Overheid wil dat woonzorgcentra oudere coronapatiënten opvangen die uit ziekenhuis komen: “Dat is spelen met mensenlevens”
Senioren die uit het ziekenhuis ontslagen worden na een besmetting met het coronavirus, maar nog niet voldoende hersteld zijn om naar huis kunnen, moeten opgevangen worden in woonzorgcentra. Dat is toch het plan van de overheid. Maar daar is de situatie nu al heel zwaar, zo waarschuwen enkele directeurs en een verpleger, die anoniem getuigt bij VTM NIEUWS.
Delen per e-mail
Het woonzorgcentrum waar de verpleger werkt, bleef tot nu toe gespaard van het virus, maar toch verblijft er nu tijdelijk een coronapatiënt die uit het ziekenhuis kwam. Onverantwoord, vindt hij. “Wij doen alles om onze bewoners te beschermen tegen het virus”, getuigt de verpleger. “En dan brengen ze het naar binnen op die manier. Dat kan niet. Dat is spelen met mensenlevens.”
Niet afgesloten
De afdeling waar de specifieke coronapatiënt verblijft, is niet afgesloten. “Er is weinig wat er op wijst dat het om een specifieke Covid-afdeling gaat”, aldus de verpleger. “Als er bijvoorbeeld een vergeetachtige patiënt bij is, dan kan die gewoon zijn of haar kamer verlaten en in contact komen met andere mensen.”
VTM NIEUWS contacteerde een aantal woonzorgcentra. Sommige directies bleken het hun maatschappelijke plicht te vinden om de revaliderende coronapatiënten op te vangen, anderen vinden het absurd. Zeker wanneer het rusthuis nog coronavrij is, zoals in Pittem.
“Alle medewerkers doen hun best om de voorzorgsmaatregelen op een correcte manier uit te voeren”, aldus Stijn Van Maele, directeur van het Woonzorcentrum Sint-Remigius. “Dan is het wel jammer dat de overheid beslist om besmette patiënten naar hier over te brengen. Als ik contact opneem met collega’s in andere woonzorgcentra, zeggen ze ook dat het absurd is. Het zou beter zijn om ze naar schakelzorgcentra te sturen of woonzorgcentra waar al coronapatiënten aanwezig zijn.”
Het Agentschap Zorg en Gezondheid kan niet vertellen over hoeveel gevallen het juist gaat. Volgens het agentschap gaat het om een noodmaatregel die afgebouwd kan worden als de druk op de ziekenhuizen vermindert.
Besmet
Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) benadrukt dat niemand gevaar mag lopen. “Als je voldoende hersteld bent, moet je het ziekenhuis uit. Je kan daar niet blijven als je niet ziek meer bent. Maar als een patiënt wordt overgebracht naar een andere plaats, moet dat gebeuren op een correcte manier, waarbij andere mensen niet besmet worden. Dat is vanzelfsprekend. Dan moeten er extra corona-afdelingen georganiseerd worden in de woonzorgcentra. Ook een schakelzorgcentrum kan daarin een rol vervullen.”
Bekijk ook:
Koppel krijgt 500 euro boete omdat ze uitrusten op bankje
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jessa Ziekenhuis stuurt coronabestrijdingsteam naar twintig Limburgse woonzorgcentra
Het Jessa Ziekenhuis gaat twintig Limburgse woonzorgcentra bijstaan in de strijd tegen het coronavirus. Dat doen ze door ‘Reach Out Teams’ naar de zorginstellingen te sturen. Op die manier wil het ziekenhuis de zorgnoden van de centra in kaart brengen en, indien nodig, verdere ondersteuning geven. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
PREMIUM
Vlamingen in Zweden vertellen waarom daar geen lockdown nodig is: “Mensen zijn heel gehoorzaam. Als de regering iets vraagt, doén ze dat gewoon”
In Zweden blijven de koffiebars en winkels open, kinderen gaan naar school en bijeenkomsten tot 50 man zijn nog steeds toegelaten. Van strenge regels is geen sprake, ook niet nu het aantal besmettingen blijft stijgen. “Een lockdown opleggen, is niet nodig. De Zweden hebben enorm veel vertrouwen in hun overheid en zijn sneller geneigd om de regels te volgen. Dat is niet zoals in België, waar je meteen heel veel rebellie ziet als er regels worden opgelegd.” -
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Kerstreizigers legden kiem voor Britse golf in België
Uit de analyses van besmettingen met de Britse variant (B.1.1.7) van het coronavirus blijkt dat reizigers in de kerstvakantie in het buitenland besmet zijn geraakt en het virus na hun thuiskomst verder hebben verspreid in ons land. Dat schrijft De Standaard zaterdag. -
PREMIUM
Werken in tijden van corona: lopen de laagste lonen de grootste risico’s?
Het coronavirus maakt geen onderscheid in rang of stand? In de Verenigde Staten worden toch vooral zwarten en latino’s erg zwaar getroffen. Ook bij ons is er veel ongerustheid onder de bejaardenhelpers, zorgkundigen, schoonmakers en pakjesbezorgers. Supermarktmedewerkers voelen zich al wekenlang ‘kanonnenvlees’, en eisten extra premies. Het zijn toch vooral zij met de laagste lonen die in de vuurlijn staan, en onze maatschappij draaiende houden. Lopen de laagste lonen de grootste risico’s? -
HET DEBAT HET DEBAT. Is een verbod op toeristische reizen noodzakelijk? Geef hier je mening
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verzet zich niet tegen een maatregel die onze premier Alexander De Croo (Open Vld) straks bij het Overlegcomité op tafel wil leggen: het tijdelijk verbieden van toeristische reizen. Tot nu zijn niet-essentiële buitenlandse reizen enkel sterk afgeraden, maar niet verboden. Wat denk jij? Is een algeheel verbod op plezierreizen noodzakelijk of blijft het huidige ontraden genoeg? Laat het weten in de comments onder dit artikel.