Volledig scherm
© ANP

OVERZICHT. Meeste coronabesmettingen in groep van twintigers

Tussen 5 september en 11 september is het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land gestegen naar 746,3 per dag. Dat is een stijging met maar liefst 51 procent tegenover de week voordien. De meeste infecties werden vastgesteld bij twintigers, zowel mannen als vrouwen. Afgelopen vrijdag zaten we voor het eerst weer boven de 1.000 bevestigde gevallen per dag, zo blijkt uit de jongste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. 

 1. Het coronavirus is overal: cijfers stijgen in élke provincie, in élke leeftijdscategorie
  PREMIUM

  Het coronavi­rus is overal: cijfers stijgen in élke provincie, in élke leeftijds­ca­te­go­rie

  Elke dag krijgen 680 Belgen te horen dat ze besmet zijn met Covid-19 — 42 procent meer dan de week voordien. Gemiddeld belanden ook elke dag 30 Belgen met corona in het ziekenhuis, een stijging van 78 (!) procent — en dat baart pas écht zorgen, want die stijging staat los van het toegenomen aantal tests. Elke vergelijking met juli, toen het virus ook opflakkerde, loopt mank: “Toen waren het lokale brandhaarden en raakten vooral twintigers besmet.” Deze keer is het virus overal.
 2. Overbelaste huisartsen eisen overheidsdienst voor opvolging besmette patiënten: “Een derde meer werk, en dan moet het infectieseizoen nog beginnen”
  PREMIUM

  Overbelas­te huisartsen eisen overheids­dienst voor opvolging besmette patiënten: “Een derde meer werk, en dan moet het infectie­sei­zoen nog beginnen”

  September is traditioneel een drukke maand voor huisartsen, die hun wachtkamers dan zien vollopen met mensen die op vakantie, op school of op het werk verkoudheden en andere ziektes opliepen. Daar komt nu het coronavirus bij. Huisartsenvereniging Domus Medica ziet sinds midden vorige week een nog grotere drukte in de dokterskabinetten dan andere jaren in dezelfde periode. Ze dringen bij de overheid aan op een parallel circuit waar mensen terechtkunnen met vragen en de opvolging van hun coronatest. “Overal testcentra oprichten heeft geen zin zonder een systeem waar mensen met hun vragen terechtkunnen. Die komen nu allemaal bij de huisarts terecht, dat is niet houdbaar.”