OVERZICHT. Leerlingen van vijfde en zesde leerjaar moeten mondmasker dragen, coronatest enkel nog voor kinderen met symptomen
Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten opnieuw mondmaskers dragen na de herfstvakantie. Dat is uit de bus gekomen op het onderwijsoverleg. Daartegenover staat dat kinderen onder de twaalf jaar enkel nog getest hoeven te worden als ze symptomen vertonen. Er wordt dus afgestapt van de uitgebreide test- en quarantainestrategie, waardoor duizenden kinderen nu verplicht thuiszitten. Er komt ook geen verlenging van de herfstvakantie.
“Het masker mag wel afgenomen worden als kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar stilzitten, op voorwaarde dat er goede ventilatie is én voldoende afstand gehouden wordt”, verklaarde minister van Onderwijs Ben Weyts voor de camera van VTM Nieuws. Buiten kunnen de mondmaskers altijd af, mits de leerlingen intense fysieke contacten vermijden. Voor leerkrachten in die klassen gelden dezelfde regels.
Voor studenten van het middelbaar komen er geen extra verplichtingen. “85 procent is hier al gevaccineerd en dat merk je aan de cijfers. Slechts 12 procent van de besmettingen op school komt uit het secundair onderwijs”, klinkt het.
Clusteruitbraak
Het coronavirus verspreidt zich daarentegen als een lopend vuurtje in de lagere scholen (74 procent van alle besmettingen op school, red.). Daar moest dus wel ingegrepen worden, stelt Weyts. Aan Franstalige kant werd beslist om in het hele middelbaar onderwijs opnieuw het mondmasker te verplichten.
Er wordt ook een procedure behouden om op te treden tegen clusteruitbraken. Concreet gaat een klas een week in quarantaine van zodra er in zeven dagen tijd vier besmettingen vastgesteld worden.
Oudercontacten gaan bij voorkeur digitaal door. Voor eetfestijnen gelden de regels van de bredere samenleving en is er dus een Covid Safe Ticket nodig. De regels gaan in na de herfstvakantie op 8 november en kunnen van kracht blijven tot aan de kerstvakantie, maar er zal tussentijds geëvalueerd worden.
Bekijk hier wat Weyts precies zei in het Vlaams Parlement:
ACOD: “We maken onszelf wat wijs”
De onderwijsvakbonden en -organisaties reageren verdeeld op de nieuwe maatregelen. “Wij vragen ons af of dit wel effectief is”, stelt Nancy Libert als algemeen secretaris van ACOD onderwijs. “De besmettingen gebeuren in alle leerjaren. Waarom zouden enkel het vijfde en zesde leerjaar dan een mondmasker moeten dragen? Ook in het eerste tot het vierde leerjaar woedt het virus.”
Ze benadrukt dat de onderwijsvakbond vooral uitkeek naar een verandering in de test- en quarantainestrategie, maar dat de huidige beslissingen niet voldoen. “De teststrategie richt zich enkel op kinderen met symptomen, maar de meeste besmette kinderen zijn asymptomatisch. We maken onszelf wijs dat de aangepaste strategie veiliger en beter is.”
Boeve: “Bijzonder jammer”
Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, vindt het “bijzonder jammer” dat de mondmaskerplicht opnieuw wordt ingevoerd. “Het mondmasker heeft een enorme impact op het lesgeven zelf en het leerproces van de kinderen. De sociale dynamiek in een klas lijdt eronder. Hopelijk zullen door de nieuwe regels wel meer leerlingen naar school kunnen blijven gaan.”
Koen Pelleriaux van het Gemeenschapsonderwijs GO! erkent dat de besmettingen vooral in het lager onderwijs plaatsvinden. “Logisch, want die kinderen zijn nog niet gevaccineerd. Het mondmasker blijft voor hen echter wel een harde maatregel. De experts bleven hier fel op drukken, al bij al is het dan misschien nog wel de beste beslissing die we konden nemen.”
Kinderrechtencommissaris: “Jonger was onaanvaardbaar”
Ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens kan zich - met de nodige tegenzin - verzoenen met het eindresultaat. “Wij vinden het heel spijtig, want we waren geen voorstander van mondmaskers. Niet in het middelbaar en niet in de lagere school. Maar het belangrijkste is wel dat de scholen openblijven. En we zijn al blij dat het niet voor jongere kinderen geldt, want dat was onaanvaardbaar.”
“Kinderen worden zelf niet ziek en hun ouders zijn ondertussen al gevaccineerd. Dit is een heel andere situatie dan bij de vorige golven. Bovendien is de impact van een mondmasker op de ontwikkeling van een kind nog nooit op grote schaal onderzocht. Uit voorzorgsprincipe wilden we daarom geen mondmaskers. We vinden het wel beter dat enkel symptomatische kinderen nog getest worden en dus niet meteen elk kind bij een besmetting in de klas.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
Hoe voelen patiënten het geneesmiddelentekort? “Ik halveer nu zelf mijn pillen met een speciale machine voor de juiste dosis”
“Sorry, maar dat geneesmiddel is er momenteel niet”: het wordt stilaan een standaardzin bij de apothekers in ons land. De laatste maand waren 379 geneesmiddelen - vaak tijdelijk - onbeschikbaar en er is niet altijd een alternatief voorhanden. Hoe voelen patiënten en artsen het geneesmiddelentekort? “We kunnen niet altijd dezelfde kwaliteit van medicatie garanderen”, zegt neuroloog Patrick Santens (UZ Gent). -
PREMIUM
Wanneer ben ik aan de beurt voor een derde prik? De 7 meest prangende vragen over het boostervaccin voor u beantwoord
Er komt een derde boostervaccin voor iedereen. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land beslist. In totaal kregen meer dan 500.000 Belgen al een boosterprik. Wanneer krijgen we een derde prik? En zijn de centra daar klaar voor? Werkt uw Covid Safe Ticket dan nog wel? Experten beantwoorden voor u de meest actuele vragen. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
BV
KIJK. Zo zag je Alexander De Croo nog nooit: premier gaat los op songfestivalinzending met Gustaph
Premier Alexander De Croo (Open Vld) is duidelijk fan van onze Belgische songfestivalinzending. Hij en Gustaph mochten donderdag tijdens de MIA’s de award ‘Hit van het jaar’ presenteren. Daarna was het tijd om de dansbenen los te gooien. De ‘Eurosong’-winnaar bouwde samen met de minister een feestje op zijn hit ‘Because of you’. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Mechelen
Stadhuis en gerechtsgebouw in Mechelen bekogeld met molotovcocktails: “Alle vertrouwen in ons politiekorps”
Het centrum van Mechelen is donderdagavond opgeschrikt door enkele ontploffingen. Op al zeker twee locaties werd schade aangebracht. De recherche van de lokale politiezone spoort momenteel met man en macht de verdachten op.