OVERZICHT. Gemiddeld aantal coronabesmettingen stijgt voor de achtste dag op rij: forse stijging van 12 procent
Er worden gemiddeld weer 99,7 (of afgerond 100) besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een stijging met twaalf procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Het is de achtste stijging op rij en ook de hoogste. De trend in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft wel dalend. Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
Delen per e-mail
De voorbije week (6 juli tot en met 12 juli) waren er dagelijks gemiddeld 99,7 nieuwe besmettingen. Dat is een stijging met twaalf procent tegenover de week voordien, toen er gemiddeld 88,9 nieuwe besmettingen per dag waren.
Het laatst bekende dagcijfer ligt op 42 besmettingen die werden geregistreerd op zondag 12 juli. Een dag eerder waren het er 59, de dag daarvoor 125. De cijfers van de dagen erna zijn nog niet volledig en zullen de komende dagen nog stijgen. Het totaal aantal besmettingen met Covid-19 in ons land staat nu op 63.039, 167 meer dan de 62.872 van gisteren.
“De stijging doet zich voor in het merendeel van de provincies, en dan vooral provincies met grotere steden”, klinkt het in de update van Sciensano. In de provincie Antwerpen kwamen er 172 nieuwe gevallen bij in de week tot en met 12 juli, in West-Vlaanderen zijn dat er 107. Ook in Limburg (74), Vlaams-Brabant (51), Luik, Luxemburg en Waals-Brabant zit het cijfer in de lift. In Oost-Vlaanderen (49) en Namen is er een heel lichte daling van de nieuwe gevallen, in Henegouwen is die daling meer uitgesproken. Ook Brussel noteert een afname, tot 98 gevallen.
“Op nationaal niveau tekent zich de afgelopen 2 weken een stijging van het aantal nieuwe infecties af.” De meeste nieuwe infecties komen voor bij de actieve bevolking (20-59 jaar), klinkt het nog.
Per 100.000 inwoners waren er de voorbije twee weken 11,5 gevallen.
De andere indicatoren - het aantal opnames en overlijdens - dalen wel nog, met respectievelijk 7 en 46 procent. Bij het aantal ziekenhuisopnames gaat het over een erg lichte daling van het gemiddelde van 10,4 (van 2 juli tot 8 juli) naar 9,7 hospitalisaties voor de periode van 9 tot 15 juli. Gisteren werden 9 patiënten opgenomen. Dat brengt het aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus op 17.926. In de ziekenhuizen liggen nu nog 150 patiënten, waarvan 27 op de afdelingen intensieve verzorging. Zeventien patiënten hadden ademhalingsondersteuning nodig, er lag wel niemand aan de hart-longmachine. Een week eerder ging het nog om 165 ziekenhuisbedden, waarvan 32 op intensieve zorgen.
Bij de overlijdens daalt het gemiddelde van 3,4 naar 1,9 per dag. Het laatste bevestigde dagcijfer ligt op 4 overlijdens op zondag 12 juli. Het virus eiste in ons land in totaal nu al 9.792 mensenlevens. Er zijn tot nu toe iets meer sterfgevallen in de woonzorgcentra (50 procent) dan in de ziekenhuizen (49 procent).
Lees ook: Ruis op lijn tussen experts en politici maakt knopen doorhakken moeilijker: “Ja, er is een hartig woordje gesproken” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe wordt er gecontroleerd? En wat als ik al heb geboekt? Alle vragen over het reisverbod beantwoord
-
Kortrijk/Zwevegem
Tien schooldirecteurs hebben beter idee dan nieuwe teststrategie met sneltests voor onderwijs: “Elke week een systematische speekseltest”
De directeurs van de tien middelbare scholen binnen de groep Rhizo in Kortrijk en Zwevegem vragen dat er een systematische preventieve speekseltesting wordt uitgerold in het onderwijs. Ze doen dat nu Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een nieuwe teststrategie aankondigt. Hij wil de corona-uitbraken in scholen aanpakken met sneltesten voor hoogrisicocontacten. Dat is onvoldoende, menen de directeurs. -
PREMIUM84
Hoe ziet de toekomst van Theo Francken eruit na de affaire-Kucam? “Ik ga niet zwijgen over migratie”
-
-
Professor Herman Goossens: “We kunnen derde golf niet meer vermijden. Nu maatregelen opvolgen, anders wordt het een drama”
Nu de Britse variant van het coronavirus in ons land duidelijk in opmars is, is een derde golf haast onvermijdelijk. Dat heeft professor Herman Goossens (UAntwerpen) gezegd in VTM NIEUWS. “We zijn op een kantelmoment gekomen”, aldus Goossens. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Binnenland25
PVDA, Groen en sp.a trekken aan alarmbel over zorgtoeslag
De uitbetaling van de verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een beperking, de zogenaamd zorgtoeslag, verkeert in zwaar weer. De linkse oppositiepartijen PVDA, Groen en sp.a eisen dat de bevoegde dienst Zoë wordt versterkt, dat er geen onderbreking van de uitbetaling komt bij herevaluatie en dat de termijn die gerechtigden krijgen om alle nodige documenten te verzamelen, wordt uitgebreid. -
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
74 reacties
dany VANDEVIVERE DANNY
steven de wachter
Peter Nols
Robert DE REU
Arthur Verdonck