Volledig scherm
© ANP

OVERZICHT. Meeste coronabesmettingen in groep van twintigers

Tussen 5 september en 11 september is het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land gestegen naar 746,3 per dag. Dat is een stijging met maar liefst 51 procent tegenover de week voordien. De meeste infecties werden vastgesteld bij twintigers, zowel mannen als vrouwen. Afgelopen vrijdag zaten we voor het eerst weer boven de 1.000 bevestigde gevallen per dag, zo blijkt uit de jongste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. 

 1. Overbelaste huisartsen eisen overheidsdienst voor opvolging besmette patiënten: “Een derde meer werk, en dan moet het infectieseizoen nog beginnen”
  PREMIUM

  Overbelas­te huisartsen eisen overheids­dienst voor opvolging besmette patiënten: “Een derde meer werk, en dan moet het infectie­sei­zoen nog beginnen”

  September is traditioneel een drukke maand voor huisartsen, die hun wachtkamers dan zien vollopen met mensen die op vakantie, op school of op het werk verkoudheden en andere ziektes opliepen. Daar komt nu het coronavirus bij. Huisartsenvereniging Domus Medica ziet sinds midden vorige week een nog grotere drukte in de dokterskabinetten dan andere jaren in dezelfde periode. Ze dringen bij de overheid aan op een parallel circuit waar mensen terechtkunnen met vragen en de opvolging van hun coronatest. “Overal testcentra oprichten heeft geen zin zonder een systeem waar mensen met hun vragen terechtkunnen. Die komen nu allemaal bij de huisarts terecht, dat is niet houdbaar.”
 1. Pas volgende week Veiligheidsraad ondanks stijgende coronacijfers: “Geen nieuwe maatregelen bij elke kink in de curve”
  PREMIUM

  Pas volgende week Veilig­heids­raad ondanks stijgende coronacij­fers: “Geen nieuwe maatrege­len bij elke kink in de curve”

  Een nieuwe Veiligheidsraad? Dat staat pas volgende week op de planning, als het adviesorgaan Celeval een lange termijnvisie heeft uitgestippeld. Nochtans doet de huidige coronacurve bij heel wat experten alarmbellen afgaan. “In de toekomst gaan we niet bij elke knik in de curve nieuwe maatregelen afkondigen. Dat zorgt voor kakofonie”, klinkt het in de politiek.
 2. Is Jommeke seksistisch? “Hoog tijd dat uitgeverij met luizenkam door de albums gaat”
  PREMIUM

  Is Jommeke seksis­tisch? “Hoog tijd dat uitgeverij met luizenkam door de albums gaat”

  In een opiniestuk voor het weekblad Knack klaagt voormalig Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) het seksisme in de stripverhalen van Jommeke aan. “Het is onrealistisch om te verwachten dat we de verhoudingen tussen de personages zouden aanpassen, maar in de recente avonturen van Jommeke houden wij wel degelijk rekening met de huidige tijdsgeest”, reageert Jo Nachtergaele, woordvoerder van Standaard Uitgeverij.