Optimisme kwam zoals gevreesd te vroeg: “Modellen voorspellen piek begin april”
De piek van de corona-epidemie in ons land zal mogelijk begin april bereikt worden. Dat hebben de interfederale woordvoerders, Steven Van Gucht en Emmanuel André, gezegd tijdens de dagelijkse persconferentie over Covid-19.
De cijfers van de afgelopen 24 uur tonen een sterke stijging van het aantal besmettingen. Er werden 1.298 nieuwe besmettingen vastgesteld, een verdubbeling van het aantal een dag eerder.
Steeds meer mensen komen ook in het ziekenhuis terecht: gisteren werden 536 nieuwe patiënten opgenomen. Van de patiënten die gehospitaliseerd zijn, liggen 605 mensen op intensieve zorgen, een stijging met 131 op 24 uur. Er moeten 420 patiënten worden beademd, een toename van 98 personen. Ook het aantal sterfgevallen is gestegen, met 42 nieuwe doden. Lees hier meer.
Voorzichtig optimisme
Eerder was er voorzichtig optimisme in ons land, want voor gisteren nam al twee dagen op rij het aantal nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis minder snel toe. “Lichtjes bemoedigend”, noemde viroloog Steven Van Gucht dat toen. “Als deze trend zich voortzet, komt de piek wellicht in zicht.” Hij waarschuwde tegelijkertijd wel dat het te vroeg was om conclusies te trekken.
Nu is duidelijk dat we nog in een stijgende fase zitten. “Het aantal bevestigde gevallen neemt toe, het aantal hospitaliseringen neemt nog steeds toe. Dus we hebben die langverwachte piek nog niet bereikt”, aldus Van Gucht.
“Het was hoopgevend, maar te vroeg”, liet hij gisteren ook al optekenen.
Hebben we onze contacten gereduceerd met meer dan 50 procent, kan de piek wat vroeger vallen. Is dat minder dan 50 procent, dan zal die wat later vallen en duurt de uitbraak ook langer
Later, vroeger, langer
Er komt waarschijnlijk nog enkele dagen slecht nieuws aan, met alsmaar stijgende cijfers. "Wanneer we de piek kunnen verwachten, hangt natuurlijk heel hard af van de evolutie van de cijfers", legt de viroloog uit. "De modellen die wij volgen, voorspellen dat we een piek mogen verwachten ergens rond begin april.”
Dat is het meest gunstige scenario. De voorspelling gaat er ook vanuit dat iedereen zijn contacten heeft gehalveerd. "Maar we weten niet zeker met hoeveel procent we onze contacten gereduceerd hebben", zegt Van Gucht. "Als dat meer dan 50 procent is, kan die piek wat vroeger vallen, is dat minder dan 50 procent, dan zal die wat later vallen en duurt de uitbraak ook langer.”
Het is geen tijd om creatief met de maatregelen aan de slag te gaan. Respecteer ze, het gaat om de volksgezondheid
Moeilijke weken nadien
Van Gucht benadrukt ook dat eens de piek bereikt is, we nog maar aan de helft van de uitbraak zitten. "Er gaan dan nog een aantal heel moeilijke weken volgen.”
De experts beklemtonen opnieuw het belang van de maatregelen: “Het is geen tijd om er creatief mee aan de slag te gaan. Respecteer ze, het gaat om de volksgezondheid”. Hoe beter de maatregelen worden opgevolgd, hoe minder lang ze zullen duren, benadrukken ze.
Lees ook: De piek is nog niet bereikt, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn: 6 vragen aan viroloog Steven Van Gucht (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zemst
Fiets van vermiste vrouw (25) gevonden bij sluis in Zemst, speurders lassen pauze in van drie dagen
Aan de sluis op de Zenne in Zemst is deze voormiddag de fiets gevonden van de 25-jarige vrouw uit Eppegem die in de nacht van zaterdag op zondag in de rivier is gevallen. De fiets lag op een twintigtal meter van de sluis en werd herkend door de familie van het slachtoffer. Er is deze middag ook een duiker het water ingegaan, maar de zoektocht bij de eerste perimeter lijkt niets op te leveren. Ondertussen is de zoekactie weer stopgezet. Die zou pas binnen drie dagen hervat worden. -
IN KAART. Grote verschillen in coronabesmettingen per gemeente, vooral Limburg zwaar getroffen
Er zijn de afgelopen 24 uur 42 doden door het coronavirus gerapporteerd in België, wat het totaal op 220 brengt. Er werden ook 1.298 nieuwe besmettingen vastgesteld, een verdubbeling van het aantal besmettingen een dag eerder. Dat heeft Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de coronaverspreiding opvolgt, op de dagelijkse persconferentie gemeld. Er liggen momenteel 2.652 patiënten in het ziekenhuis, gisteren werden 536 nieuwe patiënten opgenomen. Op intensieve zorgen liggen 605 personen. Bekijk onderaan dit artikel de geografische verspreiding van het virus. -
Antibiotica werken niet tegen coronavirus: “Ga zelf geen geneesmiddelen innemen”
Antibiotica werken niet tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft de FOD Volksgezondheid benadrukt tijdens de dagelijkse briefing over de uitbraak van Covid-19 in ons land. “Antibiotica hebben geen zin in de behandeling van een virale infectie”, klinkt het duidelijk. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Van Ranst: “Zieke kinderen naar grootouders brengen gaan we wellicht niet meer doen in toekomst”
Viroloog Marc Van Ranst heeft zijn uitspraken van gisteren - toen zei hij dat het nog een jaar zou duren voordat we terug normaal zullen kunnen leven - toegelicht bij ‘Blijf in uw kot’ van Qmusic. Volgens Van Ranst zullen we met sommige dingen voorzichtig moeten blijven totdat er een vaccin is. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul Philippaerts
Ivan Willems
Francis smet
Patrick Verbelen
Valentijn De Ridder