Orange lekt persoonlijke gegevens: "15.000 Belgische klanten getroffen"
Door een datalek heeft Orange mogelijk de persoonlijke gegevens van tot 15.000 klanten op straat gegooid. Dat meldt Techzine. De gegevens zouden twee weken geleden gelekt zijn, maar de telecomoperator lichtte klanten pas gisteren in via een e-mail.
In de mail maakt Orange gewag van een “ongeoorloofde toegang” tot de gegevens van bijna 15.000 klanten. Het zou kunnen dat informatie zoals naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, rijksregisternummer en het rekeningnummer van klanten gestolen werd. Andere gegevens, zoals kredietkaartnummer of factuurgegevens, zijn niet gelekt.
Aan Techzine liet Orange gisteravond weten dat niet noodzakelijk al de gegevens gelekt zijn, het verschilt van klant tot klant. Het gaat om de gegevens van 15.000 willekeurige klanten, die op een testserver stonden. Bij een test is een menselijke fout gebeurd bij een onderaannemer. "We hebben nog geen stappen gezet tegen die onderaannemer, maar die kans is wel groot dat dat gebeurt", aldus Marynissen. "Maar uiteraard hebben wij de eindverantwoordelijkheid: de klanten inlichten en de nodige technische maatregelen treffen."
De telecomoperator waarschuwt klanten nu voor het eventuele misbruik van die gegevens. Ze geven mee dat de gestolen informatie gebruikt kan worden voor oplichting, zoals phishing, of identiteitsfraude. Orange vraagt de getroffen klanten de komende periode extra waakzaam te zijn. Er is een speciaal e-mailadres waarop deze klanten terechtkunnen met hun vragen.
Inbraak op server
De gegevens zouden eind mei gelekt zijn, zo bevestigt Orange in een officiële reactie. Er werd een “inbraak” gedetecteerd op een testserver waarop de gegevens van klanten werden bewaard. “Een interne analyse, uitgevoerd naar aanleiding van de feiten, bracht aan het licht dat het om een menselijke fout ging bij een onderaannemer van Orange Belgium”, klinkt het.
Orange nam twee weken de tijd om de omvang van de schade te bepalen. “Zodra we de details van het lek kregen, hebben we de getroffen klanten geïnformeerd en de nodige acties ondernomen”, meldt de operator op Twitter.
Meldplicht
Het incident werd ook gemeld aan de Gegevensbeschermingsautoriteit, zoals de nieuwe GDPR-wetgeving voorschrijft. Volgens die wetgeving zijn organisaties verplicht om datalekken binnen de 72 uur na ontdekking te melden aan de bevoegde regulator, in ons land de Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie. Of dat effectief binnen de 72 uur gebeurde, is niet duidelijk.
"Systeem werkt"
Dat Orange de klanten waarschuwde, bewijst voor minister van Telecom Alexander De Croo en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer dat het systeem werkt. "Gedaan met datalekken in de doofpot te steken", aldus de twee Open Vld'ers. "De consument verwacht en verdient informatie en transparantie bij een datalek."
"Met de nieuwe GDPR-regels is er eindelijk een draaiboek om tegen datalekken op te treden", aldus De Backer. "Bedrijven worden ook verplicht om te communiceren. Het vertrouwen van de consument is essentieel in een digitale economie."
De Croo wijst erop dat telecomoperatoren over heel wat persoonlijke klantengegevens beschikken. "Het is belangrijk dat die goed zijn afgeschermd", aldus De Croo.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
Spaargids.be
Consumentenkredieten fors duurder: lenen voor een auto nu 25 procent duurder dan 3 maand geleden
Wie nu een consumentenkrediet wenst af te sluiten, kan niet om de stijgende rentetarieven heen. Een lening voor de aankoop van een nieuwe auto of een recente tweedehandswagen kost nu 25 procent meer dan drie maanden geleden. Ook leningen voor energetische renovaties werden in dezelfde periode 15 procent duurder. Zo blijkt uit gegevens van Spaargids.be. -
De solden zijn in het land. Deze 15 trendtassen scoor je nu al met een fikse korting
De soldenperiode is weer aangebroken: hét moment om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Op zoek naar een feestelijke clutch, een praktische crossbodytas of een chique schoudertas, maar geen zin om op koopjesjacht te trekken? Wij deden het speurwerk voor jou. Deze kwalitatieve tassen scoor je nu al met een mooie korting. -
-
Gesprek met Zelfmoordlijn helpt effectief om suïcidegevoelens te doen afnemen, blijkt uit studie
De gesprekken met de Zelfmoordlijn helpen om de suïcidegevoelens bij de bellers te doen afnemen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ), de organisatie achter de Zelfmoordlijn. -
Wegenwerken tijdens de zomer zullen verkeershinder in en rond Brussel veroorzaken
Brussel Mobiliteit grijpt de zomermaanden aan om een hele rist wegwerkzaamheden uit te voeren in en rond de hoofdstad. Het gaat onder meer om asfalteringswerken op de Buitenring R0 en de renovatie van een uitzettingsvoeg op dezelfde R0. -
PREMIUM48
Barbecue of niet, de sfeer blijft verhit: regering heeft nog geen pensioenakkoord
-
Genk
Videobeelden tonen gewapende overval op tankstation in Genk: jonge daders stormen binnen in volle zaak
In een tankstation aan de Hasseltweg in Genk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewapende overval gebeurd. Opvallend is dat de overval gebeurde in een volle zaak. “Zoiets hebben we in 30 jaar tijd nog nauwelijks meegemaakt", reageert zaakvoerder Angelo Bruno verrast.
38 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerard Braeckmans
Hans Loos
Quinn Dreesen
Christophe Hollebeke
Jean Lindebrings