“Overheid moet dringend plan opstellen voor distributie vaccin”
AntwerpenHet ontwikkelen van een werkend coronavaccin is niet de enige moeilijkheid, ook de verdeling en toediening ervan wordt een logistiek huzarenstuk. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de UAntwerpen en experten uit de sector. Ze roepen de overheid op om zo snel mogelijk een taskforce samen te stellen.
Delen per e-mail
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zitten momenteel elf kandidaat-vaccins in de laatste fase van goedkeuring. Maar de race is niet voorbij wanneer een vaccin goedgekeurd is en in massaproductie gaat.
“Vaccins zijn vaak temperatuurgevoelig”, legt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) uit. “Enkele producenten maken gebruik van de nieuwe mRNA-technologie: die moet op -70 graden bewaard worden. De logistiek wordt dus een stevige uitdaging, om het zacht uit te drukken.”
Beperkte koelcapaciteit
Daarom zaten onderzoekers van de UAntwerpen en experts uit de sector samen om het logistieke vraagstuk op te lossen. Die sector voelt zich momenteel allesbehalve klaar om de grote taak op zich te nemen, blijkt uit een bevraging van koepelorganisatie Pharma.aero bij meer dan honderd logistieke bedrijven voor de farmacie: amper 28 procent zegt voorbereid te zijn op de verdeling van de vaccins.
Drempels die naar voren kwamen zijn garantie op temperatuurstabiliteit, problemen met traceerbaarheid, het niet kunnen beschikken over de juiste infrastructuur en beperkte koelcapaciteit. Brussels Airport en de luchtvrachtorganisatie Air Cargo Belgium hebben alvast de lokale taskforce ‘BRUcure’ opgericht om deze euvels te verhelpen, en de efficiënte in- en uitvoer van het vaccin te faciliteren.
De VS staan een pak verder: Operation Warp Speed plant de nationale verdeling minutieus. Er werden al logistieke bedrijven en koerierdiensten gecontracteerd, en ook het leger zal een belangrijke rol krijgen op logistiek vlak
‘Operation Warp Speed’
Bovendien staat de Europese Unie achter op vlak van logistieke planning, zegt Wouter Dewulf van het Departement Transport en Ruimtelijke Economie (TPR) van de UAntwerpen.
“De VS staan een pak verder: Operation Warp Speed plant de nationale verdeling minutieus. Er werden al logistieke bedrijven en koerierdiensten gecontracteerd, en ook het leger zal een belangrijke rol krijgen op logistiek vlak. Europa bestelde al wel honderden miljoenen exemplaren van de beloftevolle kandidaat-vaccins, maar de verdeling ervan onder de lidstaten kwam tot dusver amper ter sprake. Waarom zou de NAVO geen rol kunnen spelen, als een soort verbindingsofficier tussen de VS en Europa?”
Zal de verdeling gebeuren via de apotheker en de inenting door de huisarts? Komen er speciale drive-ins zoals op Park Spoor Oost in Antwerpen? En nog: welke groepen krijgen het vaccin?
Speciale drive-ins
Ook de planning en uitvoering van de inenting, met de bijhorende ‘last mile’-distributie van het vaccin, staat nog niet op punt. “Gaan we inenten in de ziekenhuizen?”, vraagt Roel Gevaers (TPR). “Zal de verdeling gebeuren via de apotheker en de inenting door de huisarts? Komen er speciale drive-ins zoals op Park Spoor Oost in Antwerpen? En nog: welke groepen krijgen het vaccin? Op één na vereist elk kandidaat-vaccin een dubbele inenting: met welke database gaan we dat bijhouden?”
Op die vragen willen de onderzoekers dringend antwoord van de overheid. Ze roepen op om zo snel mogelijk een taskforce samen te stellen. “We moeten nu handelen om een efficiënte, faire en veilige verdeling van het vaccin te garanderen”, zegt Dewulf. “Stel je maar eens voor: het vaccin is goedgekeurd en geproduceerd, maar logistiek zou alles in het honderd lopen.”
‘Volgende week grote lijnen’
Volgens het kabinet van Volksgezondheid is er wél een allesomvattende vaccinatiestrategie in de maak. “De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid legt volgende week de grote lijnen vast”, zegt woordvoerder Jan Eyckmans in ‘De Tijd’.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten liet al 6 miljoen injectienaalden bestellen. Een tweede bestelling wordt geplaatst.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Intel mag niet langer processors leveren aan Huawei
-
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
OVERZICHT. Aantal overlijdens per dag bijna verdubbeld, aantal patiënten in ziekenhuizen lijkt zich stilaan te stabiliseren
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is tussen 27 oktober en 2 november opnieuw licht gedaald. Daarmee lijkt er sprake van een mogelijke kentering qua gevallen. Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen bevindt zich nog altijd op een heel hoog niveau, maar lijkt zich wel stilaan te stabiliseren. Er stierven de afgelopen zeven dagen gemiddeld 159 mensen per dag aan Covid-19. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de vorige periode (van 20 tot 26 oktober), toen er gemiddeld 81 mensen per dag overleden. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. -
-
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau test positief op Covid-19: “Nu zeven dagen in isolatie”
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau heeft positief getest op Covid-19. Dat maakt hij zelf bekend via Instagram. De nieuwjaarstoespraak van de sp.a-voorzitter die voor dit weekend gepland stond, kan daardoor niet doorgaan. -
CEO Belfius krijgt forse kritiek na uitspraken over horeca: “Af en toe nood aan saneringsgolf, hebben we niet te veel cafés en restaurants in België?”
Belfius-CEO Marc Raisière heeft met zijn uitlatingen in de pers over de financiële levensvatbaarheid van de horecasector forse kritiek geoogst van politici en horecafederaties. “Het spijt me dat dit het geval was, want het was geenszins mijn bedoeling een sector die ik respecteer te stigmatiseren of personen te kwetsen”, zo reageert hij maandag. -
PREMIUM
COLUMN. “Een wereld die Donald Trump overleeft, kan elke president aan. Zelfs Joe Biden”
-
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje.
17 reacties
patrick tamsyn
Paul Boeie
Paul Jadel
Dirk Kindt
oswald billiet