Marleen Adriaens van de vzw Matuta, die zich het lot aantrekt van vrouwen die gedwongen werden hun pasgeborene af te staan voor adoptie.
Volledig scherm
Marleen Adriaens van de vzw Matuta, die zich het lot aantrekt van vrouwen die gedwongen werden hun pasgeborene af te staan voor adoptie. © PHOTO_NEWS

Opvangtehuizen over gedwongen adopties: "Wij hebben de dwang niet georganiseerd"

Gedwongen adoptiesDe vzw Tamar en Home Prinses de Merode, die in de jaren zeventig en tachtig alleenstaande zwangere meisjes opvingen, voelen zich niet mee verantwoordelijk aan eventuele gedwongen adopties. Dat bleek vandaag bij een hoorzitting in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. Het standpunt van beide instellingen schoot, net als dat van monseigneur Herman Cosijns afgelopen week, enkele parlementsleden in het verkeerde keelgat.

 1. VVSG over uitblijven ministerieel besluit horecaterrassen: “Getuigt van niet veel respect voor lokaal niveau”
  40

  VVSG over uitblijven ministeri­eel besluit horecater­ras­sen: “Getuigt van niet veel respect voor lokaal niveau”

  De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) noemde het vanmiddag onaanvaardbaar dat het zo lang wachten was op het ministerieel besluit dat de heropening van de horecaterrassen regelt. "Steden en gemeenten kunnen hierdoor nog steeds geen antwoord geven op de talrijke vragen", hekelde de VVSG. Intussen is het MB wel in het Staatsblad verschenen, maar over plexischermen wordt daarin met geen woord gerept.
 2. Auto negeert rood licht, raakt vast tussen de slagbomen en wordt ei zo na door trein gegrepen
  Play
  PROVINCIE LUIK
  2

  Auto negeert rood licht, raakt vast tussen de slagbomen en wordt ei zo na door trein gegrepen

  Een automobiliste is afgelopen dinsdag aan een drama ontsnapt aan een overweg in het Luikse Tilff (Esneux). De bestuurster van een Mercedes negeerde het rode licht en probeerde de dalende slagbomen nog snel voor te zijn. Een voorligger die hetzelfde had gedaan, belandde in een file waardoor de Mercedes geen kant meer op kon. Een technische camera van Infrabel filmde het incident.
 3. Bisschop zet parlement in rep en roer: "Fout te spreken van gedwongen adopties"

  Bisschop zet parlement in rep en roer: "Fout te spreken van gedwongen adopties"

  Monseigneur Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppen, heeft ophef veroorzaakt in het Vlaams Parlement. Tijdens een hoorzetting over de problematiek van de gedwongen adopties uit het verleden verklaarde Cosijns dat het fout is om te spreken van gedwongen adopties. "Er was een keuzemogelijkheid: zelf instaan voor de opvoeding van het kind of het kind afstaan voor adoptie". De uitspraken zorgden voor een golf van boosheid en verontwaardiging in de commissie.
 1. Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is
  Play

  Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is

 2. Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”
  Play

  Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”