Dribbel - hondje doodgestoken door jogger
Volledig scherm
PREMIUM
Dribbel - hondje doodgestoken door jogger © rv

Over de hond die heel wat emoties losmaakt: “Tekenfilmmakers kennen het Bambi-effect al langer”

De jogger die hondje Dribbel doodstak op zijn looproute heeft dit weekend half Vlaanderen over zich heen gekregen. Hoe komt het dat het lot van dieren als hondje Dribbel of katje Lee zoveel collectieve verontwaardiging losmaakt, tot aan doodsbedreigingen toe? Volgens socioloog Walter Weyns (UAntwerpen) maken we van dieren een canvas waar we onze eigen emoties op projecteren.

12 reacties

 • An De Clercq

  2 maanden geleden
  "“De ware morele test van de mensheid, haar fundamentele test, bestaat uit haar houding ten opzichte van degenen die eraan zijn overgeleverd : dieren”  (Milan Kundera)
 • Leen Demeyer

  2 maanden geleden
  Ja Jan, maar je huisdier is wel echt ene geliefd deel van je gezin. En ja, het is een dier. Maar zo geliefd. Die moeten beschermd worden tegen idioten.
 • birgit vanderest

  2 maanden geleden
  Volledig mee eens, maar een dier blijft een dier, daarom ook dat de hond moet aangeleid worden bij een wandeling.
 • Peggie Van Audenhove

  2 maanden geleden
  Het geleuter dat hier door allerhande specialisten ter zake dagelijks verschijnt in de krant is enkel maar meer zout in de wonde van het gezin, dat hun hondje voor hun ogen heeft zien afmaken om nog onverklaarbare redenen. Wat die man heeft bezield we zullen het waarschijnlijk nooit weten. 
 • Victor Coekaerts

  2 maanden geleden
  Ja maar, is het misschien daarom dat steeds beelden van kindjes in de media worden getoond als het over andere zaken gaat. Het is natuurlijk vertederend. Honderden volwassen worden gedood en er was een kindje bij. Wat bedoel je dan? Zoals werd opgemerkt, Alles is bruikbaar om de kijker een geweten in te brengen. Dat het oorspronkelijk de eigen fout is geweest komt niet aan bod. Moest alles vredig en vlot verlopen was er geen leed. Maar ja je kan dus alles opkloppen..
 1. Als een hond naar jou loopt tijdens het joggen, wandelen of fietsen, hoe moet je dan reageren?
  PREMIUM

  Als een hond naar jou loopt tijdens het joggen, wandelen of fietsen, hoe moet je dan reageren?

  Wie regelmatig gaat wandelen, lopen of fietsen, kreeg er wellicht al mee te maken. Plots komt een hond naar je toe rennen, springt tegen je aan of loopt al blaffend mee. “Hij doet niets hoor”, klinkt het steevast uit de mond van het baasje. Wie al eens gebeten is, weet wel beter. Maar hoe moet je reageren? Dit zijn de vier zaken die je volgens dierengedragstherapeut Dany Grosemans moet doen.
 2. Britse variant minder besmettelijk dan eerst gevreesd en vaccin Pfizer effectief tegen nieuwe mutatie

  Britse variant minder besmette­lijk dan eerst gevreesd en vaccin Pfizer effectief tegen nieuwe mutatie

  De Britse variant is niet 70 procent, maar 30 procent besmettelijker. Dat blijkt uit een grootscheeps Brits onderzoek en is in De Ochtend op Radio 1 bevestigd door Koen Pouwels, gezondheidseconoom en epidemioloog aan de universiteit van Oxford. “Het is na een aantal weken gevaarlijker en zal meer doden opleveren”, aldus Pouwels. Tegelijk blijkt uit een studie dat het vaccin van Pfizer en BioNTech waarschijnlijk effectief is tegen de nieuwe variant.
 3. Auto botst met trein in Herne: drie inzittenden (18 en 21) overleven klap niet
  Play
  Herne

  Auto botst met trein in Herne: drie inzitten­den (18 en 21) overleven klap niet

  Bij een zwaar ongeval op de Edingsesteenweg in Herne zijn maandagavond omstreeks 21.45 uur drie jonge mannen van 18 en 21 jaar uit Edingen om het leven gekomen. Geen van de drie blijkt een rijbewijs te hebben. Volgens de eerste vaststellingen slalomden ze met hun Peugeot 206 tussen de gesloten slagbomen door. Alle hulp kwam helaas te laat. Het treinverkeer tussen Brussel en Doornik verloopt dinsdagochtend weer normaal.
 1. Vlaming in New York: "Mensen zijn vandaag opgewekter"
  Play

  Vlaming in New York: "Mensen zijn vandaag opgewekter"

 2. Vrouw krijgt een DNA-test van haar vader en ontdekt zo wie haar echte vader is
  Play

  Vrouw krijgt een DNA-test van haar vader en ontdekt zo wie haar echte vader is