OVERZICHT. Aantal besmettingen licht gestegen, geen daling ziekenhuisopnames
Bij het aantal besmettingen met het coronavirus is er een lichte stijging van het zevendaagse gemiddelde. De daling van het aantal ziekenhuisopnames heeft plaatsgemaakt voor een stagnatie. Enkel het aantal overlijdens zit nog in dalende lijn, blijkt uit de voorlopige cijfers van Covid-19-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Van 15 tot en met 21 april was er sprake van gemiddeld 241,6 ziekenhuisopnames per dag. De daling van de voorbije dagen is tot een einde gekomen en stagneert.
Sinds de start van de pandemie waren er al 68.352 opnames. Momenteel liggen 3.075 mensen (+1 pct) in het ziekenhuis. Op intensieve zorg zijn er dat 933. De hoop is om op 8 mei een “duurzame daling” in dat laatste cijfer te kennen, om tegen begin juni uit te komen op maximaal 500 patiënten.
Besmettingen
De teller van het aantal bevestigde besmettingen staat intussen op 960.169. In de zeven dagen van 12 tot en met 18 april is er sprake van gemiddeld 3.479 nieuwe besmettingen per dag, of een lichte stijging (1%) ten opzichte van de voorgaande periode van zeven dagen.
Het reproductiegetal noteert volgens de laatste cijfers op 1,01. Een cijfer boven 1 wijst erop dat de corona-epidemie opnieuw aan kracht wint in ons land. In het cijferoverzicht van woensdag was sprake van een R-getal van 0,99.
Het is vandaag de laatste dag dat de stagnering van de cijfers beïnvloed wordt door paasmaandag op 5 april. Elke dag van de vorige week werden er lagere besmettingscijfers opgetekend dan dezelfde dag een week eerder, behalve op die feestdag. Zonder de twee maandagen zou er een daling zijn. Vanaf morgen worden meer up-to-date cijfers verwacht.
Testen
Er werden in de laatste week dagelijks gemiddeld wel slechts 40.196 testen afgenomen, wat neerkomt op een daling met 1 procent. Er is nochtans een capaciteit van 120.000 tests per dag.
De positiviteitsratio is nog altijd erg hoog en bedraagt nu 9,7 procent. Dat betekent dat net geen 10 op de 100 afgenomen testen positief zijn.
Overlijdens
Het aantal overlijdens is wel nog steeds in dalende lijn. In de week tot 17 april waren er dagelijks gemiddeld 38,6 sterfgevallen. Dat is 6,9 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Al 23.867 mensen lieten het leven aan het virus.
Vaccinaties
Intussen hebben 2.382.870 Belgen minstens een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 20,7 procent van de totale bevolking (25,9 procent van de volwassen bevolking).
722.359 landgenoten zijn volledig gevaccineerd, goed voor 6,3 procent van de totale bevolking of 7,8 procent van de volwassen bevolking.
In Vlaanderen zijn 1.430.923 inwoners minstens deels gevaccineerd, goed voor 21,59 procent van de volledige bevolking. 430.123 onder hen zijn volledig ingeënt, 6,47 procent van de bevolking.
U vindt hieronder de vaccinatiecijfers in uw gemeente:
Lees ook:
Volgens deze nieuwe simulaties komen versoepelingen op 8 mei te vroeg: “Dan stevenen we af op vierde golf” (+)
Toezichthouder legt productie Johnson & Johnson-vaccin stil in Amerikaanse fabriek, gevolgen voor België nog onbekend
REISWIJZER. Waar kan ik op vakantie gaan deze zomer? En wat zijn de regels? Alle actuele info over jouw reisbestemming
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Belgische wetenschapper hackt Starlink van Elon Musk: 25 dollar aan materiaal, 12.000 dollar aan beloning
Veel had KU Leuven-veiligheidsonderzoeker Lennert Wouters niet nodig om de satellietschotel van Starlink te hacken. Dankzij een printplaat die zo’n 25 dollar kost, een warmtepistool en “veel geduld” kon hij toegang krijgen tot achterliggende systemen. Het bedrijf van Elon Musk is lovend: “We vinden de aanval technisch indrukwekkend.” Wouters kreeg er bovendien een beloning van 12.000 dollar voor. -
-
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Antwerpen
34-jarige verdachte opgepakt voor moord op man die op De Coninckplein in elkaar zakte
Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord na het overlijden van een 46-jarige man uit Lier. De bewuste man overleed maandagavond nadat hij met een grijze Mercedes aan het De Coninckplein was aangekomen en daar ter plaatse in elkaar zakte. -
PREMIUM
Anastasia (29) wil terug naar Oekraïne: “Daar ging ik door de hel, maar de situatie waarin ik nu verkeer in België, maakt alles nog erger”
-
PREMIUMLokeren37
Waarom werd iemands hand afgekapt aan garage in Lokeren? “Hij vreesde dat hij zou doodbloeden” Meer details raken bekend: man (38) wou auto terug zonder te betalen
95 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLiliane Coeckx
David Renaud
Steve Joos
nathalie decoopman
Kees Van Loon