft ze vanavond gezegd op een panelgesprek van Health House. Moykens verkiest ook een Europese oplossing boven het koppelen van een dergelijk paspoort aan de Belgische coronalert-app. -
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg. -
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft.
80 reacties
Anoniem
Mark Vandebroucke
Veronica Voorhelst
willy verbeeck
Erik Bervoets