Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © BELGA

Overleden Belgische (90) bleek gelijktijdig besmet met twee virusvarianten: “Onderschat fenomeen”

Een 90-jarige vrouw die overleed nadat ze besmet raakte met het coronavirus, bleek gelijktijdig besmet met zowel de alfa- als de bètavariant van het virus. "Dit is een van de eerste gedocumenteerde gevallen van co-infectie met twee verontrustende varianten van SARS-CoV-2", verklaart moleculair bioloog Anne Vankeerberghen van het OLV Ziekenhuis in Aalst en auteur van de studie.

 1. OVERZICHT. Vier vaccins op de markt en een vijfde op komst: wat hebben ze met elkaar gemeen en wat zijn de verschillen?
  PREMIUM

  OVERZICHT. Vier vaccins op de markt en een vijfde op komst: wat hebben ze met elkaar gemeen en wat zijn de verschil­len?

  Pfizer is de meest betrouwbare leverancier, van Johnson & Johnson hebben we maar de helft zoveel vaccins nodig gezien één prik voldoende is. Dan zijn er nog de vaccins van Moderna en AstraZeneca. Bovendien is er nog een vijfde vaccin op komst: dat van CureVac. Maar wat zijn de voornaamste verschillen? Waarom is het ene vaccin verboden voor jongeren en het andere niet? We zetten alles nog eens op een rijtje.
 2. Bewoner overleden na uitbraak Indiase variant in woonzorgcentrum in Borsbeek, Marc Van Ranst reageert: “Net hele lage cijfers dankzij vaccinaties”

  Bewoner overleden na uitbraak Indiase variant in woonzorg­cen­trum in Borsbeek, Marc Van Ranst reageert: “Net hele lage cijfers dankzij vaccina­ties”

  In woonzorgcentrum Compostela in Borsbeek is een uitbraak met de Indiase variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, aan VTM NIEUWS. “Er zijn vijf besmettingen vastgesteld bij bewoners en personeel, waarvan drie met de Indiase variant. Helaas is er ook iemand overleden.” In het woonzorgcentrum was iedereen volledig gevaccineerd. “Je kan echter niet stellen dat de vaccins onvoldoende beschermen”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan onze redactie. “Ze werken misschien minder bij bepaalde varianten, maar het zal niet ver verwijderd zijn van de honderd procent bescherming.”