Opvolger onderzoeksschip Belgica gaat 53,7 miljoen euro kosten
Een Spaanse scheepwerf gaat samen met een Noorse firma een nieuw onderzoeksschip bouwen om de verouderde Belgica te vervangen. Verwacht kostenplaatje: 53,7 miljoen euro. Het schip moet in oktober 2020 klaar zijn, kondigen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) aan. Het vaartuig heeft nog geen naam. Scholieren van het eerste tot vierde jaar secundair kunnen er een bedenken, waarna het publiek de winnaar kan kiezen.
Delen per e-mail
De Belgica, het onderzoeksschip van de overheid dat onder meer toezicht houdt op de waterkwaliteit in de Noordzee, is intussen 34 jaar oud. Het schip had eigenlijk al na 25 jaar vervangen moeten worden, maar het lastenboek werd pas vorig jaar uitgeschreven. Intussen kost de verouderde Belgica handenvol geld aan onderhoud en kon het meer dan anderhalf jaar niet uitvaren.
Het contract voor een opvolger is sinds begin juni rond. De Spaanse scheepswerf Freire Shipyard zal het nieuwe schip bouwen naar een ontwerp van het Noorse Rolls Royce Marine AS. De oplevering is voorzien voor oktober 2020, en het hele project zal ongeveer 53,7 miljoen euro kosten. “Dat is veel geld, maar een mooie investering die broodnodig was”, zegt staatssecretaris Demir.
In ruil daarvoor krijgen de wetenschappers een langer schip (van 50 naar 70 meter lang), een verdubbeling van de laboratoriumruimte, de modernste wetenschappelijke apparatuur en een stille motor, belangrijk voor visserijonderzoek.
300 dagen op zee
Het nieuwe schip krijgt verschillende taken. Naast nationale en internationale verplichte monitoring van onder meer windmolens, zeewaterkwaliteit of visserij, zal het schip ook meewerken aan duurzaam beheer en exploitatie van de Noordzee en opleiding van toekomstige onderzoekers en studenten. De nieuwe Belgica kan ook dienen als interventieplatform bij rampen, en een rol spelen als testplatform voor de blauwe economie. Het zal jaarlijks zowat 300 dagen aan onderzoek op zee kunnen doen.
De oude Belgica is intussen opnieuw vertrekkensklaar gemaakt om de laatste twee jaar nog uit te kunnen varen, benadrukt Demir nog. “Maar ik ben heel blij dat we deze beslissing eindelijk hebben kunnen nemen. ‘Time is money’, ook in de wetenschap.” Ook minister Vandeput is tevreden. “Sinds ik minister van Defensie ben, heb ik al meerdere keren mogen horen en vaststellen dat de aankoopdienst van Defensie zowel intern als extern gewaardeerd wordt voor het werk dat wordt afgeleverd. Een goed aankoopdossier begint bij een goede voorbereiding.”
Wedstrijd
Na 2020 wordt de Belgica I waarschijnlijk verkocht of verschroot, maar die beslissing moet de ministerraad nog nemen. Een naam voor het nieuwe onderzoeksschip is er nog niet. De regering organiseert een wedstrijd voor klassen van het eerste tot vierde jaar secundair. Zij kunnen nog tot 31 januari 2019 een filmpje insturen, waarna het publiek een winnaar kan kiezen. Klassen kunnen zich inschrijven op de website www.belspo.be/NewRV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee “evenwaardige” biedingen voor Neckermann: rechter moet knoop doorhakken
Er zijn nog altijd twee kandidaat-overnemers voor reisorganisator Neckermann. Het gaat om het Luxemburgse investeringsfonds Futura Capital Fund en het Antwerpse private equitybedrijf Cim Capital, zo bevestigt ACLVB-afgevaardigde Els De Coster. De biedingen verschillen amper van elkaar: beide overnemers zouden nagenoeg alle activa en het gros van het personeel willen overnemen. “Het gaat dus om evenwaardig biedingen, en dus zal uiteindelijk de rechtbank de knoop moeten doorhakken”, aldus De Coster. -
Salaris
Wist je dat deze 5 zaken een grote impact hebben op je loon?
Dat je als ingenieur meer verdient dan als administratief medewerker had je waarschijnlijk al geraden. Toch wordt je salaris niet alleen bepaald door de job die je uitoefent. Het is perfect mogelijk dat twee mensen met exact dezelfde werkomschrijving een loon hebben dat honderden euro’s van elkaar verschilt. Jobat.be legt uit waaraan dat kan liggen. -
37
Contacttracers blijken stiekem gesprekken opgenomen te hebben: “Het ging om een menselijke fout”
Gesprekken van contacttracers - die worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus - blijken zonder medeweten van de mensen die ze belden opgenomen te zijn. Dat meldt de privacyorganisatie Ministry of Privacy op basis van het getuigenis van een klokkenluider. Woordvoerder Joris Moonens van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt aan onze redactie dat het gebeurd is, maar beklemtoont dat dit niet de bedoeling is. “Het ging om een menselijke fout”, reageert hij. -
-
34
Ook gouverneur Decaluwé wil terrassen open en spreekt van coronamoeheid bij bevolking én politie: "Het vat is op bij de mensen”
De gouverneur van Luik zal zich niet verzetten als restaurants en cafés hun terrassen opnieuw openen op 1 mei, ongeacht wat het Overlegcomité daarover beslist. De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé (CD&V), benadrukt in een reactie daarop dat een gouverneur moet volgen wat het Overlegcomité zegt, met of zonder goesting. “Aan de andere kant heb ik ook liever dat samenkomsten van mensen gecontroleerd buiten gebeuren”, zegt hij. “De terrassen kunnen ons helpen daarbij.” -
PREMIUM179
Weg met klinkers en grind: bewoners moeten voortuinen in Lier weer ontharden (en dat kan u ook te wachten staan)
-
14
VDAB wil meer tijdelijk werklozen naar opleiding leiden
De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB lanceert een campagne om opleidingen in de kijker te zetten bij tijdelijk werklozen. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). -
Livios
Jong architectenkoppel renoveert eigen rijwoning: "Complete transformatie”
Architectenkoppel Eline en Simon verbouwden drie jaar geleden hun rijhuis uit de jaren 20 in Hasselt. De voorgevel werd bewaard voor het straatbeeld, maar achter de façade onderging de woning een complete transformatie. Bouwsite Livios mocht binnenkijken in de compacte en energiezuinige stadswoning met veel daglicht en comfort.
27 reacties
patrick morel
Marcel Vanalderweireldt
Lodewijk Placklé
Joske Martens
Jan Boden