OVERZICHT. Coronacijfers blijven alarmeren: morgen allicht meer patiënten in ziekenhuizen dan op piekmoment april
Tussen 17 en 23 oktober waren er dagelijks gemiddeld 13.052 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 38 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorg blijven onrustwekkend toenemen. Er liggen nu in totaal al 5.260 mensen in de hospitalen. Ter vergelijking: op 6 april, de piek van de eerste golf, lagen er 5.759 covidpatiënten in het ziekenhuis. Met gemiddeld meer dan 500 nieuwe opnames per dag liggen er morgen dus meer mensen in het ziekenhuis met covid dan tijdens de piek in het voorjaar.
Delen per e-mail
Het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land blijft stijgen, nu tot 13.052 per dag. Tussen 17 en 23 oktober gaat het om een stijging van 38 procent. Gisteren ging het nog om een stijging met 44 procent.
In totaal raakten al 333.718 mensen besmet met het virus sinds de start van de pandemie. Dat zijn er 12.687 meer dan gisteren. Het gaat bij dit cijfer wel niet om besmettingen op één dag, maar om meldingen van besmettingen van verschillende dagen die sinds gisteren bij Sciensano zijn binnengekomen.
Op vrijdag 23 oktober, de meest recente dag waarvoor geconsolideerde dagcijfers beschikbaar zijn, werden 14.560 nieuwe besmettingen vastgesteld, al zal dat cijfer de komende dagen allicht nog worden bijgesteld. Op dinsdag 20 oktober werd met 18.574 besmettingen een recordcijfer genoteerd.
De cijfers van na 23 oktober zijn nog niet definitief, maar voorlopig gaat het voor zaterdag 24 oktober al om 7.187 gevallen, en voor zondag 25 oktober om 1.485. In het weekend liggen de cijfers meestal lager.
Ziekenhuisopnames
In de periode tussen 17 en 23 oktober werden elke dag gemiddeld 502 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging van 88 procent tegenover een week eerder. Daarmee naderen we de piek van april, toen ging het om gemiddeld 561,7 opnames per dag.
Gisteren werden 527 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vorige week vrijdag waren dat er zelfs 590.
Het naderen van de piek van april wordt ook duidelijk bij de totale ziekenhuisbezetting: momenteel liggen 5.260 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat is 90 procent meer dan een week eerder. Afgelopen woensdag nog maar werd de kaap van 3.000 overschreden. Op het absolute piekmoment, op 6 april, lagen er 5.759 patiënten in het ziekenhuis. Aan het huidige tempo overschrijden we dus allicht morgen voor heel het land die drempel (in de Waalse provincies is de piek overigens al overschreden).
Van de 5.260 patiënten liggen 809 mensen op de afdelingen intensieve zorg (+81 procent op een week tijd). Maar liefst 444 covidpatiënten hebben beademing nodig, een dag eerder waren dat er 383.
Testen
Er worden gemiddeld 66.923 testen per dag afgenomen. Om de labo's en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden nu enkel nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.
Doordat mensen zonder symptomen nu bijna niet meer worden getest, zal het aantal vastgestelde besmettingen mogelijk minder fel stijgen of zelfs dalen, aangezien niet meer alle gevallen opgespoord worden. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, wordt dan een betere graadmeter om de stand van zaken van de epidemie op te meten.
Die ratio blijft voorlopig fel stijgen en bedraagt nu al 21,1 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt 5 procent als ‘drempel’ om de epidemie onder controle te kunnen beschouwen.
Overlijdens
Het totale aantal overlijdens steeg tot 10.899. In de periode van 17 tot 23 oktober stierven elke dag gemiddeld 49 mensen aan Covid-19. Dat is een stijging met 50 procent tegenover de zeven dagen ervoor.
Op vrijdag 23 oktober stierven zelfs 85 mensen aan het virus.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
7
Minister Beke: “Centra voor Geestelijke Gezondheid krijgen 5,6 miljoen extra subsidies”
De Vlaamse regering heeft in december al beslist een bijkomende subsidie van 5,6 miljoen euro toe te kennen aan de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), bovenop de initiële investering van meer dan 20 miljoen in mentaal welzijn in het kader van het actieplan ‘Zorgen voor morgen’ bij de start van de coronacrisis. Dat stelt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, nadat Groen eerder op de dag een Urgentieplan voor Mentaal Welzijn voorstelde. -
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
De Zeven Vragen aan Zuhal Demir: stel hier jouw vraag aan de Vlaamse minister van N-VA
Zaterdag zie je op HLN.be opnieuw een aflevering van ons online programma De Zeven Vragen. Daarin stelt Hannelore Simoens, politiek journaliste bij VTM NIEUWS, zeven scherpe en originele vragen aan een politicus. Deze week is dat Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie. En jij kan zelf ook een vraag inzenden. -
-
Huisarts slaakt noodkreet: “Wij zijn ook mensen, en volledig uitgeblust”
Catherine Politis voelt zich “doodmoe” en “coronaziek”. De huisarts uit Heusden-Zolder trekt in de Artsenkrant aan de alarmbel. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid die te veel taken naar de huisarts blijft doorschuiven. “We zijn oktober en er is gewoon niéts veranderd. Op zeven maanden tijd staat er niets op punt”, schrijft ze. Ze klaagt ook dat ze momenteel de tijd en energie niet heeft om de vele patiënten met psychische problemen in haar praktijk te helpen. -
PREMIUM
Onze opinie. Een beetje te streng is beter dan een beetje te laat
"Ik ga toch ook niet nu al mijn huis beginnen te blussen, omdat er misschien volgende week een brand uitbreekt." We geven het u op een blaadje: die uitspraak zal Jan Jambon nog een tijdje achtervolgen. En nee, dat is niet de eerste keer. Onze minister-president liet zich in zijn politieke carrière al een paar keer op een uitschuiver betrappen. -
PREMIUM50
Nu nog besmettelijkere virusmutaties de overhand dreigen te nemen: hoe groot is draagvlak voor nieuwe, harde lockdown in Vlaanderen?
“Trek even snoeihard aan de noodrem - de kort pijn -, om daarna allemaal sneller naar het ‘normale leven terug te kunnen.” Nu nog besmettelijkere virusmutaties de overhand dreigen te nemen, lijkt de nieuwe, strengere lockdown waar onder meer de horeca en eventsector om vragen er vroeg of laat te komen. Hoe denken werkgevers, winkeliers, het onderwijs, verhuurders van vakantielogies en jeugdverenigingen hierover? Bestaat er een draagvlak voor een nieuwe, harde lockdown zoals in maart in Vlaanderen? -
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden.