OVERZICHT. Hier kan je hinder ondervinden tijdens nationale actiedag: minder bussen bij De Lijn, NMBS waarschuwt voor drukte
UpdateDe drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden vandaag, maandag 20 juni, in Brussel een nationale vakbondsmanifestatie voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. In sommige sectoren wordt er ook gestaakt. De Lijn en de MIVB verwachten dat hun dienstverlening verstoord zal zijn. Het treinverkeer zou wel normaal rijden, maar de NMBS waarschuwt voor drukte tijdens de piekmomenten en legt extra treinen in naar Brussel. Er vertrekken ook helemaal geen passagiersvluchten van Brussels Airport in Zaventem.
Verstoorde dienstverlening De Lijn en MIVB
De Lijn waarschuwt voor hinder in heel Vlaanderen voor de dienstverlening door bus en tram. Globaal genomen zal 60 procent van de bussen van De Lijn rijden. Bij de trams gaat het om 40 procent.
Op het Gentse stadsnet rijdt 60 procent van de bus en trams. In Antwerpen is dat 50 procent. Tot slot rijdt ook 40 procent van de kusttrams.
De Lijn raadt reizigers aan om de alternatieve dienstverlening te checken via de routeplanner op de website. “Ritten die geschrapt worden, zijn er nu al te zien. Er zullen heel weinig andere ritten geschrapt worden, want chauffeurs die staken zijn verplicht dat te laten weten, en dat is ook gebeurd. Als er nu nog een bus of tram uitvalt, is dat omdat een chauffeur ziek geworden is”, aldus woordvoerster Ine Pieters.
Ook het MIVB-net in Brussel zal sterke hinder ondervinden, klinkt het. “Het is onmogelijk om nu al de personeelsdeelname aan de actie te kennen, maar we verwachten toch sterke hinder”, laat woordvoerster An Van hamme weten. “Door de doortocht van de manifestatie in het stadscentrum kunnen verschillende lijnen onderbroken worden of worden omgelegd.” Om te weten welke lijnen wel rijden, kunnen reizigers de website, de mobiele app of sociale mediakanalen raadplegen.
Drukte op treinen NMBS
De NMBS zal maandag een aantal extra treinen inleggen voor de verwachte drukte door de vakbondsbetoging in Brussel.
De spoorwegmaatschappij roept reizigers op om hun reis goed voor te bereiden en adviseert de spitsuren (aankomst in Brussel-Noord tussen 9 en 11 uur en vertrek in Brussel-Zuid tussen 12.30 en 16 uur) indien mogelijk te vermijden. Om te zien hoe druk het is in elke trein, kunnen reizigers de NMBS-app raadplegen.
Hinder voor verkeer in Brussel
De drie vakbonden verwachten maandag om 11 uur tienduizenden mensen aan het Brusselse Noordstation. Daar komen de betogers samen om een hoger loon te eisen. De betoging volgt de traditionele noord-zuidas in Brussel en dus zal er ook hinder voor het verkeer zijn.
De politie in Brussel waarschuwt voor verkeershinder vanaf 9.30 en raadt bestuurders aan om het centrum te vermijden.
Niet alleen vakbondsmilitanten, maar ook armoede- en socioculturele organisaties zouden meestappen. De cultuursector zal met een aparte delegatie deelnemen, om te pleiten voor meer overheidsinvesteringen, een beter kunstenaarsstatuut en sterke openbare omroepen.
Brussels Airport annuleert alle vertrekkende vluchten, hinder op luchthaven Charleroi
Brussels Airport annuleert op de nationale actiedag alle vertrekkende passagiersvluchten. “We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard aan VTM NIEUWS.
De luchthavenuitbater vreesde vooral voor problemen aan de veiligheidsscreening. Het securitypersoneel op Zaventem had al eerder aangekondigd te staken, maar zondagavond bleek dat er nog minder personeelsleden aanwezig zouden zijn dan verwacht. Daardoor dreigden de wachttijden nog langer op te lopen dan de geschatte acht uur.
Er kunnen wel passagiersvluchten landen en ook vrachtvluchten zijn mogelijk.
Ook een aantal horecazaken op de luchthaven zal mogelijk gesloten zijn.
Ook de luchthaven van Charleroi verwacht mogelijke verstoringen en roept reizigers op minstens drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Op de luchthavens van Oostende en Deurne wordt geen hinder verwacht, zij zullen zelfs extra vluchten opvangen.
Verder verwacht de haven van Antwerpen mogelijk een impact van vakbondsacties, maar heeft er preventief rekening mee gehouden in zijn havenplanning, klinkt het, zodat alles zo vlot mogelijk zou moeten verlopen.
Waarom staken ze eind volgende week ook bij Ryanair? Bekijk het in deze reportage van VTM NIEUWS:
Overige sectoren en stadsdiensten
Ook in de openbare sector zal de dienstverlening verstoord zijn. De loonnormwet is niet rechtstreeks van toepassing op de ambtenaren, maar zij worden ook getroffen door de dalende koopkracht.
Tot slot wordt er hinder verwacht bij sommige stadsdiensten. In Brussel is de afvalophaling mogelijk verstoord. De stad Antwerpen verwacht ook hinder bij de stadsdiensten. De huisvuilophaling is er maandag niet verzekerd en ook de recyclageparken zijn gesloten. Ook bij de kinderopvang zijn acties mogelijk: de ouders werden op voorhand verwittigd. Voor andere stadsdiensten blijft de impact onduidelijk.
Voka vreest voor aanzienlijke hinder bij privébedrijven
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vreest voor aanzienlijke hinder op de nationale actiedag volgende maandag. “Een rondvraag leert dat sommige bedrijven in de privésector erg hard getroffen zullen worden en de productie gedwongen zullen stilleggen, al is dat zeker niet voor elk bedrijf het geval”, luidt het.
Bij de vakbonden erkent men dat de actie algemeen gedragen wordt, in de private én openbare sector, maar kreeg men geen signalen van grote ondernemingen die stil zouden liggen.
Waarom voeren de vakbonden actie?
De vakbonden voeren actie voor “echte loonstijgingen” nu de inflatie hoge toppen scheert en steeds meer mensen het moeilijk hebben om hun facturen te betalen. De automatische loonindexering vangt voor werknemers de grootste klappen op, klinkt het, maar is niet voldoende.
Doorn in het oog van de bonden is de loonnormwet uit 1996 die de marge om loonsverhogingen te onderhandelen sterk beperkt, tot maximaal 0,4 procent voor de periode 2021-2022. Er wordt maandag in Brussel betoogd om een aanpassing van de wet te eisen. Over de loonnormwet vindt op 29 juni ook een parlementaire hoorzitting plaats.
Inzake koopkrachtmaatregelen vragen de bonden onder meer een hoger minimumloon, structurele maatregelen om de hoge energieprijzen te capteren en betere en betaalbare openbare diensten, bijvoorbeeld rond kinderopvang.
Lees ook:
Economische recessie dreigt in tweede jaarhelft: “Alles zal stilvallen”, voorspelt hoofdeconoom ING (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
PREMIUMZaventem
525 vluchten gepland op 3 dagen, maar niemand weet welke zullen vertrekken: helse week op komst op Zaventem
Het belooft heet te worden volgende week op de luchthaven van Zaventem. Maandag leggen de bewakingsagenten het werk neer – Brussels Airport roept reizigers zelfs op om er weg te blijven – en donderdag, vrijdag én zaterdag blijven nagenoeg alle toestellen van Brussels Airlines aan de grond door een staking van de piloten en het cabinepersoneel. U zal volgende week maar op vakantie moeten vertrekken… -
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
-
Independer
Op verlof? Zo geef je inbrekers geen kans
Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 6 op de 10 Belgen die op vakantie zijn vrezen voor woninginbraak. Vooral in de zomerperiode zijn ze ongerust om hun woning zonder toezicht achter te laten, meer dan tijdens andere vakanties. Maar hoe bescherm je jezelf tegen diefstal? En wanneer komt je inbraakverzekering tussen? Independer.be weet raad. -
PREMIUM
Economische recessie dreigt in tweede jaarhelft: “Alles zal stilvallen”, voorspelt hoofdeconoom ING
Onze economie dreigt in een recessie te belanden en het stagflatiespook doemt op. Dat voorspelt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte in de economische vooruitzichten die de bank maakt voor ons land. “De consument is het kind van de rekening”, valt te horen. Hoelang zal die situatie nog aanslepen? En zal dit alles een impact hebben op de tewerkstelling? -
Oedelem/Assebroek
Wesley (29) springt op losgeslagen paard met koets en kan het met één teugel doen stoppen: “Dit had slechter kunnen aflopen”
Een losgeslagen paard met koets liep donderdagavond drie kilometer alleen op straat tussen Assebroek en Oedelem. De drie inzittenden waren uit de koets geslingerd. Een toevallige voorbijganger kon op de koets springen en het paard tot stilstand brengen. “Het was meer dan tien jaar geleden dat ik nog eens teugels in mijn handen had gehad”, vertelt hij. -
Schaarbeek
Politie zoekt verdachte van diefstal met geweld op honderdjarige vrouw in Schaarbeek
Op zaterdag 16 juli 2022 tussen 19 uur en 20.15 uur werd een 100-jarige dame het slachtoffer van een diefstal met geweld in haar woning in de Lambermontlaan in Schaarbeek.