BELGA
Volledig scherm
© BELGA

OVERZICHT. Bijna 900 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Er lagen maandag 872 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, bijna een kwart meer dan een week eerder. Dat blijkt uit de nieuwe gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

 1. Covid-19 veroorzaakt delirium en geheugenproblemen: “1 op de 7 krijgt psychische problemen na corona”
  PREMIUM

  Covid-19 veroor­zaakt delirium en geheugen­pro­ble­men: “1 op de 7 krijgt psychische problemen na corona”

  Corona-infecties veroorzaken immuunreacties die zenuwcellen in de hersenen beschadigen, met deliriums en geheugenproblemen tot gevolg en een verhoogd risico op dementie. Dat bevestigt een studie van de Londense universiteit King’s College. “Eén op de zeven mensen die met het coronavirus besmet raakten, houdt daar aanhoudende klachten zoals hersenmist, concentratie- en slaapproblemen aan over”, weet professor psychiatrie Manuel Morrens (UAntwerpen).
 1. Volgens belangrijkste indicator is nieuwe coronagolf aangebroken
  PREMIUM

  Volgens belangrijk­ste indicator is nieuwe coronagolf aangebro­ken

  Er liggen nu 1.548 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, 18 procent meer dan een week geleden. Bovendien worden in het rioolwater bijna evenveel virusdeeltjes gemeten als tijdens de piek van vorig jaar. Al zijn er wel nog relatief weinig opnames op intensieve zorgen. Hoe komt dat? Is dit het begin van de herfstgolf? Worden mondmaskers — zoals in Duitsland — opnieuw aanbevolen op drukke plekken? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) en Elke Wollants van het Rega Instituut (KU Leuven) leggen uit.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.