OVERZICHT. Cijfers blijven goede kant op gaan, maar nu al meer dan 17.000 overlijdens aan corona in ons land
De verschillende indicatoren blijven de goede kant uitgaan, maar dat neemt niet weg dat het coronavirus in ons land nu al aan meer dan 17.000 mensen het leven heeft gekost. Uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat de balans inmiddels uitkomt op minstens 17.033 overlijdens. Het aantal geregistreerde besmettingen, opnames in het ziekenhuis en overlijdens daalde wel telkens met ongeveer een vijfde tot een kwart.
Delen per e-mail
In de periode van 24 tot 30 november kwamen er dagelijks gemiddeld ruim 2.208 besmettingen bij, een daling met 24 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. In Vlaanderen gaat de daling wel al enkele dagen trager dan in Wallonië. Sinds het begin van de pandemie testten in België 584.857 mensen positief op het coronavirus.
Volgens de laatst bevestigde cijfers raakten op maandag 30 november wel opnieuw 3.266 mensen besmet. De dag ervoor, op zondag 29 november ging het nog om 560 besmettingen. Op zaterdag 28 november waren het er 1.004, op vrijdag 27 november 2.694 en op donderdag 26 november 2.403.
De R-waarde, die aangeeft hoe fel een epidemie krimpt of uitbreidt, ligt het hoogst in Limburg (0,966), Luxemburg (0,965), Vlaams-Brabant (0,947) en West-Vlaanderen (0,937). Bij een getal hoger dan 1 breidt de epidemie weer uit.
De incidentie, het aantal besmettingen de afgelopen 14 dagen per 100.000 inwoners, is zo verder gedaald naar 312. Vooraleer er sprake kan zijn van nieuwe versoepelingen, moet dat cijfer minstens drie weken onder de 100 blijven (dat komt overeen op ongeveer 800 besmettingen per dag).
Ziekenhuizen
Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 blijft intussen onder de 200 liggen, met een gemiddelde van 188 opnames per dag in de periode van 27 november tot 3 december. Dat is een daling van 27 procent. In totaal zijn sinds maart al 43.045 mensen gehospitaliseerd. Ook het aantal hospitalisaties moet dalen tot minder dan 75 per dag vooraleer er van versoepelingen sprake kan zijn.
Van de 3.427 coronapatiënten die momenteel nog in het ziekenhuis liggen (afname van 4 procent), verblijven er 788 op intensieve zorgen.
Overlijdens
In de periode van 24 tot 30 november overleden elke dag gemiddeld 116 coronapatiënten. Dat is een daling van 22,9 procent. Er zijn in totaal al 17.033 mensen gestorven na een besmetting met het virus.
Testen
Het aantal testen is opnieuw gestegen tot dagelijks gemiddeld 29.363. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met het vorige zevendaags gemiddelde. Sinds maandag 23 november kunnen weer mensen zonder symptomen getest worden, waardoor dat cijfer nog licht kan toenemen. In België zijn sinds het begin van de epidemie al zes miljoen tests uitgevoerd.
Positiviteitsratio
De positiviteitsratio - of het percentage positieve testen op het totaal aantal uitgevoerde testen - is verder gezakt tot 9,3 procent. Dat is een daling van 3,3 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt 5 procent als de kritische drempel om een epidemie onder controle te beschouwen. Bij ons wil de regering zelfs liefst naar 3 procent zakken om van versoepelingen te kunnen spreken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
harelbeke Schepen van Jeugd hekelt ‘profileringsdrang’ West-Vlaamse gouverneur: ‘We hebben al genoeg beslissingsniveaus’
Er komt veel kritiek op de beslissing van West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé om alle vrijetijdsactiviteiten voor -12-jarigen in West-Vlaanderen stil te leggen, in de hoop zo de nieuwe variant van het coronavirus tegen te houden. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) floot de gouverneur ook meteen terug. Er weerklinkt ook bij lokale poitici kritiek, zo verwijt Harelbeeks schepen Vandekerckhove Decaluwé profileringsdrang. -
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
-
Temperaturen worden zachter en het kan stevig waaien
Het is vandaag betrokken met regen, in de Hoge Ardennen aanvankelijk (smeltende) sneeuw of eventueel wat lokale aanvriezende regen. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf het westen met soms enkele korte opklaringen, zegt het KMI. -
LIVE. Europese Commissie: “Voor de zomer moet 70 procent van de Europese bevolking gevaccineerd zijn”
Het aantal besmettingen daalt voor het eerst in meer dan twee weken. Het aantal opnames en overlijdens blijven dalen. De Amerikaanse president Donald Trump heft het inreisverbod voor Europeanen en Brazilianen op: vanaf 26 januari moeten de reizigers wel nog een negatieve coronatest kunnen voorleggen om naar de VS te reizen. Kort na de aankondiging liet een woordvoerster van Trumps opvolger Joe Biden echter al weten dat het reisverbod zal blijven bestaan. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
Vier beschuldigden schuldig aan onopzettelijke doodslag op Jean-Marie Monzibila
Het hof van assisen van Brussel heeft dinsdag iets na middernacht vier mannen schuldig bevonden aan slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder de intentie om te doden op Jean-Marie Monzibila. Zijn verminkte lichaam werd in augustus 2009 teruggevonden in het Ter Kamerenbos in Brussel. -
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten.
8 reacties
Dirk Kerkhof
Thomas Hamerlijnck
Bert Verbist
van den eeden maria
hugo van der speeten