OVERZICHT. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt nog licht, maar duikt weer onder grens van 2.000
Het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag duikt opnieuw onder de grens van 2.000. Op dagbasis is er sprake van een stabilisatie. De trend van het aantal opnames en overlijdens is nog altijd licht dalend. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Delen per e-mail
In de periode van 7 tot en met 13 januari werden er dagelijks gemiddeld 1.996,9 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het gaat nog altijd om een toename in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen, maar de gerapporteerde stijging is met 11 procent wel minder sterk dan de voorbije dagen. Zaterdag werd nog een stijging met 17 procent gemeld en vrijdag ging het om een toename met 24 procent. Er wordt bovendien weer meer getest. Op de curve is de laatste dagen een stabilisatie te zien.
Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op woensdag 13 januari 2.201 besmettingen vastgesteld. Op dinsdag 12 januari ging het om 2.470 besmettingen, op maandag 11 januari om 3.072. Voor donderdag 14 januari staan er voorlopig 2.037 nieuwe gevallen geregistreerd.
Meer getest
Een verklaring voor de toename is, zoals gezegd, dat er nu meer getest wordt. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan. Er werden in de periode van 7 tot en met 13 januari ongeveer 45.500 tests afgenomen in België (+36 procent).
De positiviteitsratio daalt nog altijd en bedraagt nu 5,05 procent (-0,9 procent) en ligt zo maar net boven de WHO-drempel van 5 procent. Ons land streeft naar een positiviteitsratio van 3 procent om te kunnen versoepelen.
Het reproductiegetal op basis van het aantal nieuwe gevallen in ons land ligt op 1,006. Het R-getal op basis van het aantal ziekenhuisopnames ligt op 0,916.
Ziekenhuizen
Voorts werden in de periode van 10 tot en met 16 januari dagelijks gemiddeld 116 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 14 procent, waar dat gisteren en eergisteren er een met 7 procent was.
Er liggen volgens de meest recente cijfers daarmee 1.818 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-6 procent), van wie 352 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-7 procent).
Overlijdens
Nog in de periode van 7 tot en met 13 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 50,1 mensen door het virus, 15,8 procent minder dan in de week daarvoor. Alles samen bezweken in ons land sinds het begin van de pandemie al 20.396 mensen aan Covid-19.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
14-jarige uit Kapellen die cel in moest na coronafeest krijgt gelijk van jeugdrechter: “Door opsluiting al zwaar genoeg gestraft”
De jeugdrechter van het hof van beroep heft alle maatregelen op die een 14-jarige uit Kapellen kreeg opgelegd na een vermeend ‘coronafeestje’. De jongen was samen met zes klasgenoten gearresteerd en werd urenlang opgesloten in de cellen van het Antwerpse Justitiepaleis. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
-
Vlaamse vaccinatieplanning van volgende week bekend: 97.000 inentingen voorzien, kwart minder dan deze week
-
3
Opleiding van controversiële Levensschool niet meer mogelijk met opleidingscheques
De omstreden Levensschool zal in de toekomst geen recht meer geven op opleidingsverlof, opleidingscheques en opleidingskrediet. De opleiding wordt vanaf 2022 geschrapt uit de opleidingsdatabank. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Tom Ongena (Open Vld). -
54
"Steeds meer vrouwen hebben geen geld voor maandverband of tampons"
Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) trekt aan de alarmbel over het probleem van menstruatie-armoede. "Steeds meer vrouwen hebben geen geld om maandverband of tampons te kopen", zegt Groothedde. De Groen-politica verwijst naar cijfers van de vzw BruZelle, een vzw die maandverband inzamelt en nadien anoniem verdeelt. De vzw verdeelde vorig jaar 17.000 zakjes met maandverband, dubbel zoveel als de 8.400 zakjes in 2019 en vijf keer zoveel als de 3.300 zakjes in 2018. -
PREMIUM
Na een week ‘time-out’: wat mogen we morgen verwachten van Overlegcomité?
29 reacties
PETER PERMENTIER
Marianne Van den Lemmer
Marc Van Nueten
Mark Vandebroucke
René Janssens