Dribbel - hondje doodgestoken door jogger
Volledig scherm
PREMIUM
Dribbel - hondje doodgestoken door jogger © rv

Over de hond die heel wat emoties losmaakt: “Tekenfilmmakers kennen het Bambi-effect al langer”

De jogger die hondje Dribbel doodstak op zijn looproute heeft dit weekend half Vlaanderen over zich heen gekregen. Hoe komt het dat het lot van dieren als hondje Dribbel of katje Lee zoveel collectieve verontwaardiging losmaakt, tot aan doodsbedreigingen toe? Volgens socioloog Walter Weyns (UAntwerpen) maken we van dieren een canvas waar we onze eigen emoties op projecteren.

12 reacties

 • An De Clercq

  2 maanden geleden
  "“De ware morele test van de mensheid, haar fundamentele test, bestaat uit haar houding ten opzichte van degenen die eraan zijn overgeleverd : dieren”  (Milan Kundera)
 • Leen Demeyer

  2 maanden geleden
  Ja Jan, maar je huisdier is wel echt ene geliefd deel van je gezin. En ja, het is een dier. Maar zo geliefd. Die moeten beschermd worden tegen idioten.
 • birgit vanderest

  2 maanden geleden
  Volledig mee eens, maar een dier blijft een dier, daarom ook dat de hond moet aangeleid worden bij een wandeling.
 • Peggie Van Audenhove

  2 maanden geleden
  Het geleuter dat hier door allerhande specialisten ter zake dagelijks verschijnt in de krant is enkel maar meer zout in de wonde van het gezin, dat hun hondje voor hun ogen heeft zien afmaken om nog onverklaarbare redenen. Wat die man heeft bezield we zullen het waarschijnlijk nooit weten. 
 • Victor Coekaerts

  2 maanden geleden
  Ja maar, is het misschien daarom dat steeds beelden van kindjes in de media worden getoond als het over andere zaken gaat. Het is natuurlijk vertederend. Honderden volwassen worden gedood en er was een kindje bij. Wat bedoel je dan? Zoals werd opgemerkt, Alles is bruikbaar om de kijker een geweten in te brengen. Dat het oorspronkelijk de eigen fout is geweest komt niet aan bod. Moest alles vredig en vlot verlopen was er geen leed. Maar ja je kan dus alles opkloppen..
 1. David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning
  Play

  David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning

 2. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"