De originele Grondwet
Volledig scherm
De originele Grondwet © Joel Hoylaerts / Photo News

Originele Belgische Grondwet ligt helemaal niet te verstoffen volgens de Kamer, maar bevindt zich in “een zeer degelijke brandkast”

De Belgische Grondwet uit 1831 ligt helemaal niet te verstoffen in een vestiairekast, zo reageert Marc Van der Hulst, de secretaris-generaal van de Kamer van Volksvertegenwoordigers bij VRT NWS. Historica Maartje van der Laak en grondwetspecialist Stefan Sottiaux toonden eerder aan onze redactie dat het document in “erbarmelijke omstandigheden” wordt bewaard.

  1. Originele grondwet uit 1831 in erbarmelijke omstandigheden bewaard: “Grondwet ligt te verstoffen in vestiairekast. Dat zegt alles”
    PREMIUM

    Originele grondwet uit 1831 in erbarmelij­ke omstandig­he­den bewaard: “Grondwet ligt te verstoffen in vestiaire­kast. Dat zegt alles”

    Een grijze, wat stoffige, kartonnen doos in een vestiairekast: daar ligt de originele versie van onze Belgische Grondwet. "Dat zo'n belangrijk document in zulke erbarmelijke omstandigheden wordt bewaard, zegt veel over hoe wij met onze grondwettelijke vrijheden omspringen", zeggen historica Maartje van der Laak en grondwetspecialist Stefan Sottiaux, die de 'begraafplaats' onlangs herontdekten. "In landen waar de constitutie wordt tentoongesteld achter glas, zouden ze niet zo snel en met zo weinig protest een avondklok kunnen invoeren.”