Ovam beschikt over een rapport van een bodemonderzoek uit 2006, dat gewag maakt van tien ton PFOS in de grond en het grondwater op de 3M-site in Zwijndrecht.
Volledig scherm
PREMIUM
Ovam beschikt over een rapport van een bodemonderzoek uit 2006, dat gewag maakt van tien ton PFOS in de grond en het grondwater op de 3M-site in Zwijndrecht. © BELGA

Ovam op het matje voor PFOS-schandaal

De Openbare Afvalstoffenmaatschappij Ovam komt vanmiddag uitleg geven op de Vlaamse ministerraad over bodemvervuiling op en rond de 3M-site in Zwijndrecht. Dat schrijft 'De Morgen'. Welke info was aanwezig? En waarom werd die niet gedeeld?

8 reacties

 • eli bosch

  1 maand geleden
  Demir heeft haar bliksemafleider binnen. Na haar afgang met de zonnepanelen nu scoren met 3M. Maar alles is toch al betaald door belastingbetaler en 3M zal zwaaien met de duiding en minnelijke schikking. Dus nu enkele maanden wat bezigheidstherapie en alles blijft bij het oude.
 • Gino Sinnesael

  1 maand geleden
  Minister Demir werd bijna gelyncht nadat ze het deksel van die doofpot nog maar aanraakte. Dat dit dossier stinkt, ruikt men al vanaop grote afstand. Dat er schuldigen zullen aangeduid worden, is twijfelachtig, anders zou het geen doofpot zijn, en zou men vele politici van de laatste decennia moeten verantwoordelijk stellen. Maar wat is 'verantwoordelijkheid' nog in België?
 • Lecocq Daniel

  1 maand geleden
  3M stopte de productie van PFOS in 2002. Als de politici plots geïnteresseerd zijn in dossiers die 20 jaar stof lagen te vergaren, dan vraagt dat wel wat tijd om die dossiers terug op te diepen. De opstellers ervan zijn waarschijnlijk al op pensioen.
 • luc dierick

  1 maand geleden
  Ik ben eens benieuwd welke minister de hand van Ovam heeft vastgehouden om dat rapport te schrijven
 • Hendrik Goris

  1 maand geleden
  Niemand is verantwoordelijk. Maar ze krijgen wel een loon alsof ze het wel zijn. Ik zou eerst en vooral oplossingen willen zien in plaats van zwartepieten. Er bestaan oplossingen, omgekeerde osmose. Ik vermoed dat het wel iets zal kosten. Nu nog opletten dat de politiek niet doet zoals met de asbest. Namelijk opruimen op kosten van de belastingbetaler.
 1. ONZE OPINIE. “Achter de sterftecijfers in onze ziekenhuizen gaat meer schuil dan enkel menselijk leed: durven we dat onderzoeken?”
  PREMIUM
  15

  ONZE OPINIE. “Achter de sterftecij­fers in onze ziekenhui­zen gaat meer schuil dan enkel menselijk leed: durven we dat onderzoe­ken?”

  Na meer dan een jaar is er eindelijk wat meer zicht op de cijfers van het aantal coronadoden in onze ziekenhuizen. “Achter die cijfers schuilt meer dan enkel menselijk leed”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Ze kunnen ons mogelijk ook iets vertellen over bepaalde disfuncties in de zorg. Vraag is of iedereen die oefening wil maken.”
 2. Eerste vaccinatiecentra sluiten binnenkort de deuren, tot half oktober nog minstens één locatie per eerstelijnszone

  Eerste vaccinatie­cen­tra sluiten binnenkort de deuren, tot half oktober nog minstens één locatie per eerste­lijns­zo­ne

  Nog zeker tot half oktober blijft er in Vlaanderen minstens één vaccinatiecentrum per eerstelijnszone open. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. Op een tien- à vijftiental locaties wordt bekeken of een fusie of een verhuis naar een kleinere locatie tot de mogelijkheden behoort, maar concrete beslissingen zijn daarover nog niet genomen.