OVERZICHT. Coronacijfers gaan verkeerde kant op: gemiddeld weer meer dan 2.000 nieuwe besmettingen per dag
Er raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2.000 personen besmet met het coronavirus in ons land. Dat blijkt maandag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 5 procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de voorbije dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.
Delen per e-mail
Het gemiddelde aantal nieuw geregistreerde besmettingen in de periode van 12 tot 18 februari steeg met 5 procent tegenover dezelfde periode een week eerder tot 2.005,9. Tegenover het weekgemiddelde dat een dag eerder werd gemeld, gaat het al om de vijfde stijging op rij.
De stijging van het aantal besmettingen doet zich voor in heel België, op Henegouwen, Waals-Brabant en Luik na. Een uitschieter is Oost-Vlaanderen, met 2.437 besmettingen in de periode van 12 tot 18 februari, een stijging van 20,7 procent. Ook Vlaams-Brabant tekent een stijging op van 14,2 procent, tot 1.218 geregistreerde besmettingen.
In totaal werden in ons land al 754.473 besmettingen opgetekend.
Op onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor.
Testen
Het aantal coronatesten blijft ondertussen afnemen. Het zijn er nu nog 38.200 per dag of 16 procent minder dan een week geleden.
De positiviteitsratio stijgt daardoor ook weer licht en ligt op 5,98 procent terwijl we begin vorige week nog de 5,01 procent konden bereiken.
Ziekenhuizen
In de periode tussen 12 en 18 februari waren er gemiddeld 119,1 ziekenhuisopnames per dag. Dat is een stagnatie in vergelijking met een week geleden. Op langere termijn schommelen we al een maand rond 120 ziekenhuisopnames per dag cijfer.
In totaal liggen nu 1.617 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (+3 procent), van wie 329 op intensive care (+5 procent).
Overlijdens
Het aantal overlijdens daalt wel nog verder, met 10 procent, tot gemiddeld 37,3 per dag van 12 tot 18 februari. In totaal eiste de coronapandemie in ons land daarmee al 21.903 mensenlevens.
Vaccinaties
Tot en met 18 februari, de dag met het meest recente beschikbare cijfer, hadden in totaal 403.980 mensen minstens hun eerste vaccinatie gekregen. Dat is 3,52 procent van de volledige bevolking. 263.064 onder hen kregen ook hun tweede dosis al, dat is 2,29 procent van de volledige bevolking die nu volledig is ingeënt.
In Vlaanderen zijn 247.154 inwoners (3,73 procent) minstens deels gevaccineerd, 172.361 daarvan zijn volledig ingeënt (2,60 procent).
Gemiddeld komen er elke dag 12.145 nieuwe inentingen bij. Die tijdelijke dip in het gemiddelde (zwarte lijn op de grafiek) lijkt veroorzaakt doordat de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra nu zo goed als afgerond is, terwijl veel vaccinatiecentra pas vorige week en deze week zeer voorzichtig opstarten.
Meer vaccinatiecijfers vind je op hln.be/vaccinaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
PROMOJAGERS SUPERTIP. “Kortingen tot wel 84 procent in webshop Studio 100"
Zijn je kinderen ook verslingerd aan Bumba of K3? Of hebben ze het meer voor Nachtwacht en Campus 12? Volgens Promojagers België is dit het perfecte moment om hen te verrassen met stickers, een onesie of een ander accessoire van hun favoriet personage, want in de webshop van Studio 100 zijn stevige kortingen te scoren. -
Wat zijn de weersverwachtingen als onze ‘buitenbubbel’ straks wat groter wordt?
Vermoedelijk beslist het Overlegcomité later vandaag dat onze buitenbubbel wordt uitgebreid van vier naar acht personen. Maar zijn de weergoden ons gunstig gezind zodra onze sociale bubbel groeit? “Niets ligt ons in de weg om mooie wandelingen te maken, maar voor een aperitief in de tuin zullen we toch een jas moeten aandoen”, zegt VTM-weerman Frank Duboccage. -
HLN Drive
Dit zijn de elektrische wagens met de grootste autonomie
Net zoals in een aantal andere aspecten van het leven, gaat het gezegde “hoe groter, hoe beter” op voor de autonomie van elektrische wagens. Een groter rijbereik betekent immers minder laadstress en een groter gebruiksgemak van je EV. HLN Drive somt de 10 EV’s op met de grootste autonomie. -
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
182
Premier De Croo stelt versoepelingen uit: “Als het stormt kan je niet opstijgen”
Het is nog te vroeg om bijkomende versoepelingen aan te kondigen. De coronacijfers zijn op dit moment te slecht, kondigde premier Alexander De Croo in een persconferentie aan. Vooral de stijgende hospitalisatiecijfers baren de politici zorgen. Volgende vrijdag wordt een nieuw Overlegcomité georganiseerd. “Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers versoepelen zou roekeloos en onverantwoord zijn. We kiezen daarom voor een time-out van een week”, klonk het. -
3
Moykens: "Testing en tracing in ons land momenteel performant”
Karine Moykens heeft in de coronacommissie van de Kamer de kritiek op de testing en tracing gecounterd. "In de voorbije tien maanden moesten de systemen van contactopsporing meermaals aangepast worden. Dat gebeurde in sneltempo", verklaarde de voorzitster van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. De testing en tracing in ons land is volgens haar momenteel performant.