De haven van Antwerpen, beeld ter illustratie.
Volledig scherm
De haven van Antwerpen, beeld ter illustratie. © BELGA

"Opslag ammoniumnitraat onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden in Antwerpse haven"

De productie, behandeling en opslag van ammoniumnitraat is in België streng gereglementeerd en gebeurt in de Antwerpse haven onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden. Dat zegt het Havenbedrijf na de zware explosie in de haven van Beiroet dinsdag, die veroorzaakt zou zijn door de ontploffing in een loods met ruim 2.700 ton van de chemische stof.

 1. Explosie sloeg krater van voetbalveld groot: al 137 doden en 5.000 gewonden in Beiroet, zoektocht naar slachtoffers gaat onverminderd door

  Explosie sloeg krater van voetbal­veld groot: al 137 doden en 5.000 gewonden in Beiroet, zoektocht naar slachtof­fers gaat onvermin­derd door

  De Libanese regering heeft voor twee weken de noodtoestand uitgeroepen na de zware explosie in Beiroet dinsdagavond. Die zou volgens berekeningen van nieuwszender CNN een krater geslagen hebben met een diameter van 124 meter, wat betekent dat hij ruim een voetbalveld groot is. De ramp heeft al zeker aan 137 mensen het leven gekost, nog eens 5.000 anderen zijn gewond geraakt. 300.000 mensen werden dakloos, tientallen zijn nog vermis. De reddingsoperaties gaan nog volop verder. Vanuit verschillende hoeken komt ook noodhulp op gang. Het Rode Kruis Vlaanderen roept op om een donatie te doen om de vele slachtoffers te helpen.
 2. De Croo: “Zullen inspanningen nog lang moeten volhouden”, nog geen duidelijkheid over eventuele lockdown
  Play

  De Croo: “Zullen inspannin­gen nog lang moeten volhouden”, nog geen duidelijk­heid over eventuele lockdown

  Het Overlegcomité van morgenmiddag zal overleggen enkel op basis van wetenschappelijke adviezen, feiten en cijfers. Dat benadrukte premier Alexander De Croo (Open Vld) tijdens de plenaire vergadering van de Kamer. “Dat is het enige waarop wij ons kunnen baseren om juiste beslissingen te nemen in deze crisis, daar kan absoluut geen discussie over zijn.” De Croo gaf het signaal dat de al genomen maatregelen sowieso nog lange tijd zullen gelden, en dus ook voorbij 19 november nog verlengd zullen worden.
 3. Douane Beiroet wilde ammoniumnitraat al langer weg maar kreeg geen gehoor

  Douane Beiroet wilde ammoniumni­traat al langer weg maar kreeg geen gehoor

  De douane in de haven van Beiroet heeft herhaaldelijk aangedrongen op het verwijderen of verschepen van de enorme voorraad ammoniumnitraat in een opslagplaats. De verantwoordelijke magistraten gaven echter telkens geen gehoor, meldt de nieuwszender al-Jazeera. Er lag 2750 ton van het spul in een loods. Het wordt gebruikt in kunstmest, maar ook als explosief bijvoorbeeld door het leger, in de mijnbouw of bij bomaanslagen.
 1. Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond
  Play

  Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond

 2. Je rug helemaal plooien of je nek 180 graden draaien: deze man doet alsof het niets is
  Play

  Je rug helemaal plooien of je nek 180 graden draaien: deze man doet alsof het niets is