OVERZICHT. Kracht van epidemie neemt verder toe: 23 procent meer besmettingen, ziekenhuisopnames stijgen met 20 procent
De stijgende trend in de coronacijfers zet zich door. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt al voor de zevende dag op rij, tot gemiddeld 2.400,6 per dag (+23%). Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het reproductiegetal bedraagt nu 1,15 wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano liggen 1.841 mensen in het ziekenhuis, waarvan 399 op intensieve zorgen.
Delen per e-mail
Tussen 18 en 24 februari werden er dagelijks gemiddeld 2.400,6 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 23 procent in vergelijking met de week voordien. Het is de zevende dag op rij dat het aantal besmettingen stijgt. In totaal raakten in ons land sinds de start van de pandemie al 769.414 mensen besmet.
In onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor. Te zien is dat het aantal besmettingen nu op alle dagen waarop de cijfers volledig zijn, hoger ligt dan op diezelfde dag een week eerder.
Testen
In diezelfde periode van 18 tot 24 februari werden alles samen 39.630,7 testen afgenomen, 1 procent meer in vergelijking met de periode voordien. Het reproductiegetal stijgt en bedraagt nu 1,15 wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt.
De positiviteitsratio stijgt ook verder naar 6,8 procent (+1,1 procent). Dat is het hoogste cijfer sinds begin januari. Op de curve is bovendien te zien dat de stijging sinds het einde van de tweede golf niet meer zo sterk was.
Tussen 20 en 26 februari werden elke dag gemiddeld 143,7 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, wat een stijging van 20 procent betekent in vergelijking met de zevendaagse periode ervoor.
In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers op het dashboard 1.841 mensen in het ziekenhuis (+0 procent), waarvan er 399 intensieve zorgen nodig hebben (+2 procent).
Net zoals de voorbije dagen gaat het met het aantal overlijdens nog altijd de goede richting uit. Tussen 18 en 24 februari lieten dagelijks gemiddeld zo’n 25 mensen het leven, dat is een daling met 33,3 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 22.052 corona-overlijdens.
Vaccinaties
Intussen hebben 484.601 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 4,2 procent van de totale bevolking. Zowat 305.732 landgenoten kregen ook al een tweede prik en zijn dus volledig gevaccineerd, goed voor 2,7 procent van de bevolking.
In Vlaanderen zijn 309.599 inwoners (4,67 procent) minstens deels gevaccineerd, 196.011 daarvan zijn volledig ingeënt (2,96 procent).
Gemiddeld komen er elke dag 15.051 nieuwe inentingen bij. Die tijdelijke dip in het gemiddelde (zwarte lijn op de grafiek) lijkt veroorzaakt doordat de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra nu zo goed als afgerond is, terwijl veel vaccinatiecentra nog maar pas en voorzichtig zijn opgestart.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Voorlopig geen nieuwe Europese sancties tegen Rusland
Er liggen voorlopig geen nieuwe Europese sancties tegen Rusland op tafel. Dat heeft hoge vertegenwoordiger Josep Borrell (73) maandag gezegd na afloop van een informeel beraad met de buitenlandministers van de 27 lidstaten. Het neemt niet weg dat de Europese Unie zich zorgen maakt over "de grootste ontplooiing ooit van het Russische leger aan de grens met Oekraïne". -
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
-
2
ABVV schetst negatief rapport over arbeidsongevallenwet
Het ABVV hekelt vandaag, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de arbeidsongevallenwet, de tekortkomingen van de wetgeving. Zo worden arbeidsongevallen vaak niet aangegeven en zijn verzekeringsmaatschappijen ook minder geneigd om de ongevallen te erkennen. Zelfs mits een erkenning heeft het slachtoffer moeite om een eerlijke en waardige compensatie van de geleden schade te krijgen. Dat meldt de Algemene Centrale van het ABVV vandaag in een persbericht. -
5
Leerlingen worstelen vooral met inzicht in leerstof en vaardigheden
De leerachterstand als gevolg van de coronacrisis uit zich vooral bij het inzicht in de leerstof en bij de vaardigheden. Dat blijkt uit een bevraging van de Arteveldehogeschool bij ruim 1.600 Vlaamse leerkrachten. -
Livios
Toekomstproof renoveren: zo pak je het aan
Een gerenoveerde woning betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een verbetering op vlak van comfort. Wil je graag oud worden in je eigen woning? Dan zijn er enkele punten waar je tijdens je renovatie rekening mee moet houden. Bouwsite Livios geeft enkele tips om ook later thuis te blijven wonen. -
Filmpje toont in 2 minuten hoe coronavirus zich voorbije jaar in ons land verspreidde
Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) heeft op Twitter een filmpje gedeeld dat in 2 minuten toont hoe het coronavirus zich het afgelopen jaar verspreidde in ons land.
123 reacties
Jos Jansen
Wilfried Dylst
Johan Janssen
Ann Verschueren
Danny Buyse