Overstromingen in Limburg en Vlaams-Brabant doordat onweders geblokkeerd raakten, bang afwachten of wachtbekkens stand houden
Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen hebben hevige regen- en onweersbuien gisteravond voor ernstige wateroverlast gezorgd. Vooral Limburg en Vlaams-Brabant, waar de regen met bakken uit de lucht viel en code oranje werd afgekondigd, zijn getroffen door overstromingen.
Het KMI waarschuwde gisteravond voor onweersbuien met plaatselijk veel regen over het centrale deel van het land, rond een lijn tussen Doornik en Hasselt. En zo geschiedde. Op een kaart die weerman David Dehenauw woensdagmiddag toonde in het VTM NIEUWS is te zien dat op sommige plekken in de zone meer dan 75 mm regen is gevallen. Dat is meer dan een maandhoeveelheid in een paar uur tijd.
Wat is er precies gebeurd? “Onweders die vanuit het zuidoosten kwamen, vanuit Wallonië, hebben een andere luchtsoort uit het noordwesten - waar het gisteren bewolkt is gebleven en waar met een noordwestenwind zeelucht is binnengewaaid - boven deze gebieden ontmoet”, legt Dehenauw uit. “Die onweders zijn daardoor blijven hangen. Ze wilden naar het noordwesten, maar zijn geblokkeerd door de noordwestenwind. Dat is pech.” De weerman laat nog weten dat de zomer niet meteen zal beginnen de komende dagen, maar de zware onweders blijven normaal gezien wel een paar dagen weg.
Vlaams-Brabant
In het Pajottenland hebben ze het in ieder geval geweten, die pech. In onder meer Sint-Genesius-Rode liep het centrum onder water, voor de tweede keer in amper een maand tijd.
In Herne, waar 75 liter regen per vierkante meter viel, werd het rampenplan afgekondigd nadat de wolkbreuk verschillende straten en tientallen woningen onder water zette. Ook in Gooik en de Beerselse deelgemeente Alsemberg viel het water met bakken uit de lucht. De brandweer rukte uit om zoveel mogelijk water weg te pompen en kreeg daarbij de hulp van landbouwers. Er werden ook zandzakjes uitgedeeld.
Ook vandaag blijft het spannend in Herne. Het wachtbekken daar staat volledig vol en dreigt te overstromen. Als dat gebeurt, staat het hele centrum onder water.
Een muur van zandzakken moet het water voorlopig proberen tegen te houden, stelt VTM NIEUWS ter plaatse vast. Maar is dat genoeg? Er is vanmiddag alvast crisisvergadering met de gouverneur. Het vlakbij gelegen Galmaarden heeft intussen ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, uit vrees voor meer wateroverlast.
Ook in de Zoutleeuwse deelgemeente Halle-Booienhoven, in het oosten van Vlaams-Brabant, regende het gisterenavond fel, maar daar bleef de schade al bij al beperkt. “Er zijn een vijftal straten onder water komen te staan door de felle regenbui en de modder die van de velden kwam”, zegt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). “In een zestal huizen liep er water binnen en één woning werd getroffen door een blikseminslag. Maar uiteindelijk viel de schade mee.”
Limburg
In de provincie Limburg zette het onweer straten blank in Sint-Truiden, Wellen, Kortessem en Diepenbeek. De burgemeester van Wellen zag zelfs het water via de verlichting binnensijpelen in haar living. Net als voorbije zondag waren er ook weer problemen in Zutendaal.
In Wellen liggen zandzakken klaar aan de technische dienst en op een vrachtwagen bij het gemeentehuis. Inwoners die zandzakken nodig hebben kunnen ze daar afhalen. “Intussen is de toestand op de meeste wegen weer normaal en is de rijbaan weer vrijgemaakt. Het peil van waterloop de Herk in het dorp staat momenteel hoog. Als het straks of komende nacht weer te erg zou worden, geef ik de mensen de raad om de hulpdiensten te bellen, die vervolgens de technische dienst op de hoogte zullen brengen,” aldus burgemeester Els Robeyns (Vooruit) van Wellen.
In Sint-Truiden werd eveneens het rampenplan afgekondigd, bevestigde waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA). De Truiense gemeenteraad werd gisteravond stilgelegd, waarna de crisiscel er bijeenkwam om de toestand in Sint-Truiden te bespreken.
“Het rampenplan is afgekondigd en wordt gecoördineerd vanuit de brandweerkazerne. Er zijn al meer dan 100 oproepen binnengekomen. In het centrum staat heel veel onder water”, klonk het bij Engelbosch. “Het water trekt nu ook stilaan weg uit de straten. We zijn met man en macht aan het werken om het water weg te krijgen. Er is ook hulp van overige posten, die onderweg zijn met interventieploegen en pompen.”
In Zepperen, het laagste punt van Sint-Truiden, is er heel veel wateroverlast nadat daar 40 tot 50 liter regen per vierkante meter neerviel. Een wachtbekken in de buurt is op zich maar voor de helft gevuld, maar plekken die stroomopwaarts liggen hebben daar geen baat bij, omdat het water tot in het bekken verder naar beneden stroomt.
Op dit moment worden alle oproepen volgens prioriteit behandeld. Alle korpsen van hulpverleningszone Zuid-West-Limburg staan paraat. Verschillende korpsen - onder meer uit Heusden-Zolder, Tessenderlo en Beringen - schieten te hulp. Ook de stad Hasselt biedt ondersteuning. Zij schakelen een kolkenzuiger in die de rioolputten vrijmaakt op kritische plaatsen, samen met de kolkenzuigers van de stad Sint-Truiden.
“Onze prioriteit is nu kelders leegpompen en er vooral voor zorgen dat mensen uit de problemen geraken. Daarnaast stellen we zandzakjes ter beschikking op een aantal strategische locaties. Buurtbewoners kunnen deze afhalen in de loods in Zepperen en het stadswerkhuis in het industriepark”, aldus Engelbosch. “Ik raad alle mensen aan om foto’s te nemen en contact op te nemen met hun verzekeringsagent om de schade aan te geven.”
De lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken waarschuwde: “Rijd niet meer door of op wegen waar veel water staat. Het veroorzaakt niet alleen meer wateroverlast bij de buren, maar mensen kunnen ook hun voertuig serieus beschadigen. Riooldeksels komen met het water vaak omhoog.”
Hevige onweersbuien barstten gisteravond ook los boven Lanaken, Bilzen, Genk en Houthalen-Helchteren. Houthalen spant zelfs de kroon van hoeveelheid regen die gisteren naar beneden kwam. Daar viel op 24 uur tijd liefst 109 millimeter regen per uur, laat Denehauw weten. Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren sprak van een wolkbreuk. “De brandweer wordt met vragen overstelpt. We hebben verschillende ploegen ingezet.”
De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg ontving vanaf 19.30 uur meer dan 300 oproepen voor wateroverlast. “Dat is enorm veel. We hebben zoveel mogelijk ploegen uitgestuurd en volgen de situatie op de voet. We doen ons uiterste best om bij iedereen zo snel mogelijk langs te komen.”
Volgens burgemeester Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken liepen meer dan 100 kelders in zijn gemeente onder water. Vooral woningen in Neerharen en Rekem waren getroffen. “Brandweer en technische dienst zijn met man en macht in de weer om hulp te bieden. Ook buren tonen zich van hun meest menselijke kant, waarvoor dank”, aldus Keulen, wiens gemeente zondag ook al zwaar werd getroffen door noodweer.
Ook in het zuiden van Nederlands Limburg zijn er veel meldingen van wateroverlast gekomen.
Wallonië
In Wallonië werden vooral de gemeenten Hannut, Wasseiges, Oreye en Lincent in Luik zwaar getroffen door het noodweer. Verschillende straten liepen onder en de brandweer van de zone Hesbaye werd overspoeld door oproepen. Tegen 22 uur deed de brandweer al een zeventigtal interventies. Burgemeester van Hannut Manu Douette (MR) gaf rond kwart voor tien 's avonds aan dat tijdens een crisisvergadering werd beslist om verschillende straten af te sluiten door het overtollige water.
In Waals-Brabant moesten vooral de brandweerposten van de Geldenaken en Waver uitrukken. De gemeenten Court-Saint-Étienne, Geldenaken, Orp-Jauche en Waver werden het hardst getroffen. Veel woningen, kelders en straten zijn ondergelopen. In Geldenaken liep ook water binnen in een rusthuis. De 59 bewoners moesten uiteindelijk niet geëvacueerd worden, aldus burgemeester Jean-Luc Meurice (MR) en de brandweer.
Bekijk ook: Weerman David Dehenauw legt uit hoe het komt dat er zoveel regen viel en vertelt wat we vandaag mogen verwachten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM104
Hoofdaannemer loog tegen stad Antwerpen: geen 27, maar 249 onderaannemers op de werf van ingestorte school Nieuw Zuid
-
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Volgens weerman David Dehenauw blijven onweders tot minstens zaterdag weg: "Dan breekt weer zeer natte periode aan"
De zware onweders van gisteren zullen de komende dagen zeker niet worden herhaald, stelt weerman David Dehenauw iedereen gerust bij HLN LIVE. Maar vanaf zondag breekt wel weer een zeer natte periode aan. -
-
Herne
Landbouwers beschermen Herne-centrum van wateroverlast: “We pompen 6.000 liter per minuut over”
Herne houdt momenteel de adem in na een eerste wolkbreuk dinsdagavond. Het rampenplan is momenteel van kracht. Tal van straten en woningen kwamen onder water te staan. Mogelijk wordt het deze nacht opnieuw alle hens aan dek aangezien er opnieuw regen onderweg is. Dat kan samen met al het water dat via de Mark nog onderweg is vanuit Wallonië opnieuw problemen geven. Enkele landbouwers uit de buurt kwamen alvast ter hulp. -
Oudenburg
Buren maken ruzie met pamfletten tijdens jaarlijkse rommelmarkt: “Ik kreeg al slagen van mijn buurman. Het lachen zal u wel vergaan op de rechtbank”
De grootschalige rommelmarkt in het West-Vlaamse Oudenburg maandag betekent veel passage en dus hét uitgelezen moment om… je buurman zwart te maken. Althans, dat vonden de bewoners van een bepaald appartement toch. Een dag later bleken de pamfletten alweer verdwenen. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker.
49 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobert Van Driessche
Stefanie van Dijk
rita vdbergh
bart van brabant
Carla Wijnendaele