Grondwetspecialist Stefan Sottiaux en historica Maartje van der Laak. Tijdens research voor een boek stuitten ze samen op de verbazingwekkende bewaarplaats van de Grondwet - al hebben zij het over de "begraafplaats".
Volledig scherm
PREMIUM
Grondwetspecialist Stefan Sottiaux en historica Maartje van der Laak. Tijdens research voor een boek stuitten ze samen op de verbazingwekkende bewaarplaats van de Grondwet - al hebben zij het over de "begraafplaats". © Joel Hoylaerts / Photo News

Originele grondwet uit 1831 in erbarmelijke omstandigheden bewaard: “Grondwet ligt te verstoffen in vestiairekast. Dat zegt alles”

Een grijze, wat stoffige, kartonnen doos in een vestiairekast: daar ligt de originele versie van onze Belgische Grondwet. "Dat zo'n belangrijk document in zulke erbarmelijke omstandigheden wordt bewaard, zegt veel over hoe wij met onze grondwettelijke vrijheden omspringen", zeggen historica Maartje van der Laak en grondwetspecialist Stefan Sottiaux, die de 'begraafplaats' onlangs herontdekten. "In landen waar de constitutie wordt tentoongesteld achter glas, zouden ze niet zo snel en met zo weinig protest een avondklok kunnen invoeren.”

54 reacties

 • Dirk Van Brussel

  2 jaar geleden
  1831 is niet nu en ze is toch al enkele malen aangepast geweest ! Het gaat erom dat het de eerste grondvest van België was. Niet iets om zo maar weg te moffelen.
 • rony casteur

  2 jaar geleden
  Pas ze eens aan voor deze tijd, zou beter zijn dan er over te zagen, trok al op niets.
 • Dirk Van Brussel

  2 jaar geleden
  Waar maakt men zich druk om ? Het is wel een belangrijk geschiedkundig document ! Of gaan we dan maar alles op de vuilhoop gooien ? De grondwet : het gaat om de grondvesten van onze rechten. Zonder deze was er willekeur, kon je je mond houden, kon men je vervolgen omdat je hun mening niet volgde, was er chaos ! Misschien eens over nadenken ? En..onze grondwet was in 1830 zeer vooruitstrevend.
 • Fons Dewaele

  2 jaar geleden
  Geen respekt voor dit boek met de eerste grondwetten. Waarom zou het dit boek beter gaan dan de huidige bevolking. De politiekers hebben toch ook geen respekt voor het Belgische volk. Aanmodderen en goed leven op kosten van het volk, en dit al meer dan een jaar. Moest een werknemer zo werken, stond hij al lang op straat te bedelen voor zijn brood.
 • Erika De Neef

  2 jaar geleden
  200 jaar gelijkheidsbeginsel .., blijkbaar betekent dat woord voor rijk en machtig iets totaal anders dan voor de gewone mens. Een vos papier dat gerust mijn stoof mag verwarmen !
 1. Agressieve man bedreigt treinconducteur van NMBS: “Ik boks al je tanden eruit!”
  Play

  Video toont hoe agressieve reiziger treincon­duc­teur bedreigt: “Ik boks al je tanden eruit!”

  Deze TikTokbeelden tonen hoe een jongeman helemaal tekeergaat tegen een treinconducteur. In de video is te zien hoe hij tegen de treinbegeleider gaat staan en hem probeert te intimideren. “Ik ga jou hier laten zitten, vriend!” en “Je kan mij toch niks doen, kankerhoertje dat je bent”, schreeuwt de man onder meer. De conducteur zelf slaagt erin zijn kalmte te bewaren, maar de reiziger houdt maar niet op. De exacte omstandigheden zijn nog niet bekend, maar spoorwegmaatschappij NMBS is niet te spreken over het voorval. “We veroordelen elke vorm van agressiviteit of geweld naar het personeel”, klinkt het daar.