OVERZICHT. Gemiddeld aantal besmettingen gestegen met ruim 50 procent, aantal patiënten op intensieve zorg blijft dalen
De voorbije donderdag zijn er in België 15.999 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat waren 1.005 coronabesmettingen meer dan de dag daarvoor, en wel 9.507 coronabesmettingen meer dan de week daarvoor. Dat blijkt maandag uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Als we een prognose maken van de meer recente cijfers, zien we dat de stijging meer richting de tachtig procent gaat”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven, UHasselt) bij HLN LIVE.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
In de periode van 24 december tot en met 30 december werden dagelijks gemiddeld 10.126 coronabesmettingen vastgesteld, goed voor een stijging van 52 procent ten opzichte van de week voordien.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kijkt hoopvol naar 2022: “Omikron mogelijk begin van het einde”
Volgens het kabinet-Vandenbroucke is het aantal coronabesmettingen vrijdag, zaterdag en zondag weer gedaald, maar die cijfers geven mogelijk een vertekend beeld door de eindejaarsdagen. In de periode van 24 tot en met 30 december zijn 456.826 coronatesten afgenomen, waarvan 72.364 testen een positief resultaat opleverden. De positiviteitsratio steeg verder naar 15,84 procent.
Het aantal COVID-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen is zondag weer licht toegenomen: er zijn 1.765 coronapatiënten geteld, tegenover 1.704 coronapatiënten de dag daarvoor.
Er lagen zondag wel minder COVID-19-patiënten op de afdelingen intensieve zorg. Van de 1.765 coronapatiënten hadden 508 patiënten intensieve zorgen nodig. Zaterdag lag nog 513 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg.
Meer dan een week geleden, op kerstavond, verbleven in totaal 2.052 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. Op kerstdag zakte dat aantal voor het eerst sinds begin november nog eens onder de kaap van 2.000 en bedroeg het 1.923 patiënten.
Molenberghs: omikron minder ziekmakend, maar overbelasting zorg kan nog steeds
HLN LIVE sprak met biostatisticus Geert Molenberghs over de impact van omikron op de zorg in ons land. “Het minder ziekmakend karakter wordt hoe langer hoe meer bevestigd, maar een zeer snelle stijging betekent nog altijd dat er een risico bestaat dat behoorlijk wat patiënten naar het ziekenhuis gaan en dat we op die manier toch een overbelasting krijgen”, zei hij daarover.
Voor België zijn er nog geen voorspellingen over het aantal patiënten in de ziekenhuizen dat we mogen verwachten. “Daar wordt aan gewerkt. De komende week gaan daarover meer gedetailleerde voorspellingen zijn”, aldus Molenberghs. Bij onze zuiderburen zijn er al wel zo'n modellen, vertelt de biostatisticus: “In Frankrijk voorspelt men net onder of net boven de capaciteit van de intensieve zorg uit te komen. Een zekere voorzichtigheid is dus zeker geboden, ondanks het goed nieuws over het ziekmakend karakter van omikron.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Steeds meer landen schrappen quarantaine voor wie niet ziek is: kan België nog achterblijven? “Als we niks doen, ondermijnen we onze economie”
Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk... In al die landen ging het quarantainebeleid de voorbije dagen op de schop. Door de band genomen geldt: wie niet ziek is, hoeft zich niet meer te isoleren. De vraag is of België nog kan achterblijven. “Er wordt volop nagedacht over nieuwe regels.” -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUM124
“Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse”: volgens economen komt renteverlaging ECB te laat
-
-
Van Ranst optimistisch: “Scholen kunnen gewoon weer openen, dit lijkt eerder golf van afwezigheden dan van hospitalisaties te worden”
Premier Alexander De Croo plant deze maand nog twee bijeenkomsten van het Overlegcomité over de coronasituatie. Een eerste vergadering vindt donderdag al plaats. “De cijfers stijgen dus er staan geen versoepelingen op het programma”, volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) die ook lid is van de expertengroep GEMS. “Maar laten we optimistisch zijn. Dit lijkt eerder een golf van afwezigheden dan van hospitalisaties te worden.” -
Instituut voor verkeersveiligheid pleit voor rijbewijs met punten
Het verkeersveiligheidsinstituut Vias pleit ervoor om snel een rijbewijs met punten in te voeren. Doel is vooral om autobestuurders niet onbeperkt lichte overtredingen te laten begaan. De studie werd uitgevoerd op vraag van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). -
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen.