OVERZICHT. Coronacijfers blijven dalen: nog elke dag 3.298 besmettingen, ziekenhuisopnames zakken onder de 300
Elke dag worden gemiddeld 3.298 mensen in België besmet met het coronavirus. Dat is een daling met 33 procent. In de ziekenhuizen worden nog elke dag 294 mensen opgenomen, en ook het aantal dagelijkse overlijdens neemt langzaam verder af. Dat blijkt vandaag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Delen per e-mail
Tussen 14 en 20 november testten in ons land elke dag gemiddeld 3.298 mensen positief op de aanwezigheid van het coronavirus. Dat is een daling met 33 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. In totaal testten in België daarmee nu al 559.902 mensen positief op Covid-19.
Volgens de laatst beschikbare dagcijfers raakten op vrijdag 20 november 2.911 mensen besmet. De dag ervoor, op donderdag 19 november, ging het om 2.927 besmettingen. Op woensdag 18 november waren het er nog 3.547 en op dinsdag 17 november 4.680.
Tussen 17 november en 23 november waren er elke dag gemiddeld 294,3 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is eveneens een daling met 33 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor.
Er liggen momenteel volgens de meest recente cijfers 5.076 mensen in het ziekenhuis, van wie 1.168 op intensieve zorgen. Het gaat om een verwachte tijdelijke stabilisering door het weekendeffect omdat er op zondag minder mensen naar huis worden gestuurd. Ook bij het afbouwen van de eerste golf is op de grafiek te zien hoe dat in ‘stappen' gebeurde.
In diezelfde periode van 14 tot 20 november stierven gemiddeld elke dag 165 mensen aan de gevolgen van het virus, 15,7 procent minder in vergelijking met de periode daarvoor. Hier gaat de daling voorlopig dus nog trager. Sinds de uitbraak van de pandemie bezweken in België in totaal 15.755 patiënten aan Covid-19.
Het aantal testen is ondertussen gestabiliseerd tot een 30.000 per dag. Sinds gisteren kunnen weer mensen zonder symptomen getest worden, waardoor dat cijfer allicht nog zal toenemen. De nieuwe strategie zal echter pas vanaf vrijdag in de cijfers opgenomen zijn.
De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, zakt naar 14,2 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt 5 procent als de kritisch drempel om een epidemie onder controle te beschouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
52
OVERZICHT. 1,85 procent van Belgen kreeg al vaccin: zo doen we het in vergelijking met de rest van de wereld
Sinds de 96-jarige Jos Hermans op 28 december als eerste Belg een goedgekeurd coronavaccin toegediend kreeg, zijn al meer dan 200.000 spuitjes gezet in ons land. De meesten kregen nog maar één prik, 683 landgenoten zijn al volledig beschermd. Daarmee is 1,85 procent van alle Belgen al minstens gedeeltelijk ingeënt tegen het virus. Net niet genoeg om de top vijftien te halen in Europa en op grote afstand van koploper Israël, dat al bijna een derde van haar bevolking inentte. -
PREMIUM
Zo maken we van derde golf een golfje: strengere maatregelen waarschijnlijk, lockdown nog niet aan de orde
Nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal infecties met de besmettelijkere Britse variant in de lift zitten, neemt ook de kans op strengere maatregelen toe. “Met gerichte maatregelen kunnen we van de derde golf een golfje maken. Nu meteen alles op slot doen, is geen optie”, zegt viroloog Steven Van Gucht. -
HLN Drive
Ken jij alle autologo’s? Doe de quiz
Automerken veranderen geregeld van logo. KIA is het laatste merk in het rijtje. Kan jij de logo’s van de verschillende automerken uit elkaar houden? Test je kennis in deze quiz, gemaakt door de redactie van HLN Drive! -
-
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden. -
“Studie over middel tegen jicht als coronamedicijn voorzichtig van dichterbij bekijken”
Een studie waaruit blijkt dat colchicine, een bekend ontstekingsremmend medicijn tegen jicht, goed werkt bij de behandeling van Covid-19, verdient het zeker om van dichterbij bekeken te worden, maar met voorzichtigheid. -
ANTWERPEN
“Jongens, wat een kieken”: N-VA-raadslid vergeet microfoon uit te schakelen op Antwerpse gemeenteraad
Het betrapte gezicht van Antwerps gemeenteraadslid Kevin Vereecken (N-VA) spreekt boekdelen. Tijdens een verhitte discussie over de overvolle trams in Antwerpen vergeet hij zijn microfoon uit te schakelen en noemt hij raadslid Peter Mertens (PVDA) een ‘kieken’. Vereecken wordt daarop de les gespeld door partijgenoot en voorzitter Bart De Wever.