OVERZICHT. Cijfers blijven goede kant op gaan, maar nu al meer dan 17.000 overlijdens aan corona in ons land
De verschillende indicatoren blijven de goede kant uitgaan, maar dat neemt niet weg dat het coronavirus in ons land nu al aan meer dan 17.000 mensen het leven heeft gekost. Uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat de balans inmiddels uitkomt op minstens 17.033 overlijdens. Het aantal geregistreerde besmettingen, opnames in het ziekenhuis en overlijdens daalde wel telkens met ongeveer een vijfde tot een kwart.
Delen per e-mail
In de periode van 24 tot 30 november kwamen er dagelijks gemiddeld ruim 2.208 besmettingen bij, een daling met 24 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. In Vlaanderen gaat de daling wel al enkele dagen trager dan in Wallonië. Sinds het begin van de pandemie testten in België 584.857 mensen positief op het coronavirus.
Volgens de laatst bevestigde cijfers raakten op maandag 30 november wel opnieuw 3.266 mensen besmet. De dag ervoor, op zondag 29 november ging het nog om 560 besmettingen. Op zaterdag 28 november waren het er 1.004, op vrijdag 27 november 2.694 en op donderdag 26 november 2.403.
De R-waarde, die aangeeft hoe fel een epidemie krimpt of uitbreidt, ligt het hoogst in Limburg (0,966), Luxemburg (0,965), Vlaams-Brabant (0,947) en West-Vlaanderen (0,937). Bij een getal hoger dan 1 breidt de epidemie weer uit.
De incidentie, het aantal besmettingen de afgelopen 14 dagen per 100.000 inwoners, is zo verder gedaald naar 312. Vooraleer er sprake kan zijn van nieuwe versoepelingen, moet dat cijfer minstens drie weken onder de 100 blijven (dat komt overeen op ongeveer 800 besmettingen per dag).
Ziekenhuizen
Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 blijft intussen onder de 200 liggen, met een gemiddelde van 188 opnames per dag in de periode van 27 november tot 3 december. Dat is een daling van 27 procent. In totaal zijn sinds maart al 43.045 mensen gehospitaliseerd. Ook het aantal hospitalisaties moet dalen tot minder dan 75 per dag vooraleer er van versoepelingen sprake kan zijn.
Van de 3.427 coronapatiënten die momenteel nog in het ziekenhuis liggen (afname van 4 procent), verblijven er 788 op intensieve zorgen.
Overlijdens
In de periode van 24 tot 30 november overleden elke dag gemiddeld 116 coronapatiënten. Dat is een daling van 22,9 procent. Er zijn in totaal al 17.033 mensen gestorven na een besmetting met het virus.
Testen
Het aantal testen is opnieuw gestegen tot dagelijks gemiddeld 29.363. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met het vorige zevendaags gemiddelde. Sinds maandag 23 november kunnen weer mensen zonder symptomen getest worden, waardoor dat cijfer nog licht kan toenemen. In België zijn sinds het begin van de epidemie al zes miljoen tests uitgevoerd.
Positiviteitsratio
De positiviteitsratio - of het percentage positieve testen op het totaal aantal uitgevoerde testen - is verder gezakt tot 9,3 procent. Dat is een daling van 3,3 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt 5 procent als de kritische drempel om een epidemie onder controle te beschouwen. Bij ons wil de regering zelfs liefst naar 3 procent zakken om van versoepelingen te kunnen spreken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Parket vraagt opheffing parlementaire onschendbaarheid Dries Van Langenhove: “Ik heb niets te verbergen”
-
Kamer geeft groen licht voor verlenging solden tot midden-februari
De Kamercommissie Economie heeft unaniem het licht op groen gezet voor een verlenging van de solden tot 14 februari. Het wetsvoorstel van de Franstalige liberalen had gisteren al de steun gekregen van onder meer minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
-
PREMIUM
Waar blijft dat feestje? 75 procent eventorganisatoren vreest pas in 2022 recht te krabbelen
-
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
Aantal onthaalouders in Vlaanderen blijft dalen
Het aantal onthaalouders of gezinsopvanginitiatieven in de kinderopvang blijft dalen. Het aantal onthaalouders dat stopt, lag ook in het coronajaar 2020 een stuk hoger dan het aantal startende onthaalouders. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
8 reacties
Dirk Kerkhof
Thomas Hamerlijnck
Bert Verbist
van den eeden maria
hugo van der speeten