OVERZICHT. Minder dan 90 ziekenhuisopnames per dag, voor eerste keer sinds september minder dan 5 op 100 positieve tests
Dagelijks zijn er minder dan 90 Covid19-opnames in de Belgische ziekenhuizen. Ook het gemiddeld aantal besmettingen en overlijdens dalen verder. De positiviteitsratio is voor het eerst sinds september zelfs onder de 5 procent gedoken. Dat blijkt uit de jongste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Tussen 23 en 29 mei werden dagelijks gemiddeld 89,7 mensen met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen. Dat komt neer op een daling met 26 procent in vergelijking met de voorgaande periode.
Volgens de gegevens van Sciensano verblijven nog 1.210 mensen in het ziekenhuis, een daling met 19 procent in vergelijking met vorige week. Een week geleden waren het er nog bijna 1.600, een maand geleden meer dan 2.800.
452 van die patiënten hebben intensieve zorg nodig, een daling met 17 procent. Ongeveer een maand geleden piekte de Covidbezetting op intensieve nog boven de 940 bedden. De richtdrempel van 500 voor verdere versoepelingen is sinds donderdag een feit.
Besmettingen
Tussen 20 en 26 mei zijn elke dag gemiddeld zo’n 1.871 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op een daling met 15 procent in vergelijking met de voorgaande periode. In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 1.059.763 besmettingen geregistreerd.
De reproductiegraad van het virus wordt geschat op 0,80. Als het cijfer onder 1 uitkomt, geeft dat aan dat de epidemie aan kracht verliest.
Wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we dat op drie dagen de cijfers nu lager liggen dan een week eerder. In totaal is er sprake van een lichte daling. Op woensdag 19 mei lag het dagcijfer nog boven de 3.000 nieuwe besmettingen.
Tests
Er werden gemiddeld 44.605 tests per dag afgenomen in de periode van 20 tot 26 mei. Dat is 3 procent meer dan een week eerder.
De positiviteitsratio bedraagt nog net iets minder 5 procent (4,97 procent), wat betekent dat nu minder dan 5 op de 100 afgenomen tests positief is. Het percentage moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedurende minstens twee weken maximaal op 5 procent liggen om de corona-epidemie onder controle te mogen beschouwen. Het is al van september 2020 geleden dat we onder die drempel zaten.
Overlijdens
Van 20 tot 26 mei stierven gemiddeld 15,6 mensen per dag aan de gevolgen van een infectie, een daling met 25 procent. Covid-19 eiste in totaal al 24.921 mensenlevens in ons land.
Vaccinaties
Intussen hebben 4.553.139 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 39,5 procent van de totale bevolking en en 49,4 procent van de volwassen bevolking. 2.006.944 landgenoten zijn inmiddels volledig gevaccineerd, goed voor 17,4 procent van de totale bevolking (21,8 procent van de volwassen bevolking).
In Vlaanderen gaat het om 2.674.439 mensen die al zeker één prik kregen (40,2 procent van de totale bevolking of 49,87 procent van de volwassen bevolking) en 1.205.161 mensen die al volledig gevaccineerd zijn (18,11 procent van de totale bevolking of 22,47 procent van de volwassenen).
Bekijk hier ook de situatie in uw gemeente:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronacommissaris Facon: “Het is niet omdat iets niet verboden is, dat het verstandig is”
Coronacommissaris Pedro Facon zet een "belangrijke kanttekening" bij de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen in de privésfeer. "Het is niet omdat iets niet meer verboden is in het ministerieel besluit, dat het verplicht of verstandig is om te doen", zegt hij. Er komen specifieke aanbevelingen. -
Corona voorlopig nog geen spelbreker voor jeugdkampen
Het coronavirus mag dan weer aan een opstoot bezig zijn, de jeugdkampen blijven er voorlopig nog grotendeels van gespaard. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag bij Chirojeugd Vlaanderen, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het afgebroken KSA-kamp in Waregem vormt dan ook de uitzondering op de regel. -
PREMIUM
Maar 4 op 751 studenten psychologie geslaagd door computerfout: “Cijfers waren in een foute kolom terechtgekomen”
-
-
PREMIUM
Is de coronapandemie voorbij? Regering geeft met nieuwe versoepeling die indruk
Hoewel nog lang niet iedereen dan gevaccineerd zal zijn, heeft de regering beslist dat we vanaf 9 juni weer onbeperkt mogen knuffelen en kussen. Een hoogst opmerkelijke beslissing, die de wenkbrauwen van experts doet fronsen. Hoe is deze beslissing tot stand gekomen? Waarom neemt de overheid dit risico? En zal dit een impact hebben op de besmettingscijfers? -
Spaargids.be
Stijgende rente: hoeveel kan je minder lenen dan vorig jaar?
De hypotheekrente is dit jaar flink gestegen. Als kredietnemer is dat een slechte zaak. Door de stijgende rentevoeten moet je immers maandelijks meer afbetalen. Daarnaast zorgt het ervoor dat veel mensen minder kunnen lenen. Om hoeveel gaat het precies? Spaargids.be vroeg het aan Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. -
Mijnenergie.be
Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting. -
PREMIUM
Binnenkort opnieuw nationale autoloze zondagen? “De jaren 70 waren een andere tijd, zoiets roept nu te veel weerstand op”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerVeronica Voorhelst
Jan Schrauwen